17 C
Belgrade
24. Marta 2023.
Srbija

SUD UDARIO NA VUČIĆA: Dokazali da je lagao, POLICIJA POBEDILA VUČIĆA – SVE BLIŽI KRAJ

Viši sud u Beogradu je presudio da Milan Dumanović i Mladen Trbović nisu krivi zbog toga što su javno govorili o tajnom snimanju komemorativnog skupa u Potočarima u Srebrenici 2015. godine, na kom je napadnut tadašnji premijer, a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odnosno da nisu odavali službenu tajnu.

Kako se navodi u obrazloženju presude da bi nešto bilo proglašeno za službenu tajnu, moraju da se zadovolje dva kriterijuma – da je reč o informaciji koja ne zakonom proglašena za službenu tajnu i da je njeno odavanje nanelo nekakvu posledicu ili štetu. Drugi kriterijum nije zadovoljen prema mišljenju suda, odnosno, za njega nije bilo dokaza.

Milan Dumanović i njegov advokat Vladimir Todorić zadovoljni su presudom, ali kako kažu i iznenađeni.

Dumanović i Trbović su svojevremeno govorili za televiziju AlJazeera o nelegalnom boravku pripadnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Ministarstva unutrašnjih poslova na komemoraciji u Potočarima nakon čega su 2016. podneli krivične prijave protiv načelnika Službe za specijalne istražne metode Dejana Milenkovića, načelnika Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje Gorana Nešića, njegovog zamenika Tomislava Radovanovića i tadašnje sekretarke Uprave kriminalističke policije MUP-a Dijana Hrkalović.

Te prijave ubrzo su odbačene, a advokat Todorić i Milan Dumanović najavljuju da će krivične prijave ponovo podneti, kako bi se utvrdili odgovorni za dešavanja u Potočarima.

Dumanović i Trbović su bili uhapšeni i optuženi za odavanje službene tajne, da bi potom bili pušteni da se brane sa slobode.

Ceo sudski postupak bio je zatvoren za javnost, detalji optužnice nikada nisu saopšteni zbog, kako su naležni rekli, zaštite službenih tajni. Suđenje je počelo 2018. godine, ali je nakon gotovo godinu i po dana krenulo iz početka, nakon što je promenjen sudija Zoran Božović.

Presuda jeste pročitana javno, ali njeno obrazloženje nije, upravo zbog čuvanja tih službenih tajni.

Podsetimo, predsednik Srbije otišao je u Potočare 2015. godine tada u funckiji premijera da oda počast žrtvama zločina u Srebrenici, kada je izlazeći iz Memorijalnog centra zajedno sa članovima srpske delegacije napadnut od strane prisutnih građana.

U tom momentu došlo je do naguravanja, a poletele su i kamenice. Predsedništvo Bosne i Hercegovine tada je oštro osudilo taj napad, dok je Aleksandar Vučić izneo sumnju da je ceo napad dobro organizovan.

Izvor: N1

Pročitajte

VUČIĆU NIJE DOBRO KADA JE OVO VIDEO: Narod blokirao bulevar, JUG SRBIJE USTAO

Urednik

MEDIJI POKUŠAVAJU SAKRITI: Pogledajte kakav je haos nastao u Srbiji, OVO MOŽE NAPRAVITI JOŠ VEĆU ŠTETU

Urednik

HAOS SE DESIO U EPS-u: Evo kako su napravili štetu od milijardu dolara, EVO KAKO ĆE SE OVO ODRAZITI NA SRBIJU

Urednik