14.4 C
Belgrade
24. Marta 2023.
Politika

U SRIJEDU NAS ČEKA VELIKI POLITIČKI HAOS: Ovo može napraviti velike probleme, EVO ŠTA SE SPREMA

Odbornici Skupštine grada Beograda će na sednici u sredu, 28. septembra, raspravljati o osnivanju novih gradskih preduzeća, imenovanju ulica, a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalans budžeta, prema kojem je ukupan budžet za ovu godinu povećan u odnosu na planirani.

Predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević za Tanjug kaže da su finansije u Beogradu stabilne i da prema rebalansu, ukupan budžet iznosi 173,4 milijarde dinara (173.404.982.331 dinara) što je, kako kaže, za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.

Naveo je da rebalans, pored povećanja prihoda, podrazumeva i izmenu stavki o trošenju novca građana Beograda, s obzirom na to da sada postoje drugačiji prioriteti nego što je to bilo na početku godine.

„Svi smo svesni da se čitav svet, pa i mi suočavamo s krizom, pre svega energetskom, koja se preliva i na sve druge oblasti tako da smo ovaj budžet koncipirali tako da građani što manje ili gotovo uopšte ne osete ono što se trenutno dešava na svetskom tržištu energenata, odnosno hrane“, rekao je Nikodijević.

Istakao je da je najvažnije da se obezbedi dovoljno energenata i dodao da se to ne odnosi samo na energente vezano za JKP „Beogradske elektrane“, već pre svega na energente za grejanje obdaništa, škola, za nesmetano funkcionisanje javnih komunalnih sistema.

Prema rebalansu budžeta, kaže Nikodijević, više novca odvojeno je i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, ali i za dečju zaštitu i obrazovanje.

„Nastavljamo da subvencionišemo boravak dece u privatnim vrtićima, kao i dece koja borave u državnim vrtićima, tu se ništa neće menjati“, poručio je Nikodijević i dodao da u Beogradu više od 80.000 dece ide u vrtiće.

Naveo je da će povećanja biti i u oblasti socijalne zaštite i to više od dve milijarde dinara, te dodao da će najveći deo sredstava ići za vaučere za nabavku sportske opreme za decu preškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i za zaposlene u predškolskim ustanovama i obrazovanju.

„Budžet je krajnje izbalansiran, prilagođen vremenu u kojem živimo i verujem da će ga odbornici usvojiti“, dodao je Nikodijević.

Na dnevnom recu, naći će se i odluka o rešavanju pitanja vodosnabdevanja stanovnika obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.

„Konatice dugi niz godina imaju problem sa vodosnabdevanjem. Sa “Beogradskim vodovodom“ smo dogovorili da naprave krak prema Konaticama i stanovnici tog naselja će biti priključeni na gradski vodovod“, istakao je Nikodijević.

Naveo je da je jedna od važnijih tačaka sednice i osnivanje novog preduzeća koje će se baviti naplatom karata u gradskom prevozu, što je do sada radila privatna kompanija „Kentkart“.

„Ubuduće će to raditi naše gradsko preduzeće. Moramo da se trudimo da, pored toga što podižemo kvalitet gradskog prevoza, podignemo i naplatu“, rekao je Nikodijević.

Na dnevnom redu predstojeće sednice su izmena odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022. godini, kao i Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2021. godinu.

Takođe, na dnevnom su Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Novi Beograd i Dopuna odluke o neophodnosti iseljenja sa planom preseljenja domaćinstava koja žive u neformalnom naselju na lokaciji deponije „Vinča“, kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina na toj deponiji.

Odbornici će razmatrati niz drugih predloga odluka, među kojima su izmene i dopune Odluke o komunalnoj miliciji i dopuna odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

Raspravljaće se i o predlogu osnivanja javnog komunalnog preduzeća „Beogradski park“ za upravljanje parkovima na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, kao i o Predlogu odluke o osnivanju privrednog društva Sportski centar „Novi Beograd“ d.o.o. Beograd.

Na dnevnom redu je i odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, kao i izmene i dopune plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

NAPREDNJACI BESNI: Izvisili za funkciju, PRELETAČ IM UZEO GLAVNO MESTO – VUČIĆ U PROBLEMU

Urednik

DAČIĆ SADA POSTAJE NAJMOĆNIJI ČOVEK: Evo kako je razbio Vučića, OVO MU JE UZEO

Urednik

HAOS NA LOKALU: SNS odbornici napustili stranku, socijalisti postavili ultimatum predsedniku

Urednik