27.4 C
Belgrade
15. Augusta 2022.
Društvo

U VUČIĆEVOM ZLATNOM DOBU: Jedna od najvećih srpskih firmi pred gašenjem, HILJADE LJUDI PRED ULICOM

Konačno pojeftinjenje – da, i to je moguće u Srbiji. Baš kada smo pomislili da cena mesa ne može biti veća, desilo se čudo. Vlada je “obuzdala” cenu svinjskog i pilećeg mesa. Potrošači zu zadovoljni, a proizvođači i prodavci – očajni. “Već smo u gubitku četiri miliona dinara dnevno”, priznaje jedan od vodećih proizvođača mesa u Srbiji, Zoran Matijević.

Vlada Srbije je, izmenom postojeće Uredbe o zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica, ograničila cene svinjskog mesa u maloprodaji. Donetom odlukom doći će do snižavanja cene u odnosu na prosečne cene u prodavnicama i to svinjske plećke za 173 dinara po kilogramu, svinjskog vrata za 218 i slabine za 150 dinara. Dakle, od juče su na snazi nove cene mesa. Kilogram buta sada košta maksimalno 709 dinara, plećke 699, a svinjskog vrata sa kostima i slabine 595 dinara. Pored ovih proizvoda, ograničena je proizvođačka cena svinjetine, kao I maksimalna marža na sve vrste svinjskog mesa i piletine – i to na 10 odsto.

Tako maksimalna proizvođačka cena za plećku bez kostiju ne sme da prelazi 877,69 dinara po kilogramu, za svinjski vrat sa kostima 491,73, a za svinjsku slabinu 491,73 dinara.

Očaj proizvođača

“Ovo je toliko loša odluka, da ćemo mi, kao proizvođači, imati zagarantovani gubitak. Zahvaljujući novim cenama, mi smo već sada na gubitku koji iznosi četiri miliona dinara dnevno. Pritom, svinje se kupuju na slobodnom tržištu, ne možete vi da ograničite proizvodnu cenu”, objašnjava za Nova.rs Zoran Matijević.

Kako dalje ističe, još jedan razlog zbog kog je odluka o ograničavanju cena mesa potpuno nelogična, jeste I taj što svinjetina nije socijalna kategorija.

“Vi svinjetinu ne morate da kupite. Čemu onda ograničenje cene?”, pita se Matijević.

Kako sagovornik Nova.rs ističe, ovo je katastrofalan udar na poslovanje preduzeća u okviru mesne industrije, prvenstveno zbog toga što svinjetina i piletina čine veliki deo proizvodnje.

“Konkretno kod nas, 25 odsto ukupne proizvodnje je svinjetina. Još 25 odsto je piletina. Dakle, to je polovina celokupne proizvodnje koja je pod ograničenim cenama”, navodi Matijević.

Ipak, kako ističe, za sada neće biti poskupljenja ostalih proizvoda od mesa. Naime, Matijević objašnjava da su gubici toliki, da nijedno poskupljenje ne može da ih nadomesti.

Zbog čega je došlo do ove odluke?

Agroekonomista Milan Prostran objašnjava za Nova.rs da je na donošenje ovakve odluke uticala visoka inflacija, te je ovo pokušaj da se ona obuzda. A da će se povećati potrošnja – nije tako siguran.

Prema njegovim rečima, potrošnju mesa određuje kupovna moć građana, a već godinama je ona u Srbiji u niska. Kada se na visoke cene doda i upropašćen stočni fond, dobija se sve manja i manja potrošnja mesa.

“Zamrzavanje cena osnovnih životnih namirnica je prisutno već mesecima – prvo je to bio, od mesa, samo svinjski but, sada su tu I ostale kategorije. To je jedan mehanizam koji mesecima traje u ovakvim vremenima, u kojima svi strahuju od krize. Ovakva odluka najviše je tu zbog psihološkog uticaja na kupce, a onda I kao pokušaj obuzdavanja inflacije i opšteg rasta cena”, objašnjava Prostran, ističući da ova mera ipak neće dati posebne efekte.

U ovoj izmeni Uredbe problematična je i maksimalana marža od 10 odsto na sve vrste svinjskog, kao i pilećeg mesa, jer se njome, kako ističe naš sagovornik, samo nanosi šteta prodavcima.

Kako Prostran objašnjava, trenutna situacija na globalnom ekonomskom tržištu potpuno je nova za sve, te svi pokušavaju da pronađu rešenja. Prema njegovim rečima, ovo je period u kome ni teoretičari ni praktičari nisu do sada izgradili model kako treba da se gradi ekonomska politika, a situacija se menja “od danas do sutra”.

On dodaje da ograničenje cena mesa ipak neće uticati na poboljšanje životnog standarda u Srbiji.

“Ovo je samo pokušaj da se ublaži inflatorna oluja koja preti da preraste u tornado. Ipak, ona farmerima neće pomoći, a klaničarima će definitivno odmoći”, objašnjava sagovornik Nova.rs.

Šta će biti sa cenama ostalih proizvoda?

I Prostran je saglasan da poskupljenja neće biti, i to zato što je veći broj proizvoda od mesa obuhvaćen ovom Uredbom, tako da praktično i nema proizvoda na kojima bi trgovci mogli da zarade dodatno.

“Kada je u pitanju svinjsko meso, kada oduzmemo proizvode na koje se odnosi ograničenje cena, ostaju nam rebra, nogice, potrbušina, glava, uši i slično. To su proizvodi koji se nikada neće staviti pod kontrolu, prvenstveno jer veliki deo stanovništva uopšte ni ne koristi te kategorije mesa. A kada bi se ograničile cene svih kategorija svinjskog mesa, tek to bi bilo potpuno besmisleno”, zaključuje Prostran.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

PANIKA U VRHU ZBOG ŠARIĆA: Evo šta je sve otkrio, VEZA SA VLAŠĆU NIKADA BLIŽA

Urednik

ŠOKANTNO: Evo šta je pozadina ispovesti Hrkalovićke – CILJ DA SE SAKRIJE OVA VELIKA AFERA

Urednik

VUČIĆ POKAZAO KAKVA JE KUKAVICA: Radnici napravili protest, ON OD STRAHA URADIO OVO

Urednik