1.8 C
Belgrade
26. Novembra 2022.
Politika

SRAMAN ZAHTEV VUČIĆA PREMA SPC: Evo šta traži od njih, OVO JE SKANDAL

Vučiću je autoritet SPC neophodan za legitimizaciju potpuno neprihvatljivog stava, piše prof. Zoran Čvorović o susretu predsednika i patrijarha.

Predsednik Vučić sa patrijarhom Porfirijem i otačastvenim arhijerejima

Predsednik Republike Srbije g. Aleksandar Vučić priredio je 18. maja 2022. godine svečani prijem i ručak za Njegovu Svetost Patrijarha srpskog g. Porfirija i članove Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve.

Ovom prilikom vođeni su otvoreni i ozbiljni razgovori u kojima je predsednik Republike upoznao Svetejšeg Patrijarha g. Porfirija i arhijereje sa ozbiljnom aktuelnom situacijom u kojoj se nalazi naša Otadžbina, velikim pritiscima kojima je izložena, posebno ističući dosledno nastojanje da se sačuva mir po svaku cenu.

Njegova Svetost Patrijarh g. Porfirije je u ime svih arhijereja zahvalio Predsedniku na prijemu naglašavajući da je stav Crkve da se moli za mir, da čovek ne može svojim moćima da uspostavi mir. Mir može da dođe u neočekivanim situacijama, a Crkva se moli za mir za sve ljude, ali pre svega na području Ukrajine. Jezik oružja treba da zameni razgovor i dijalog. Patrijarh je izražavajući punu podršku Crkve državnim nastojanjima i merama, istakao važnost jedinstva i sloge u ovim složenim okolnostima punim različitih iskušenja.

Sa posebnim zadovoljstvom Patrijarh je istakao zaceljenje raskola sa Crkvom u Severnoj Makedoniji, naglašavajući molitve blaženjejšeg arhiepiskopa Jovana koji je velikom ličnom žrtvom dao doprinos jedinstvu Crkve.

Prijemu su prisustvovali ministri spoljnih poslova g. Nikola Selaković, finansija g. Siniša Mali, kulture gđa Maja Gojković, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture g. Tomislav Momirović, pravde gđa Maja Popović i direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama g. Vladimir Roganović. (Sajt SPC, 18. 5. 2022)

Zoran Čvorović: Kako razumem Vučićev razgovor sa patrijarhom Porfirijem

Vučić je zamolio patrijarha Porfirija da mu Crkva pomogne da narod razume poziciju Srbije kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji i da pomogne da u tome budemo jedinstveni. Crkva se ne bi pozivala da objasni narodu stavove koji su mu bliski srcu. Nasuprot tome, Vučić poziva Crkvu da obzirom na svoj autoritet objasni srpskom narodu nešto što je iz ugla njegovog etosa potpuno neprihvatljivo. Vučiću je autoritet SPC neophodan za legitimizaciju potpuno neprihvatljivog stava.

Tako „čitam“ razgovor Vučića i Patrijarha.

Voleo bih da se moje zebnje ne ispune…

„Moja molba za vas, jer svuda gde ima crkve ima i naroda…, da nam pomognete da svi razumeju poziciju Srbije i da svi budemo jedinstveni“, poručio je Vučić.

Izvor: Stanje stvari

Pročitajte

Ako „pukne“ nemački penzioni fond pući će i srpski: Katastrofa koja nam se približava

Urednik

VUČIĆ SVOJOM KONFERENCIJOM NAPRAVIO PANIKU U NARODU: Najavio strašnu stvar, EVO ŠTA JE PORUČIO

Urednik

Boško Obradović: Zahtevamo hitno formiranje Skupštine i izjašnjavanje protiv sankcija Rusiji

Urednik