5.5 C
Belgrade
7. Decembra 2022.
Srbija

STRUČNJACI OBJAVILI: Ništa ne planirajte, EVO KAKVA KATASTROFA SRBIJU ČEKA NA LETO – EKONOMIJA ĆE BITI NA UDARU

Inflacija u Srbiji nastavila da se kreće uzlaznom putanjom, pod uticajem međunarodnih kretanja, a u aprilu je iznosila 9,6 odsto međugodišnje, izjavila je Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije (NBS). Prema novoj projekciji NBS, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini iznosiće između 3,5 odsto i 4,5 odsto, što je za 0,5 procentnih poena niže od očekivanja u februaru.

Narodna banka revidirala je svoje osnovne makroekonomske projekcije – inflacije i deficita tekućeg računa platnog bilansa naviše, a bruto domaćeg proizvoda naniže. Vrhunac inflacije NBS se očekuje u letnjim mesecima, u junu i julu, može biti dvocifrena, ali ne više od 10,5 odsto.

– Ne očekujemo više od 10,5 odsto u letnjim mesecima i ne očekujemo da potraje. Nakon leta očekujemo da će početi da se smanjuje i da se nastavi trend smanjenja i u prvoj polovini naredne godine – rekla je guvernerka NBS.

Period od prethodnog izveštaja iz februara obeležili su događaji koji su imali ogroman uticaj na celokupnu svetsku ekonomiju. Suočeni smo sa eskalacijom geopolitičkih tenzija, konfliktom u Ukrajini i sankcijama koje ograničavaju ekonomske tokove, što je prouzrokovalo znatne poremećaje na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, rekla je guvernerka, prenosi Nova ekonomija.

To je, uz efekte pooštravanja protivpandemijskih mera u Kini, povećalo bojazan da bi se nestašice i zastoji u globalnim lancima snabdevanja, kako je napomenula, za koje se očekivalo da će se postepeno rešavati tokom ove godine, mogli produžiti ili čak postati još izraženiji.

– Novi rast svetskih cena energenata, hrane i sirovina uticao je na rast uvoznih cena i pojačao troškovne pritiske na cene domaćih proizvođača. U takvim uslovima i bazna inflacija (po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta), na koju mere monetarne politike najviše utiču, takođe je beležila rast – rekla je guvernerka.

– Međutim, održana relativna stabilnost deviznog kursa i usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja bili su snažna kočnica koja je održala baznu inflaciju na nižem nivou od ukupne – ocenila je guvernerka na prezentaciju majskog Izveštaja o inflaciji.

Pored toga, prema oceni NBS, domaća tražnja i uslovi na tržištu rada još uvek ne stvaraju jače inflatorne pritiske.

Prema njenoj oceni, bazna inflacija u Srbiji niža je nego u većini zemalja regiona u istom režimu monetarne politike, što je razlog zbog koga je NBS umerenije od njih zaoštravao monetarne uslove u prethodnom periodu.

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

„Ne idi u Pančevo ni kao turista“: Šta je Belivuk pisao Dijaninom vereniku

Urednik

KARTEL U RASPADU: Vučić i Mitrović u sukobu, evo šta je razlog tuče, SPREMA SE KRVAVA JESEN!

Urednik

OTKRIVENO: Šolc dolazi u Srbiju da natera Vučića da uradi ovo, SRBIJA BESNA ZBOG OVOG POTEZA

Urednik