17.7 C
Belgrade
1. Oktobra 2022.
Društvo

UDARNA VEST: Belivuku nije dobro, EVO ŠTA SE DESILO

U toku je pauza na pripremnom ročištu pred Specijalnim sudom, u postupku protiv grupe Veljka Belivuka optužene za pet ubistava, zbog toga što je prvooptuženi Belivuk u sudnici rekao da se ne oseća dobro i zatražio da se vrati u svoju zatvorsku ćeliju. Čeka se odluka predsednice sudskog veća da li će pripremno ročište biti nastavljeno.

Predsednica sudskog veća je  navela i da je novoizabrani advokat optuženog Marka Miljkovića, Milenko Cvijović, poslao dopis i zatražio da se pripremno ročište odloži najmanje 60 dana, kako bi se pripremio za odbranu.

Sudija je donela rešenje o razdvajanju postupka u odnosu na Miljkovića, nakon čega se Belivuk javio za reč i rekao da se ne oseća dobro i da ne može da prisustvuje današnjem pripremnom ročištu, saopštila je novinarima ispred Specijalnog suda Miljana Perendija, advokatica optuženog Filipa Ivanovskog.

Podsetimo, Miljković je u maju ostao bez odbrane zbog toga što je otkazao punomoćje svom advokatu Nikoli Ristoviću, zbog čega je pripremo ročište tada odloženo.

Ristović je bio njegov jedini branilac, nakon što je glavni Miljkovićev advokat Dejan Lazarević uhapšen 14. aprila u međunarodnoj policijskoj akciji. Tada je osim njega uhapšen Darko Šarić i još tri osobe kojima se stavlja na teret da su bili deo organizovane kriminalne grupe koja je izvršila niz krivičnih dela.

Ristović inače u ovom postupku i dalje brani Veljka Belivuka, ali i druge optužene.

Optužnica koja tereti Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika i još 28 osoba za pet teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja, postala je pravosnažna u novembru 2021. godine.

Suđenje je trebalo tada da počne, ali je odlagano jer je sudija kojoj je prvobitno dodeljen predmet mesecima bila na bolovanju, zbog čega je predmet prosleđen drugoj sudiji.

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko aplikacije za zaštićenu komunikaciju „Skaj“, a koju je dešifrovala francuska policija i dostavia srpskoj. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Iako se optužnica u detalje bavi time kako su Belivuk i saradnici ubijali svoje žrtve, ona ne otkriva nijedan detalj o tome ko su ljudi iz policije i države koji su sarađivali sa kriminalcima.

Ranije, pripremna ročišta su bila odložena iz različitih razoga. Zbog toga što su advokati i optuženi tražili promenu tužilaca, postupajućeg sudije u ovom postupku, kao i predsednika Višeg suda, ali i zato što su optuženi ostali bez odbrane.

Pripremno ročište je inače, po zakonu, zatvoreno za javnost i tek kada se ono završi, može da počne glavni pretres koji je javan i mogu da mu prisustvuju mediji. Tokom pripremnog ročišta, tužilac će izlagati delove optužnice, optuženi će se izjašnjavati o krivici, a tužioci i odbrana treba da obrazlože predložene dokaze koje nameravaju da izvedu na glavnom pretresu.

Izvor: N1

Pročitajte

Nenad Periš OTKRIO nakon četiri meseca: Ovo je sve šokiralo, INFORMACIJE KOJE SU SVE IZNENADILE

Urednik

ŠOK SLIKA: Hrkalović slikana na sastanku čovekom iz vrha SNS, A ONDA OTIŠLA NA SUD I NAPRAVILA HAOS

Urednik

VELIKI PROTESTI ŠIROM ZEMLJE: Narod ustao protiv gladi, VLAST U PANICI ZBOG DANAŠNJEG USTANKA

Urednik