5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Politika

UDAR IVICE DAČIĆA KAKAV NIKO NIJE OČEKIVAO: Matirao Vučića, AKO OVO SADA URADI GOTOV JE

Po završetku izbora u Srbiji i nakon vrlo oštrih poruka iz redova Srpske napredne stranke koji su usledili, veoma je uočljivo ćutanje socijalista. Svesni da ovog puta naprednjaci bez njih ne mogu do većine u Beogradu, ali i da imaju ključnu ulogu u formiranju stabilne Vlade, odlučili su da strpljivo čekaju poziv lidera SNS Aleksandra Vučića na pregovore o formiranju vlasti. Bez ijedne pogrešne reči…

Na preseku stanja po završetku parlamentarnih i beogradskih izbora, zaključak je sledeći:

Srpska napredna stranka bez socijalista ne može da formira većinu u Skupštini grada Beograda, a s obzirom na to da SNS po prvi put od 2014. godine ne može samostalno da formira Vladu, SPS je naprednjacima potreban i u Skupštini Srbije. Ne za formiranje skupštinske većine, do koje SNS može u koaliciji sa manjinskim strankama, ali da po pitanju stabilne Vlade.

Iako ovog puta ima lagodniju poziciju za pregovore, predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ne učestvuje u postizbornim previranjima.

Prećutao je i packe ministarke Zorane Mihajlović.

“Ne znam da li ću ja biti u Vladi, ali mi se čini da sa sigurnošću mogu reći ko neće biti premijer. Ivica Dačić neće biti premijer. Ja sam generalno protiv koalicije sa SPS, mislim da se mnogi kače na leđa SNS i predsednika Vučića i došlo je vreme da vidimo ko je za i ko hoće da zajedno radi u interesu zemlje, a ko samo govori da je za to, a radi drugačije“, rekla je Mihajlović aludirajući na očiglednu poruku Ivice Dačića iz predizborne kampanje da sebe vidi kao novog premijera.

Prećutao je Dačić i slične poruke koje su došle od bivšeg poslanika SNS Dragana Šormaza.

“Baš me briga za SPS i Dačića. Moj stav je već 10 godina da sa SPS ne treba da pravimo koaliciju“.

Lider SPS ovim povodom nije trošio reči, ali je neposredno po okončanju izbora jasno poručio da očekuje saradnju na svim nivoima.

“Kao što sam više puta govorio, Socijalistička partije Srbije je još pre izbora postigla čvrst dogovor sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom o saradnji posle izbora, i o tome smo jasno govorili tokom cele izborne kampanje. Mi smo strateški partneri. U skladu sa tim, razgovore o formiranju vlasti možemo voditi samo sa Aleksandrom Vučićem i SNS”, rekao je Dačić.

On je naveo da se to odnosi i na formiranje vlasti u Beogradu gde, kako je dodao, SPS očekuje poziv Aleksandra Vučića i SNS nakon proglašenja konačnih rezultata.

Taj poziv, socijalisti ponovo, kao i nakon prethodnih izbora, iščekuju u mrtvoj tišini.

Lako će se odreći Rusije zarad vlasti

Politikolog Boban Stojanović kaže da je logično to što Dačić u ovom trenutku ćuti.

“Zna da nije tas na vagi, jer Vučić može da formira većinu i sa manjinskim strankama, tako da svakako ne može da ucenjuje i traži mesto premijera. Međutim, činjenica je da je ovog puta potreban, pre svega zbog formiranja vlasti u Beogradu, tako da može da traži nešto više nego nakon prethodnih izbora. Zato je sad sve pod velom tajnosti, jer se van očiju javnosti trguje mestima i ministarstvima. Dačić ćuti i čeka poziv za pregovore, a istovremeno računa šta je realno da dobije”, navodi Stojanović i dodaje da lider socijalista vrlo dobro zna da će Srpskoj naprednoj stranci biti potreban i prilikom ponavljanja beogradskih izbora.

Govoreći o tome što se Dačiću spočitava vernost Moskvi usred rusko-ukrajinskog sukoba, ali i o “savetima” Zapada da u novoj Vladi ne bude proruskih kadrova, Stojanović kaže:

“Mislim da će se Ivica Dačić lako odreći Rusije zarad vlasti. Lako će napraviti taj zaokret. A pored toga, ne verujem da će Zapad na kraju proceniti da treba Dačiću zabraniti ulazak u Vladu, ako su alternativa SPS-u Zavetnici, Dveri ili DSS”.

Meri se svaka pogrešna reč

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović smatra da će socijalisti nastaviti da ćute, jer su svesni da jednom pogrešnom rečju mogu da ugroze budućnost.

“Ivica ćuti zato što je vrlo iskusan u srpskoj politici. On vrlo dobro zna da svaka njegova reč može nekog da iznervira i naljuti. Znamo i da su naši političari vrlo iracionalni, da odlučuju na osnovu prijateljstva i neprijateljstva i što bi se reklo “na koju je nogu ustao”. Zato i Dačić, ali i svi ostali socijalisti, ćute kao mrtvi. Čekaju razvoj situacije i ni na koji način ne ugrožavaju svoju budućnost”, zaključuje Popović.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Vulin je napravio ozbiljan problem Vučiću – EVO KAKO SADA NASTAJE HAOS IZMEĐU NJIH

Urednik

ČLAN VLADE PRETIO PIŠTOLJEM: Evo kako je pomogao klanu Belivuka nakon prebijanja ljudi, OVAJ ČOVEK VODI NAŠU ZEMLJU

Urednik

Raskol u SNS, sukob među naprednjacima eskalirao: Smenjena dva direktora

Urednik