1.8 C
Belgrade
26. Novembra 2022.
Politika

STEFANOVIĆ NAPRAVIO HAOS U SNS: Vučić nije mogao da veruje sceni, STEFANOVIĆ IH RAZBIO I POKAZAO ZAŠTO IMA MOĆ

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li je Srpska napredna stranka uzdrmana unutrašnjim sukobima. Sagovornici su bili dva novinara – Slobodan Stupar, dugogodišnji dopisnik BBC-a iz Srbije, i Vuk Cvijić, novinar beogradskog nedeljnika NIN.

Bilo je reči o tome da li je Nebojša Stefanović, bivši ministar unutrašnjih poslova, a sada ministar odbrane, pokušao da ugrozi Aleksandra Vučića, kao što su pisali tabloidi, zašto su nakon njegovog odlaska na novu funkciju iz Ministarstva unutrašnjih poslova sklonjeni njegovi poverljivi ljudi, zašto je policija saslušavala Dijanu Hrkalović, nekadašnu blisku saradnicu Nebojše Stefanovića.

Razgovaralo se i o tome zašto je Stefanović pre dve godine išao u zvaničnu posetu Americi i kakav je značaj te posete, kakav je uticaj na odnose u Srpskoj naprednoj stranci imala afera Jovanjica – otkrivanje velike plantaže marihuane u blizini Beograda, da li priča o zaveri protiv Aleksandra Vučića, o kojoj govore najviši predstavnici vlasti, ima osnova ili je to samo predstava za javnost, zašto su tabloidi odjednom prestali da napadaju Stefanovića, a Vučić ga amnestirao pominjući jedino njegovu objektivnu odgovornost, kao i tome ima li istine u spekulacijama da je Stefanovića spasilo to što ima neke dokaze protiv Vučića koje bi otkrio u slučaju njegove smene i eventualnog hapšenja.

Omer Karabeg: Već dosta dugo se se spekuliše, a ima i nekih indicija, da je Vučićev glavni protivnik Nebojša Stefanović, bivši ministar unutrašnjih poslova, a sada ministar odbrane. Da li je on toliko jak da može da se drzne da udari na Vučića?

Slobodan Stupar: Živimo u takozvanoj tajnoj državi, odnosno državi koju je ukrao vođa. Samim tim nemamo pravu informaciju o tome šta se događa na dvoru. Spletke su sastavni deo dvorskih igara i da bismo saznali šta se tamo događa moramo od razbacanih staklića da pokušamo da izgradimo nekakav mozaik zbivanja. Ali čim ima dima – ima i neke vatre.

Otkriće Jovanjice nije Stefanovićevo delo nego je neko, ne znamo ko, dao signal da se otvori ta priča i time poprilično uzdrmaju Aleksandar Vučić i njegov brat Andrej. Od tog momenta nastaje panika u kojoj Vučić prednjači i zapravo podstiče sve ovo o čemu mi danas pričamo.

Vuk Cvijić: Slažem se da sve ovo liči na borbu na despotskom dvoru oko toga ko će zauzeti bolju poziciju i više se približiti vladaru. S druge strane, čini se da Vučić teško donosi odluke koje mogu da ga koštaju rejtinga, a njemu je rejting najvažnije merilo pri donošenju odluka. Zato odlaže odluku o Stefanoviću – da li da ga skloni ili ne. Njegove poruke su dvosmislene. Iz njegovih poslednjih nastupa vidimo da se on ne odriče Stefanovića, iako su režimski mediji, koji su pod njegovom kontrolom, crtali foto robot Stefanovića kada su pisali o tome ko je odgovoran za navodnu zaveru protiv Vučića.

Međutim, u policijskim istragama ne postoji nijedan slučaj da je neko osumnjičen za bilo kakvo ugrožavanje Vučića. Jedino su Stefanovićevog bliskog saradnika Aleksandra Papića, koji je optužen za nekog drugo delo, pitali da li mu je Stefanović pomagao, ali on nije teretio Stefanovića i ničim ga nije optužio.

Omer Karabeg: Zašto su onda režimski mediji izabrali Stefanovića? Zašto su crtali njegov foto robot?

Slobodan Stupar: Poznato je da je Stefanović 2019. godine bio u Americi na poziv američkog državnog sekretara za unutrašnje poslove i šefova FBI, DEA i ostalih američkih bezbednosnih struktura. Postoji jedna fotografija gde je Stefanović u sredini a oko njega su šefovi svih tih tajnih struktura američke države. Ja sam u jednom tvitu napisao da je onaj ko je na toj slici prilično bezbedan aludirajući na to da možda Vučić ne sme da dira Stefanovića zbog toga što nije siguran da li iza otvaranja afere Jovanjica stoje CIA ili DEA.

Stefanović je Vučićev produkt. Lično ga je postavio za šefa beogradskog odbora SNS. Da li je Stefanović u međuvremenu porastao, da li DEA (Američka agencija za suzbijanje narkotika), koja ovde slika sve živo vezano za drogu, stoji iza Stefanovića – ne znam. Samo mogu da naslutim da se Vučić i njegov brat poprilično plaše raspleta u kome bi mogli da učestvuju Amerikanci, a Stefanović bi možda mogao da bude igrač iz pozadine. U svakom slučaju, mislim da smo u završnoj fazi sistema koji postoji već devet godina. Da li će njegov pad biti brži ili sporiji – ne znamo jer nemamo prave podatke pošto živimo, već sam rekao, u tajnoj državi.

Vuk Cvijić: Vidimo da se obruč oko Stefanovića sve više steže, ali se ništa ne dešava. Za Vučića je opasno otvaranje te priče jer, kad god se radilo o krupnim aferama, u pitanju nisu bili samo interesi jednog čoveka iz vrha nego cele grupe. Takav je i slučaj Krušik koji je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović.

U toj aferi pominje se firma GIM za koju je radio pokojni otac Nebojše Stefanovića. Ali u tom koruptivnom poslu sa Krušikom glavnu ulogu su imala preduzeća Slobodana Tešića koji je finansijer SNS-a i najdirektnije je vezan za samog Vučića. On ga je uveo na scenu kada je bio ministar odbrane 2012. godine. Vidimo ih zajedno na slici kada se pregovaralo o prodaji oružja Libiji. Svi ti interesi su međusobno povezani. Ne može se skloniti Stefanović, a da se ne ugrozi i neko drugi ko je u tom njihovom internom sukobu.

Slobodan Stupar: Kad je Stefanović otišao u Ameriku, on je tamo odneo neke podatke. Tamo je išao bez Vučića što je bitan detalj. U Americi je razgovarao sa ljudima iz obaveštajnih agencija koji mnogo znaju o drogi, prodaji oružja i drugim prljavim poslovima. Kad Stefanović ode tamo, otkud Vučić zna šta je on tamo pričao. Tu već počinje da radi crv. A Vučić je vrlo osetljiv i poprilično plašljiv čovek. Dovoljno je malo sumnje, pa da kod njega izazove strah. On je i osvetoljubiv, ali sumnjam da sme da sruši Stefanovića.

Ne znam koliko je Stefanović inteligentan, ali znam da se u Ministarstvu policije arihviraju svi dokumenti u više primeraka i zakopaju na hladnom i suvom mestu. Prema tome onaj ko je na mestu ministra policije puno zna o poslovima Vučića, njegovog brata i čitave ekipe. Mogao bi jednog dana da bude odličan zaštićeni svedok. Eto razloga da ga se Vučić plaši. Drugi razlog što ne sme da ga smeni je što bi počelo cepanje džempera. A kada ode jedna nit, otići će i ceo džemper.

Hladno i suvo mesto

Omer Karabeg: Tačno je da postoje spekulacije da se je Stefanović obezbedio tako što ima jake dokaze protiv Vučića koje čuva na sigurnom mestu i koje bi objavio u slučaju da bude uhapšen. Da postoje takve priče svestan je i Vučić, pa je ovih dana aludirajući na njih rekao: “Umirem od smeha na gluposti da ja ćutim zbog ucene. U pitanju je moja slabost jer ne mogu da zaboravim ljudima dobro koje su uradili“.

Vuk Cvijić: Pretpostavljam da u ovoj vlasti svi ima neke podatke i o samom vladaru i o onima koji mogu da ih ugroze. Kad je reč o Stefanoviću, ne znam da li je u pitanju ucena. Za sada mi to tako ne deluje. Više mi deluje kao ispitivanje terena. Istina, postoji kampanja protiv Stefanovića, ali je činjenica da je Vučić vrlo opreznan kad o njemu govori. Čini mi se da to nije postao otvoreni sukob i ne znam da li će postati. To ćemo tek videti.

Kao što sam rekao, Vučić teško donosi odluke koje bi mogle negativno uticati na njegov rejting. A odluka da skloni nekog tako bliskog iz svog okruženja, mogla bi skupo da ga košta. Jer ti ljudi mogu da se brane. Ovih dana se često pominjala Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka u MUP-u. Ona je produkt Srpske napredne stranke i samog Vučića. Saslušavana je dva puta, ali protiv nje se ne vodi nikakva istraga iako je u režimskim medijima nazivana princezom mafije. Ona je saslušana kao građanka.

U NIN-u smo objavljivali šta je ona govorila na ta dva saslušanja. Dijana Hrkalović je bila sporna figura u MUP-u i bila je bliskom kontaktu sa navijačima, ali o tome uopšte nije ispitivana. Čini mi se da su je saslušavali zato što su hteli da joj pošalju poruku da pazi šta priča. Izgleda da se Vučić jako plaši šta bi mogli da kažu Stefanović i njegovi bliski saradnici koji su sada u nemilosti.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Pročitajte

VRANJE BRUJI O SKANDALU SNS POSLANIKA: Bahatost na najvišem nivou, EVO ŠTA JE URADIO BOLESNOM ČOVEKU

Urednik

OVO SU NOVI SNS FUNKCIONERI: Za najstrašnija krivična dela dobili nagrade, OVO MOŽE SAMO U SRBIJI – EVO O KOME JE REČ

Urednik

VUČIĆ SE POSVAĐAO SA EVROPSKIM POLITIČAREM: Sukob velikih razmera, OVO ĆE GA SKUPO KOŠTATI

Urednik