4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Društvo

UHAPŠENA NAJMOĆNIJA ŽENA REŽIMA: Rat počeo, EVO KAKO ĆE UTICATI OVO I NA VUČIĆA

Vesna Medenica, najmoćnija žena režima aktuelnog crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, uhapšena je u nedelju uveče na Aerodromu u Golubovcima kada je krenula na let za Beograd. Bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore, sumnjiči da je počinila dva krivična dela – stvaranje kriminalne organizacije i protivzakonit uticaj.

Žena koja je punih 17 godina vedrila i oblačila crnogorskim pravosudnim nebom, uhapšena je nakon što je predala putne isprave službenicima granične policije.

Noć je provela u „betonjerci“, odnosno prostorijama za zadržavanje podgoričkog Centra bezbednosti (CB), a u ponedeljak rano ujutru prebačena je u Urgentni centar Kliničkog Centra Crne Gore (KCCG), jer joj je navodno pozlilo. Iz te zdravstvene ustanove podgoričkim „Vijestima“ juče je saopšteno da je njeno zdravstveno stanje stabilno, ali i da će biti zadržana na lečenju.

Medenica je uhapšena po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva koje je u februaru dobilo od Evropola transkripte razgovora njenog sina Miloša Medenice i Darka Lalovića, njenog dugogodišnjeg telohranitelja. U martu je zvanično potvrđeno da je Medenica koristio kriptovani telefon preko kog je ugovarao šverc droge iz Kolumbije, ali i krijumčarenje cigareta.

Upravo u tim razgovorima, Medenica je obelodanio da je njegova majka upoznata sa njegovim prljavim poslovima, i da će ih zaštiti ako zatreba, “jer im mnogo zna”, aludirajući na konkurente u švercu cigareta. Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet protiv Miloša Medenice i označilo ga kao jednog od organizatora kriminalne grupe.

“Ključ svih afera Đukanovića“

Vesna Medenica je neretko i javno nazivana “ključem svih afera Đukanovića”. Takav uticaj omogućila joj je pozicija na kojoj je bila dugih 17 godina, a koja je jedna od najmoćnijih u zemlji.

Na čelo Vrhovnog suda stigla je sa pozicije vrhovne državne tužiteljke, što je pozicija na kojoj je bila od 2003. do 2007. godine. U istom periodu bila je i predsednica Tužilačkog saveta Crne Gore. Takođe, u dva mandata je bila zamenica Višeg državnog tužioca u Podgorici, a na čelu Sudskog saveta bila je od 2008. do 2014. godine. Za predsednicu Vrhovnog suda treći put je izabrana 18. jula 2019. Na čelo sudstva stigla je glasovima tadašnje vladajuće koalicije.

Sama Medenica nikada nije krila dobre odnose sa aktuelnim predsednikom Crne Gore, ali i članovima njegove porodice. Da je prijateljica sa sestrom Mila Đukanovića priznala je u parlamentu 2007, revoltirana kritikama kako je upravo zbog tih privatnih veza postala državna tužiteljka. Medenica je tada rekla da se ponosi njihovim prijateljstvom.

Takođe se nikada nije odricala prijateljstava sa ostalim uzdanicima DPS-a i tajkunima bliskim vlasti. Ti njeni prijatelji često su se nalazili u centru afera koje je moralo da razreši pravosuđe. Sve se, međutim, završavalo na obostrano zadovoljstvo – prijatelji su ostajali van dometa pravosuđa, a Medenica na visokim pravosudnim funkcijama.

Afere i brojne nekretnine

Iako je sa čela Vrhovnog suda dobrovoljno otišla krajem 2020. godine, iza sebe je ostavila i nerešene afere u koje je direktno upletena.

Pored afere zbog koje je uhapšena, crnogorska javnost pamti i onu sa Zoranom Ćoćom Bećirovićem, kontroverznim biznismenom koji je u bliskim vezama sa Đukanovićem. Tada je otkriveno da Medenica taji prihod od blizu 140.000 evra, ostvaren 2015. godine u poslovnom aranžmanu sa upravo sa Bećirovićem. Afera nikada nije dobila pravni epilog.

Takođe, svojevremeno je otkriveno i da je o trošku građana 2013. godine operisala diskurs u Švajcarskoj, a u Turskoj, gde je bila na službenom putovanju, o trošku građana, srela svog omiljenog glumca iz turske serije i slikala se s njim.

Uz to, mediji su pisali da su državni organi u periodu od 1999. godine tri puta rešavali stambeno pitanje Vesne Medenice. Dobila je 2018. od Vlade stambeni kredit od 40.000 evra po povlašćenim uslovima, koji je otplatila odjednom – ali petostruko niži iznos.

Takođe je 1999. godine od države dobila stan od 80 kvadrata po povoljnim uslovima na ekskluzivnoj lokaciji u Podgorici. Stan joj je dodeljen na korišćenje po osnovu zakupa na neodređeno vreme, da bi ga potom otkupila od države, takođe po povoljnim uslovima.

Veliku pažnju javnosti privlačila je i vila u Krašićima, koju je sin Medenice prodao prošle godine. Ta vila je pažnju javnosti zadobila zbog prekoračenja građevinske dozvole i optužbi da je njenom gradnjom oštećeno šetalište.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

ŠOK: Ubio se poznati biznismen

Urednik

PIKSI ŠOKIRAO IZJAVOM: Evo na koga je udario, OVO JE SVE IZNENADILO

Urednik

Stiže cunami poskupljenja: Skaču struja, gas, hrana i stavka od koje se ne živi ali će vas posebno nervirati

Urednik