5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Politika

SUKOB SE NE KRIJE: Evo zašto je počeo obračun Dačića i Vučića, OVO ĆE BITI KLJUČNO ZA ŠIRENJE SUKOBA

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović rekao je večeras u “Utisku nedelje”, da su gotovo nikakve šanse da lider SPS-a Ivica Dačić bude novi premijer, ali da će socijalisti biti u vladi samo malo “potkresani”.

Upitan da li postoji ikakva šansa da Ivica Dačić bude premijer, kao što je bila i njegova izborna kampanja, Vukadinović smatra da su šanse za to jako male, gotovo minimale, ali da su bile male i pre nedeljnih rezultata.

Prema njegovim rečima, Dačić je “pušten da tokom kampanje nastupa sa idejom da će biti premijer jer su glasovi SPS-a bili potrebni da Vučić pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora“.

Sa druge strane, primetio sam da kada prođu izbori bez obzira na rezultate socijalista, uvek sledi malo “potkresivanje njihovih krila”, na šta ih je Vučić i podsetio pre neki dan, dodao je on.

Sada su realno potrebni, može Vučić matematički da sastavi novu vladu, ali teško da će je praviti sa 128 poslanika, nema šanse. Ja mislim da će to biti jako široka vlada koju će on nazvati vladom nacionalnog jedinstva, smatra Vukadinović.

“Ako se i kada se bude pravila nova vlada ja mislim da će u njoj biti i patriota i građanista, Vučiću će biti jako važno da tu bude bar jedna od ove tri koalicije plus SPS. Svi kažu SPS ispada iz vlade, Vućić se okreće do kraja zapadu, ali niko od predsedničkih kandidata nije pominjao sankcije Rusiji, kada bi neka vlada uvela te sankcije to bi bilo direktno izneverevanje volje birača, ali našoj javnosti to ne bi smetalo”, rekao je on.

I profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović smatra da Ivica Dačić vrlo verovatno neće biti premijer i to iz dva razloga.

“Jedan je ovo nezadovoljstvo Vučića i SNS -a zato što je SPS povratio svojih 100.000 birača na jednoj proruskoj retorici u okolnostima kada je Srbija trebalo tako da glasa u UN, a Vučić to nije mogao, uz zadovoljstvo jer bez SPS Vučić ne bi mogao da pobedi tako ubedljivo u prvom krugu. Drugi razlog je spoljnopolitički, jer čovek sa takvom proruskom retorikom ne može da bude na čelu prozapadne vlade”, naglasio je Orlović.

On je, ipak, podsetio da je Ivica Dačić bio potpisnik Briselskog sporazuma, a Branko Ružić ministar za evropske integracije.

“Ne vidim da su oni manji Evropejci od nekih ministara iz SNS”, dodao je on.

Izvor: Nova.rs

 

Pročitajte

NOVI PROBLEM ZA GRAĐANE SRBIJE: Ovo će mnoge dovesti na rub gladi, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

SPREMAJU SE NAJVEĆI PROTESTI DO SAD: Vučić pokušao oteti simbol Srbije, SVI NA ULICE!

Urednik

DAČIĆEV KONTRAUDAR NA VUČIĆA IZBACUJE IZ VLASTI VUČIĆEVE NAJBLIŽE LJUDE IZ VLASTI:

Urednik