9.6 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Društvo

U RUSIJI ZAVRŠEN POSTUPAK U KOJI JE UMEŠAN VULIN: Zatvor za ljude, A EVO KAKO JE VULIN UČESTVOVAO

Ruski opozicionar Andrej Pivovarov osuđen je juče na četiri godine zatvora zbog toga što je vodio zabranjeni politički pokret, saopšteno je iz suda. Samo dve nedelje pre njegovog zvaničnog hapšenja na aerodromu u Sankt Peterburgu, bio je u poseti Beogradu. Informaciju da su ruski državljani praćeni i prisluškivani tokom boravka u Beogradu u intervjuu za dnevni list “Nova” najpre je saopštio Vladimir Kara-Murza, opozicionar iz Rusije.

Podsetimo, Pivovarov je bivši direktor Otvorene Rusije, sada ugašene opozicione grupe povezane sa bivšim naftnim tajkunom i dugogodišnjim kritičarom Kremlja Mihailom Hodorkovskim, koji je u egzilu.

Dve nedelje nakon posete Beogradu, u junu 2021. godine, Andrej Pivovarov, iz organizacije “Otovrena Rusija”, uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

Ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza u intervjuu za Novu otkrio je da je Pivovarov izvučen iz aviona za Varšavu neposredno pre poletanja, a optužen je za pripadnost “nepoželjnim organizacijama”, pored toga, kako je ispričao, ruski državljani su tokom boravka u Beogradu praćeni i prisluškivani.

Priča o prisluškivanju dobila je kontroverzan epilog. Naime, ministar policije Aleksandar Vulin, samo dva dana nakon skupa ruskih opozicionara u Beogradu, otputovao je u Moskvu i transkripte njihovih razgovora predao sekretaru za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaju Patruševu kako je kasnije otkriveno.

Rezultat Vulinovog sastanka sa sekretarom za nacionalnu bezbednost Rusije bio je hapšenje koorganizatora skupa u Beogradu i ruskog opozicionara Andreja Pivovarova, koji je dve nedelje posle boravka Vulina u Moskvi i zvanično uhapšen.

Šta piše u transkriptu razgovora Vulina i Patruševa

U transkriptu razgovora, do kog je došao naš dnevni list, navodi se da je Vulin objasnio Patruševu kako je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

“Obećao je da će Srbija o njenim aktivnostima i članovima redovno informisati rusku stranu”, navodi se u dokumentu i napominje da je Vulin rekao kako je za Srbiju borba protiv obojenih revolucija od izuzetnog značaja.

Ruska strana je istovremeno, kako se navodi u dokumentu, upoznala svoje srpske kolege sa razvojem njenog informatičkog sistema koji omogućava nadgledanje objekata i praćenje sumnjivih lica, dok je ministar Vulin ukazao na izuzetnu saradnju između dva MUP-a, dodajući da sa ruskom stranom na godišnjem nivou razmeni oko 500 informacija.

Mihail Hodorkovski, nekada najbogatiji Rus i saborac Andreja Pivovarova, za dnevni list “Nova” rekao je da Pivovarov ništa protivzakonito nije uradio, ali da mu, bez obzira na to, sasvim izvesno preti maksimalna kazna.

“Bez obzira na to po kom članu se optužuju nezavisni političari, koliko god da su optužbe apsurdne i neosnovane, presuda je gotovo uvek osuđujuća. Član zakona koji se Pivovarovu stavlja na teret sa sobom nosi i pretnju do šest godina zatvora. Plašim se da će mu kazna biti blizu maksimalne”, rekao je Hodorkovski.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Stiže cunami poskupljenja: Skaču struja, gas, hrana i stavka od koje se ne živi ali će vas posebno nervirati

Urednik

Nenad Periš OTKRIO nakon četiri meseca: Ovo je sve šokiralo, INFORMACIJE KOJE SU SVE IZNENADILE

Urednik

SRBIJI PRETI HAOS: Mleko nije jedino, EVO KADA NESTAJE MESO A EVO I ZAŠTO

Urednik