5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Srbija

SRPSKI SELJAK UPOZORIO SRBIJU: Evo šta se desilo, EVO KAKO ĆE OVO UTICATI NA NAS

Srbija ove godine zbog suše ima rekordno niske prinose žitarica. Biće dobro ako bude žitarica samo za potrebe Srbije, istakao je Vukašin Baćina

Teška situacija u sektoru poljoprivrede nije zaobišla ni Crnu Goru, a ista situacija zadesila je i Srbiju, koja na Balkanu slovi za glavnog snabdjevača osnovnim životnim namirnicama. Da je situacija u ovom sektoru kritična potvrdio je u razgovoru za “Dan” predsjednik Udruženja za spas poljoprivrednika i seljaka Srbije Vukašin Baćko Baćina.

Prema njegovim navodima, na jesen, stanovnici u ovom regionu suočiće se sa krizom koja je prouzrokovana niskom otkupnom cijenom poljoprivrednih proizvoda, sušom, lošom rodnom godinom, a dodatno je uticao i rat.
– Srbija ove godine zbog suše ima rekordno niske prinose žitarica. Biće dobro ako bude žitarica samo za potrebe Srbije – istakao je Baćina.On takođe smatra da u skorije neće doći do značajnijeg pojeftinjenja žitarica i brašna.

– Nije realno očekivati sniženje cijena žitarica i brašna. Može biti samo skuplje, jer država nije pomogla poljoprivredniku kroz subvencije, a ove godine ekstremna suša je dodatno uništila sve poljoprivrednike – poručio je Baćina.

Prema navodima Baćine, razlog za lošu situaciju u poljoprivredi i Srbije i regiona, je loša politika država.

– Lošim odlukama u poslednjih pet do sedam godina uništen je srpski agrar. Vlast u Srbiji godinama lošim odlukama uništava proizvođače mlijeka. Mnogo krava muzara je poslato na klanicu i mnogo farmi je zatvoreno. Za mjesec dana Srbija neće imati mlijeka – navodi Baćina.

Nestašica mlijeka je izvjesna

Proizvođači mlijeka u Srbiji prije par dana su poručili da je stanje u tom sektoru neizdrživo jer se povećavaju gubici zbog njegove niske otkupne cijene i poskupljenja stočne hrane, pa se krave rasprodaju, zbog čega pada proizvodnja, pa od septembra treba očekivati nestašicu tog prehrambenog proizvoda.

– Nestašica mlijeka je izvjesna. Naravno da će se ovo odraziti i na Crnu Goru jer Srbija nema više mlijeka, mesa, brašna za svoje potrebe, a pogotovo neće imati za izvoz. Glavni krivac za ovo stanje u poljoprivredi je država Srbija – poručio je Baćina.

Prema nekim podacima, Srbija je prije samo par godina imala nekoliko miliona krava, dok je poslednjih godina zabilježen konstantan trend pada, pa prema poslednjim podacima ih trenutno ima svega oko 180.000.

– Sada samo uvoznički lobi može da uživa jer će dobiti priliku da uvozi mlijeko u prahu, a nestašica je već sada. Nekada smo imali 500 litara mlijeka dnevno, a sada imamo 200 litara, a nikakva ekonomska računica više ne postoji – zaključuje Baćina.

Podsjećamo, nedavno su i proizvođači mlijeka u Crnoj Gori pregovarali o dodatnim subvencijama i povećanju otkupne cijene mlijeka, međutim, tada su im iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručili da u ovogodišnjem Agrobudžetu nema sredstava za novu tranšu pomoći, te da će naredne godine biti predviđene nove mjere, među kojima je i davanje državnog zemljišta u zakup kako bi se iskoristile površine za ispašu.

Takođe, nedavno je Monstat objavio da je ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka u drugom kvartalu iznosila 6,52 miliona litara, što je osam odsto manje u odnosu na isti kvartal prošle godine. Zabilježen je i pad proizvodnje sira 11,2 odsto, kajmaka 17,6 odsto, fermentisanih mliječnih proizvoda 0,3 odsto i konzumnog mlijeka 12,6 odsto.

Izvor: Dan

Pročitajte

STRUČNJAK ŠOKIRAO SRBIJU: Evo šta nas čeka sa strujom – STRAŠNO UPOZORENJE KOJE SVI TREBAJU PROČITATI

Urednik

VUČIĆ SPREMA HAOS NA LETO: Evo zbog čega je najavio nestašicu hrane, SRBIJU ĆE DOVESTI DO GLADI OVIM POTEZOM

Urednik

BEOGRAD BLOKIRAN: Veliki protest koji nisu uspeli sprečiti, POLICIJA NEMOĆNA PRED RADNICIMA (VIDEO)

Urednik