1.4 C
Belgrade
25. Novembra 2022.
Politika

TUČA NA SASTANKU SNS: Evo ko se obračunao zbog mesta premijera, POTPUNI RASPAD STRANKE

Kako ističe, ne razmišlja o sastavu Vlade i o mandataru. „Razmišljamo o troje, četvoro ljudi… Mnogo mi je važnije da to budu ljudi koji će da se bore za interes zemlje, a ne da se vodi sopstvenim interesima“, napomenuo je šef naprednjaka, koji se potom podvukao da je sigurna većina SNS i SPS, ali da ona može da bude i veća. „Mislim da može da bude tu i veće većine, to je sad pitanje vremena“, zaključio je Vučić.

Time je počeo novi krug Vučićeve igre i političkog nagađanja da li će Ana Brnabić ostati i u trećem mandatu (prvi od 2017, drugi od 2020) na čelu Vlade Srbije.

Prema dosadašnjem iskustvu, uvek se u „trci“ za premijerski kabinet u Nemanjinoj 11 pojavljuje više imena i to istih, naprednjaka u koje Vučić ima najviše poverenja.

Redovno se u tim nagađanjima pojavljuje ime gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je odmah nakon izbora izašao sa izjavom da mu ne izgleda verovatno da će Ivica Dačić, lider socijalista biti premijer, iako je vodio kampanju baš pod tim sloganom.

„Možda su svoje birače uspeli da ubede u predizborni slogan ‘Dačić premijer’, ali mene sigurno nisu“, rekao je Vučević, koji je potom u televizijskim gostovanjima odbacio navode i da je SNS lošije prošla na izborima 3. aprila u Novom Sadu.

Od imena koja se pojavljuju pored Vučevićevog su i odlazeći ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, kao i ministar finansija Siniša Mali, ministarka energetike Zorana Mihajlović, ali i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Za Vesića se tvrdi da je mnogo verovatnije da će se preseliti na ministarsku funkciju nego na premijersku, zbog lične nepopularnosti u delu javnosti, o čemu svedoči i to što je SNS najlošije prošla na izborima u Beogradu.

Ipak, odmah posle izbora 3. aprila Vesić je u svojstvu zamenika šefa izbornog štaba SNS govorio o pravljenju buduće vlade.

On je tada rekao da očekuje da mandatar za sastav nove vlade Srbije bude predstavnik SNS jer je izborna lista koju predvode, dobila, kako je naveo, tri puta više glasova od sledeće koalicije koja je prva iza njihove.

„Predsednik (Aleksandar Vučić) će prvo obaviti konsultacije, a potom će dati mandat za formiranje vlade. Paralelno s tim Vučić će kao predsednik stranke razgovarati s našim partnerima, kako sa naše liste, tako i sa onima sa kojima budemo želeli da pravimo vladu“, kazao je Vesić.

Podsetio je da će konačnu odluku imati Glavni odbor SNS i Predsedništvo stranke, koji uvek formiraju „jaku i stabilnu vladu koja je odraz široke volje građana“.

U delu političke scene ne isključuju se ni moguća iznenađena zbog rata u Ukrajini i otklona od Rusije, koji može da dovede do novih kadrova u Vladi. Ne isključuje se mogućnost ni da u redove ili na stranu SNS-a otvoreno pređe neka opoziciona grupacija kao što je to učinio Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, posle izbora 2020. Ili kao što je kao pojedinac učinila Gordana Čomić, koja je postala ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, iako proevropska lista na kojoj se kandidovala 2020. nije prešla cenzus.

Izvor: Danas

Pročitajte

ČOVEK OPTUŽIVAN ZA NAJGORE STVARI POSTAJE MINISTAR: Ovo ima samo u Srbiji, NAROD OVO MORA SPREČITI

Urednik

SRBIJU ČEKAJU NAJVEĆI PROTESTI: Srbija ustaje, EVO KADA KREĆU – NAROD RUŠI PLAN VLASTI I OPOZICIJE

Urednik

Ojadio građane za 32.000.000€: Ko je SNS prevarant i kakve veze s tim ima Vučić

Urednik