5.5 C
Belgrade
7. Decembra 2022.
Politika

UDARNA VEST: Vučić i Đilas u pregovorima, DA LI ĆE MARINIKA TEPIĆ BITI PREMIJER?

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac rekao je da je susret Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa doživeo kao susret dva predsednika političkih stranaka, a ne kao susret predsednika države sa predsednikom jedne političke stranke. “Ako je Vučić rekao da će dati mišljenje o novim izborima u Beogradu posle konsultacija sa svojom strankom, onda on nije govorio u svojstvu predsednika države već u svojstvu predsednika SNS”, ocenio je Lutovac i dodao da se Đilas ni sa kim u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Beograda i Srbije (čiji je deo i DS) nije konsultovao pre najave sastanka sa Vučićem. “Nije trebalo da dođe do susreta, bili smo protiv jer se tim susretom dodatno unižavaju institucije u Srbiji, povod može biti častan, ali epilog je drugačiji – unižavanje institucija”, poručio je Lutovac.

„Da bismo vratili poverenje u institucije, treba da pokazujemo gestove koji idu u tom pravcu. Nemam uopšte ideju ili sumnju da Đilas ima dobre namere, ja imam sumnju u dobre namere Vučića. On je čovek koji se ne nosi javnim već sopstvenim interesom, sebe i svoje stranke. (Ovaj sastanak je) loš potez, ali mi ne pada na pamet da učestvujem u hajci na Đilasa „, rekao je Lutovac u emisiji Iza vesti na TV N1.

Uz opasku da im nije bio očekivan ovaj sastanak, da ih je iznenadio, ukazao je da “izborni proces nije do kraja ni okončan, a vode se razgovori da postoji kriza u Beogradu i da treba raspisati nove izbore”.

“Nije suštinski problem Beograd, već to što mi na nivou Srbije imamo problema”, smatra Lutovac i dodaje da “mi kad razgovaramo na ovu temu, tu je sporna i tema i akteri”.

Efekat susreta nije dobar, jer suština problema nije Beograd, već je problem kod Vučića koji želi da izađe iz sopstvenog problema, a ne da izvuče Srbiju iz problema

Pojašnjava da “efekat susreta nije dobar, jer suština problema nije Beograd, već je problem kod Vučića koji želi da izađe iz sopstvenog problema, a ne da izvuče Srbiju iz problema”.

“Od njega se očekuje da formira proevropsku vladu, koja će se nedvosmisleno okrenuti ka EU, i traži način da promeni javno mnjenje… Vučić želi da nađe način kako da od s jedne strane svoje proruske politike, a sa druge strane retoričke proevropske politike, da se jasnije odredi kao proevropski političar, njemu je potrebna ova vrsta razgovora”, ukazuje Lutovac i dodaje da su razgovori neophodni, samo je pitanje ko su akteri, format i koje su teme.

Dodaje da tema mora da bude jedna vrsta okruglog stola, tema je uređenje društva, stvaranje proevropske vlade.

“Ne mislim da neko treba da uđe sa Vučićem u tu vladu”, poručuje Lutovac i ističe da je za Srbiju dobro da se napravi “proevropska, manjinska vlada, koju će činiti naša koalicija (Ujedinjeni za pobedu Beograda i Srbije) i Moramo, i da bude podržana od strane drugih. To je realno ako postoji spremnost da se to uradi”, smatra on i naglašava da su njihove crvene linije da nema dogovora sa Vučićem o stvaranju takve vlade i jasna proevropska politika”.

Dodaje da je za Srbiju važno da ima unutrašnju proevropsku politiku – “da imamo uređenu državu i društvo, da imamo demokratsku političku kulturu, da primenjujemo evropske vrednosti na unutrašnjem planu” i ističe da EU ne može od nas da očekuje da nam bude važnije usklađivanje sa spoljnom politikom Unije od poštovanja evropskih vrednosti u unutrašnjoj politici.

Kaže i da od EU traže da se prekine sa podrškom stabilokratiji, da postoji sloboda medija i vladavina prava.

“Ne može EU od nas da traži jedno kad se radi o spoljnoj politici, a da ih za unutrašnju politiku baš briga. Želimo od Brisela da se u Srbiji zalaže za one vrednosti za koje se zalaže i u svojim zemljama. Ne možete da kažete da nam je važno da nas pratite u spoljnoj politici, a to što vi nemate u zemlji vladavinu prava, slobodne medije, to nas ne zanima”, ukazao je Lutovac.

Potrebno je da se održe novi izbori, ali ne pod istim uslovima. Moramo da pripremimo sledeće izbore da budu drugačiji od ovih sada

Upitan kako onda Srbija da zaštiti svoj interes, on kaže da “ako Srbija mora da se odlučuje da li je za sankcije koje će joj uvesti EU ili sankcije koje će joj uvesti Rusija, svakako je u njenom interesu da vodi proevropsku politiku”.

A na pitanje kako rešiti problem u Beogradu i da li su rešenje novi izbori, on kaže da je neophodno da se prvo izborni proces dovede do kraja – da znamo konačne rezultate izbora.

“Od epiloga posle objavljivanja konačnih rezultata zavisiće šta ćemo. Ako budu pokazivali da su nepravilnosti toliko bile izražene da su promenile rezultate, razgovarati kako to prevazići… Potrebno je da se održe novi izbori, ali ne pod istim uslovima. Moramo da pripremimo sledeće izbore da budu drugačiji od ovih sada”, ukazao je Lutovac.

Izvor: N1

Pročitajte

EKONOMSKI STRUČNJAK UNIŠTIO VUČIĆA: Otkrio kako nas uništava, VUČIĆU NIJE DOBRO KAD JE OVO VIDEO

Urednik

Nemački precizna analiza Vučićevog zaokreta: Zašto Srbija okreće leđa Rusiji

Urednik

Razotkrivamo najveću ekonomsku obmanu Vučića – EVO KOLIKO NOVCA ĆE UZETI OD VAS

Urednik