3.2 C
Belgrade
2. Decembra 2022.
Srbija

TURSKI GAZDA POBEGAO IZ KRAGUJEVCA! Preko noći zatvorili firmu i sada radnike ostavljaju na ulici

Turska fabrika Berteks Tekstil (Bertex Textile) u Kragujevcu je zatvorena, a objekat u kom se ona nalazi oglašen je na prodaju, nezvanično je potvrđeno u gradskoj upravi Kragujevca za „Blic Biznis“.

Prema pisanju lokalnog portala Ucentar, poslodavac je „naprasno odlučio da se pokupi i ode“, te su zaposleni u fabrici ostali bez posla, ali i bez otpremnina. Kako je istaknuto Srbija je, odlukom Vlade, dala višemilionske subvencije.

Kako piše na sajtu APR, kompanija je osnovana 2017. godinem, a prema pisanju lokalnog portala prve dve godine država je plaćala i poreze i doprinose za sve zaposlene dok je za vreme korone čak isplaćivala i plate kao i druge novčane pomoći. Kako se radi o privatnoj firmi, ona nije u nadležnosti lokalne samouprave.

Kako se na portalu navodi, suprotno odredbama Zakona o radu, 95 zaposlenih je dobilo otkaz kao tehnološki višak, a da pritom otpremnine nisu isplaćene.

– Sam postupak davanja otkaza je, kako navode sada već bivši radnici, bio prilično nasilan i sve je pod prinudom potpisano za vreme vikenda. Pored novca za otpremninu, nisu isplaćene ni plate za septembar, deo oktobra kao i zaostale obaveze vezane za prevoz i neiskorišćene dane odmora… Slučaj je prijavljen inspekcijskim organima, a bivši zaposleni pozivaju nadležne da se priključe pregovorima i pomognu isplatu zaostalih zarada, piše na portalu.

Prema podacima APR, kako je već navedeno kompanija je osnovana 19.04.2017. godine u Kragujevcu. Kao zakonski zastupnici ove kompanije na APR su prijavljena dva turska državljanina, Ibrahim Ajdin i Ferhat Gedik.

Samo još jedna u nizu

Podsetimo, ovo je primer još jedne u nizu stranih kompanija koje preko noći zatvaraju svoje poslovne prostore, proizvodne objekte, i radnike ostavljaju na ulici. Tako je prošle godine isto uradila i italijanska kompanija Geox, a godinu dana i Turski lanac pekara Simit Saraj.

Jedan od najupečatljivijih primera neodgovornog ponašanja stranih kompanija u Srbiji je odlazak ruske kompanije Spilit, odnosno „Nefa nameštaj“, koja je u maju 2019. godine bez ikakvog obaveštenja na cedilu ostavila više od 550 radnika.

Spilit je u Vranju proizvodnju počeo sa 130 radnika, a u momentu zatvaranja na platnom spisku ih je bilo i duplo više. U Vranje su došli 2017. godine i počeli proizvodnju nameštaja u zakupljenim pogonima Jumka.

– Rukovodstvo Vranja šokirano je odlukom kompanije „Spilit“ da takoreći preko noći nestane iz ovog grada. U poslednje vreme čak smo razgovarali i o mogućim subvencijama koje bi im dali za proširenje proizvodnje i zemljištu koje bi za širenje koristili. Sada ih zovemo sve redom od direktora do potparola, ali ne vredi, kao da su u zemlju propali – izjavio je u momentu zatvaranja Spilita za „Blic“, tadašnji pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković.

Izvor: Blic.rs

Pročitajte

VUČIĆ NAPRAVIO KATASTROFALAN POTEZ: Uništava seljake ovim potezom, DA LI ĆE SRBIJA IMATI HRANE ZBOG OVIH STVARI?

Urednik

Govor u Skupštini koji je razotkrio plan vlasti za povratak Rio Tinta, nova ministarka Negre ima veze s tim VIDEO

Urednik

KATASTROFA U BOLNICAMA: Država izdala strašno upozorenje, gasite sterilizatore, liftove, klimu…

Urednik