4.3 C
Belgrade
2. Decembra 2022.
Srbija

SRBIJI PRETI VELIKA KRIZA: Evo šta je razlog, VLAST ODGOVORNA ZBOG OVE SITUACIJE

Najcrnje slutnje po naše novčanike se obistinjuju, potvrđuje ih i ministarka energetike Zorana Mihajlović – više nema dileme, struja će poskupeti. Ministrka Mihajlović priznala je da gađani sigurno neće biti pošteđeni tog dodatnog troška. Ipak, pokušava i da uteši, pa kaže da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

„Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas, ili toplotnu energiju“, rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta.

Dodala je da je korekcija cena najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljenja struje, a ta sezona je prošla i sada moraju da se naprave „nove kalkulacije“.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, jer ta kompanija „mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima“.

Koliko će nas udariti po džepu

Prema ranijim saznanjima Demostata – struja će poskupeti 30 odsto za građane, a 70 odsto za privrednike. Tako će biti od leta.

Biznismen i predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević rekao je za Novu da je definitivno prošlo vreme jeftine energije, te da bi zbog najava oko poskupljenja cena struje za privrednike od čak 70 odsto, posledice mogle da budu poskupljenje proizvoda, ali i zaustavljanje proizvodnje.

Spasojević je u izjavi za Nova.rs prokomentarisao navode Demostata da će u julu i avgustu cena struje poskupeti 30 odsto za domaćinstva, a za privredu do čak 70 odsto.

“Možda su ovakvi navodi preterani, ali i pitanje je kolika bi bila ta vrednost. Ako posmatramo u odnosu na sadašnju cenu od 75 evra po megavatsatu, to je oko 120 evra, što je poprilično velika cena. Proizvodna cena je između 20-30 evra, a da je prodaju po 120 to je zaista mnogo”, istakao je on.

Naš sagovornik naglašava da je od velikog značaja šta će druge zemlje Evrope uraditi.

“Ako se u svim zemljama Evrope, poput Nemačke, Austrije i drugih poveća cena, onda postoje određene indicije da će se to desiti i kod nas. Nije nezamislivo da Srbija otprati te trendove. Naglašavam, nije nemoguće da se dostigne ovaj nivo cena. Ne smemo mi prvi da iskačemo sa nekom cenom i odlukom kada imamo druge konkurente”, podvukao je on i dodao:

“Vreme jeftine energije je prošlo, to je od suštinskog značaja. Struja neće biti jeftina, a biće i problema – sigurno će se zaustaviti i proizvodnja, a poskupeće i proizvodi”, istakao je privrednik i biznismen.

Pored privrednika, račun će očigledno biti ispostavljen i svim drugim građanima koji će morati da plate čak 30 odsto skuplju cenu za struju nego do sada.

Predstavnik Udruženja potrošača “Efektiva” Jovan Ristić naglasio je da bi “voleo da je ova informacija netačna”, ali da ukoliko su tvrdnje Demostata istinite, sledi prava katastrofa.

“Zvuči kao prava katastrofa za građane. Uopšte ne mogu da zaključim na osnovu čega bi oni opravdali takvo poskupljenje. Moram da priznam da nisam do sada čuo za ovu informaciju, ali poskupljenje od 30 odsto za građane prava je katastrofa, ponavljam još jednom”, kazao je naš sagovornik.

On je dodao da bi tolika cena struje bila ogromno opterećenje za kućne budžete.

“U pitanju je enormno poskupljenje. Po velikim gradovima ćemo videti šta će se desiti, a na jugu Srbije šta će biti, to već ne mogu ni da pričam. Tamo je mnogo ljudi koji su isečeni, koji nemaju struju i ne plaćaju je jer nemaju novca. Ponavljam, u slučaju poskupljenja od 30 odsto, to je ravno katastrofi”, dodao je naš sagovornik.

Ristić je podvukao da nije fer da građani Srbije plaćaju ceh rukovodstva EPS-a, čime je podsetio na decembarsku havariju posle koje je Srbija krenula da uvozi struju.

“Nije pošteno da građani plaćaju ceh za ono što je napravio EPS pod bivšim rukovodstvom. Sećamo se svi onog blata i različitog rovarenja. Zbog svega toga, mi smo bili prinuđeni da uvozimo preskupu struju i sad će građani da plaćaju ceh. Svaki put su oni krivi”, zaključio je naš sagovornik.

Sa druge strane, postoje i tvrdnje da je pomenuto poskupljenje od 30 odsto samo probni balon, te da se time građani pripremaju za nešto niže poskupljenje koje će im biti prihvatljivo.

Ekonomista Mihailo Gajić potvrdio je za Nova.rs da se time građani pripremaju za poskupljenje, koje je na kraju biti niže nego što se sada spekuliše.

“To se u ekonomiji zove usidrenje – vi usidrite nečija očekivanja, a onda kada se pomere na neku određenu stranu, građani progutaju tu novu vrednost. To u praksi znači da bi njima bilo prihvatljivo 10 odsto, umesto 30 odsto što se spominje“, istakao je naš sagovornik.

On je dodao da je slično rađeno 2014. godine kada su smanjene penzije, a lider SNS tada okarakterisan kao „heroj“ koji je smanjio penzije za samo 10 odsto, iako je planirano više.

“Verujem da je to ista taktika koju sada vidimo. Mi bismo imali ozbiljne poremećaje na tržižtu ako bi cena struje bila 30 odsto veća za građane, a 70 odsto za privrednike. Nemamo još uvek jasne razloge za poskupljenje struje, a da ne govorimo o ovolikom procentu“, zaključio je naš sagovornik.

Stručnjak za energetiku Željko Marković, poskupljenje struje u Srbiji objašnjava poskupljenjem električne energije na svetskim berzama, ali upravo i zbog potrebe da se veliki deo struje uveze iz inostranstva.

“Trebalo bi očekivati korekciju cene, a imajući u vidu dosadašnje iskustvo i to da govorimo o državnoj instituciji koja se bavi distribucijom električne energije, ne verujem da bi ona bila rada da donese odluku o drastičnim poskupljenjima”, ocenio je Marković.

On, ipak, nije stava da ćemo se naglo suočiti sa poskupljenjem, ističe da nije isključeno da će poskupljenja dolaziti postepeno, “u malim koracima”.

Željko Marković, STRUČNJAK ZA ENERGETIKU-Dilojt Srbija, gost, emisija Pregled dana Newsmax AdriaŽeljko Marković Foto: Newsmax Adria

Bez obzira na to kako će do poskupljenja doći, Marković ocenjuje da, kako su cene električne energije i za domaćinstva i za privredu u Srbiji trenutno takve da ima dosta prostora da do njihovog povećanja dođe, da bi se obezbedilo nesmetano poslovanje Elektroprivrede Srbije (EPS), kao glavnog proizvođača.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

SLIKE KOJE SVE OTKRIVAJU: Srbiju čeka glad i teška godina, A ZA SVE JE KRIVA VLAST

Urednik

SRBIJI PRETI EKONOMSKA OPASNOST: Evo šta se dešava, UGROŽENA EGZISTENCIJA I RADNA MESTA VELIKOG BROJA LJUDI

Urednik

„Pustite nam grejanje još večeras, inače…“: Kragujevčani besni, veliki protest ispred gradske toplane

Urednik