5.4 C
Belgrade
25. Novembra 2022.
Politika

USTANAK ILI NESTANAK: Vučić dao dozvolu Ziđinu da rudari na nekoliko kilometara od Beograda!

Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je dozvolu kineskoj kompaniji Ziđin na istraživanje olova, cinka, srebra, bakra i zlata na području tri beogradske opštine – Barajevo, Sopot i Voždovac.

Srbija pod režimom Aleksandra Vučića lagano postaje sirovinska baza međunarodnih kompanija. Još se nije završila saga oko Rio Tinta i iskopavanja litijuma na području Jadra, a novo ekološko žarište se javlja na samo nekoliko kilometara vazdušnom linijom od centra Beograda.

Naime, na lokalitetu Babe – Ljuta strana, koji se prostire na području tri beogradske opštine (Barajevo, Sopot, Voždovac), kineska kompanija Ziđin dobila je istražna prava na olovo, cink, srebro, bakar i zlato.

Ako se neko pita koliko je udaljena lokacija pod imenom Ljuta strana za koju je Ziđin počeo sa istraživanjima za rudnik olova na teritoriji Beograda, u pitanju je distanca poput Surčina ili Pančeva. Vazdušna linija oko 10km od prvih stambenih blokova na Voždovcu i Zvezdari.

Dozvolu je izdalo Ministarstvo rudarstva i energetike, a na to su ukazali korisnici društvenih mreža sa tog područja, koji su proteklih dana sretali predstavnike Ziđina na terenu.

Lokalitet Babe – Ljuta strana je mesto skoro netaknute prirode, gde su se još u rimsko doba nalazili rudnici, pa su i danas vidljiva polja jalovine.

Ukoliko Kinezi otvore rudnik na ovom području, sela koja su u opasnosti da nestanu su: Guberevac, Lisović, Ravni Gaj, Karaula, Srednji Kraj, Stražarija, Glumčevo brdo, Nenadovac, Stara Lipovica, Parcani, Babe.

Izvor: Naša borba

 

Pročitajte

VUČIĆ U PROBLEMU: Ne može formirati Vladu, EVO KOJI PROBLEM MOŽE DOVESTI DO NOVIH IZBORA

Urednik

SNIMAK SUKOBA DAČIĆA I VUČIĆA: Sada je sve jasno, RAT IZMEĐU NJIH JE POČEO

Urednik

VUČIĆ SAOPŠTIO DA NAPUŠTA SNS: Evo ko će preuzeti SNS posle njega

Urednik