4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Srbija

U poskupljenju struje od 10 odsto SNS ima svoj postotak: Pogledajte najbrutalniju pljačku Srbije

Da će struja poskupeti na jesen ili zimu, sada je i zvanično potvrđeno i to nakon što je zeleno svetlo dao na kraju, iako nenadležan i nestručan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Skok cene od 10 odsto pokušao je da opravda stanjem na tržištu struje, potpuno ignorišuči svoju i odgovornost prethodnog rukovodstva EPS-a na čelu sa Miloradom Grčićem i resorne ministarke i visoke funkcionerke SNS Zorane Mihajlović.

Po već ustaljenoj matrici kada se javnost priprema za neku nepopularnu odluku, „strujni igrokaz“ je izveden na isti način. Nakon što je Fiskalni savet objavio da je neophodno da struja poskupi, sa predlogom da to bude 15 do 20 odsto izašla je ministarka Zorana Mihajlović. Kada je taj predlog dovoljno uzdrmao javnost, na scenu je stupio Aleksandar Vučić kao „spasitelj“ i najavom da će to ipak biti „samo“ 10 odsto.

O tome kako je moguće da EPS bude u minusu u trenutku kada su tržišne cene ogromne i kada bi to preduzeće trebalo da bude najprofitabilnije jer smo leti uvek izvozili struju, Vučić nije govorio. Svoju odgovornost i odgovornost onih kojima je ukazao poverenje takođe nije spominjao.

Umesto da izvozimo mi uvozimo struju

Stručnjak za energetiku Velimir Gavrilović ističe za Nova.rs da je stanje u EPS-u izuzetno loše, te da umesto enormne zarade kada je tržišna cena visoka, mi imamo situaciju da uvozimo struju i stvaramo gubitke.

“Nažalost dešava se suprotno – firma nema dovoljno struje za svoje potrebe niti izvoz, od čega bi zarađivala enormno. A zbog čega EPS nema dovoljno struje? Nije se investiralo u nove kapacitete na vreme, rađene su pogrešne otkrivke u Kolubari, pa nije pronađeno dovoljno uglja koji nam je potreban. Inače, taj ugalj lignit je loš, niske kalorične vrednosti“, priča naš sagovornik.

Kopali ugalj tamo gde ga nema

On naglašava da su rađene otkrivke na mestima gde uglja nema, te ističe da je gigant godinama vođen od strane nestručnog rukovodstva.

“U tom procesu morate da skinete stotine metara zemlje da biste došli do uglja, što nije jednostavno uraditi. Potrebni su vam meseci i godine da biste pripremili teren za eksploataciju uglja. U takvom ambijentu dočekali smo prošlu godinu, kada sam se i desila havarija u TENT-u“, objašnjava naš sagovornik.

Po dolasku SNS na vlast, Elektroprivredu Srbije vodio je prvo Aleksandar Obradović, a nakon njegove smene kormilo je preuzeo Milorad Grčić. Krajem 2021. EPS je doživeo kolaps. Umesto uglja u TENT je stizalo blato zbog čega je Obrenovac u jednom trenutku ostao bez struje. Tada je izašlo na videlo da uglja nema i da EPS mora da uvozi struju. Usledilo je još nekoliko havarija nakon čega je Milorad Grčić podneo ostavku.

To nije rešilo problem jer i novo rukovodstvo na čelu sa Miroslavom Tomaševićem beleži ogromne gubitke jer se struja konstantno uvozi. Na to se troše stotine miliona evra.

O odgovornosti ni reči

Naš sagovornik Velimir Gavrilović ističe da je zbog svega toga postala nemivnost da struja poskupi. On napominje kako je moguće da ni 10 odsto neće biti dovoljno da se pokrije gubitak.

“Uprosečena cena struje prethodnih godina bila je između 40 i 60 evra po megavat satu. Vi sada imate cene koje idu na 350-400 evra po megavat satu. To su nenormalne razlike u ceni koju teško mogu da podnesu i zdravije firme od EPS“, navodi on.

Ako EPS bankrotira i Srbija će

Kaže da mesečno EPS pravi gubitke od 100 miliona evra. To znači da će EPS za godinu dana potrošiti 1,2 milijardi evra.

“Srbija to ne može da podnese – ako EPS bankrotira i Srbija će“, zaključuje naš sagovornik.

Energetski stručnjak Miodrag Kapor kaže za “Novu” da su nagomilani problemi iz prethodnog perioda doveli do situacije da se struja uvozi, te ističe da će zato na kraju i računi za struju biti veći.

“Stanje na tržištu je takvo da je struja trenutno skupa, a to stanje se menja iz dana u dan. Ono što ja znam jeste da je uvozimo iz Republike Srpske, ali i iz Rumunije i drugih zemalja. Bilansi se menjaju svakoga dana, u zavisnosti od toga ko ima bolju cenu”, objašnjava Kapor.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

STEFANOVIĆ ŠOKIRAO: Otkrio s kim je bila u vezi Hrkalovićka, OVO SADA OBJAŠNJAVA SVE

Urednik

ŠOK: Bivši premijer osuđen zbog formiranja kriminalne grupe

Urednik

DESETINE HILJADA LJUDI: Vučiću nije dobro kada je video ove scene, OVO PITANJE POSTAJE VUČIĆEVA NOĆNA MORA

Urednik