1.8 C
Belgrade
26. Novembra 2022.
Politika

SUKOB NA VELIKI PRAZNIK: Objavljen snimak sukoba Vučića i Vulina, OVO MORATE VIDETI

Kako je i zašto Srbija ključno spoljnopolitičko pitanje: “Hoće li Beograd uvesti sankcije Rusiji?”, preformulisala u pitanje: “Hoće li Beograd odustati od puta u EU? – pitajte ministra Vulina. Dok on još jednom poziva na takav zaokret, predsednik Srbije ga javno ne kritikuje, već poručuje da, kako je Vučić rekao, razume ljutnju građana prema EU, ali i objašnjava da je strateški put Srbije jasan.
Video pogledajte OVDE.

„Stara slovačka izreka kaže da je dobar komšija, najbolja ograda“, rekao je Vučić.

A gde se nalaze komšija i ograda? Dok predsednik pod okriljem zastave Evropske unije dodeljuje orden stanovniku Evropske unije, i toj ceremoniji prisustvuje i Aleksandar Vulin, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova pod aktuleno iskače saopštenje sa sledećim naslovom.

“Ministar Vulin: Nema boljeg načina da Srbija shvati da joj nije mesto u Evropskoj uniji od politike poslanika Evropskog parlamenta”.

Vulin, i to predstavlja kao zvanični stav ministarstva, objašnjava da će, ako, kako kaže, Brisel nastavi sa pretnjama i ucenama oko uvođenja sankcija Rusiji, predsednik Vučić preispitati odluku o nastavku puta ka Evropskoj uniji.

“U ovom trenutku je poverenje u Evropsku uniju kod Srba na istorijskom minimumu i kada bi predsednik Aleksandar Vučić održao samo jedan polugovor u kojem bi izrazio sumnju u naš evropski put i evropsku budućnost, ja vam garantujem da bi poverenje u Evropsku uniju bilo niže nego u NATO pakt”, poručuje Vulin.

A odgovarajući na novinarsko pitanje baš o tom poverenju građana u EU, Vučić kaže da je stav javnog mnenja 44 odsto protiv naspram 35 odsto za ulazak u Uniju, preslikan i u stranci koju vodi. Pa ipak, glasniji su u ovom slučaju manjinski naprednjaci, konkretno Dragan Šormaz.

“Politika pritisaka ne postoji, postoje očekivanja. Mi smo našom voljom postali kandidat za članstvo u EU. To znači da moramo na tom putu da radimo sve ono što rade i naši partneri. Legitimno je i da odustanemo od članstva, ali onda moramo građanima da objasnimo i šta to znači…Povlačenje evropskih i američkih kompanija, gubitak radnih mesta, pad plata sa bednih 500 evra na ‘boljih’ 100 evra”, kaže Šormaz.

Predsednik Srbije objašnjava i da se građani na Evropu ljute zbog, kako kaže, pritisaka po pitanjima Kosova i Rusije. Pa se pita: zbog vrednosti kojima težimo, zbog ekonomije, gde bi to Srbija trebalo da pripada ako ne Uniji?

“Ja smatram da je Srbiji mesto u EU, smatram da treba da nastavimo naš evropski put i da treba da se borimo za dostojanstven put u Evropu, da čuvamo svoje, čuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju, bar dok ne postamo članica EU”, ističe Vučić.

Potvrdilo se bezbroj puta da ono što Vučić misli, Vulin kaže. Kome je jasno šta sada Vučić misli, a šta Vulin govori?

“Vulin teži da se vrati u svoj proirodni habitus, a to su devedesete. Kad neko u ovoj situaciji kada je Rusija de facto postala neprijateljska strana EU poziva da promenimo stranu, onda je to vrlo blizu toga da može da se nazove izdajom nacionalnih interesa”, kaže novinar Željko Veljković.

I, kada ćemo konačno znati ko je taj dobri komšija i gde je ta najbolja ograda?

Izvor: N1

Pročitajte

MINISTRI ODBILI POSLUŠNOST VUČIĆU: On javno udario na njih, OVO IM NE OPRAŠTA – ZBOG OVOGA GUBI PODRŠKU

Urednik

NOVI PROBLEM ZA VULINA: Dobio najjači udarac do sad, EVO ŠTA SE DESILO – ČAK GA NI VUČIĆ NE ŽELI BRANITI

Urednik

Oslobođenje: Glasom za UN rezoluciju Vučić OSRAMOTIO Srbiju

Urednik