5.3 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Politika

STRAŠAN UDAR NEMAČKE NA SRBIJU: Ovo ne smemo dozvoliti, DA LI VUČIĆ SME REAGOVATI?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić i Saracin su razgovarali o ekonomskoj saradnji, bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima.

„Predsednik Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu. U tom kontekstu, predsednik je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima“, navodi se dalje u saopštenju.

Vučić je takođe istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

„Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju“, naglasio je predsednik i dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik je ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je naša zemlja zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se Srbija sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje.

Predsednik je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavnje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. Predsednik je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od 9 godina.

Specijalni izaslanik Saracin je istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u našem regionu.

Izvor: B92

 

Pročitajte

RTS PONIZIO VUČIĆA KAO NIKO DO SADA: Pogledajte kako su ga ismevali, OVAJ VIDEO JE HIT (VIDEO)

Urednik

ENGLESKI PROFESOR OTKRIO ŠOKANTNE STVARI PROTIV VUČIĆA: Ovo je upozorenje, EVO ZAŠTO GA MOGU SRUŠITI

Urednik

HAOS U SKUPŠTINI: Evo šta je objavljeno u Belivuku i SNS – NA IVICI SUKOBA ZBOG OVE TEME

Urednik