4.3 C
Belgrade
2. Decembra 2022.
Politika

VELIKA BRITANIJA UVELA SANKCIJE VUČIĆEVOM NAJBLIŽEM ČOVEKU: Jasan znak da je gotov, EVO ŠTA MU SLEDI

Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras saopštila je danas da ta zemlja uvodi sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović.

Sankcije članu Predsednišva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine.

„Ovo dvoje političara namerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje preti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana“, navela je Tras.

Vlasti Velike Britanije okarakterisale su Dodik kao separatističkih lidera bosanskih Srba koji je pokrenuo akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći podelu, nacionalističku retoriku, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida.

Cvijanović se našla na listi sankcionisanih jer je negirala genocid u Srebrenici.

Britanska vlada napominje da ove sankcije nisu protiv Republike Srpske, niti njenih građana već se odnose samo na političare.

Dodik pod sankcijama SAD

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u januaru ove godine uvelo je nove sankcije Miloradu Dodiku zbog koruptivne aktivnosti i kontinuirane pretnje stabilnosti i teritorijalnom integritetu BiH.

„Dodik je potkopao institucije BiH pozivajući na oduzimanje državnih nadležnosti i pokrećući stvaranje paralelnih institucija u entitetu Republika Srpska. Štaviše, Dodik je iskoristio svoju zvaničnu poziciju u BiH da akumulira lično bogatstvo kroz korupciju, mito i druge oblike korupcije. Njegova etnonacionalistička retorika koja izaziva podele odražava njegove napore da unapredi ove političke ciljeve i odvrati pažnju od njegovih korumpiranih aktivnosti. Kumulativno, ove akcije ugrožavaju stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavaju Dejtonski mirovni sporazum, rizikujući time širu regionalnu nestabilnost“, navodi se u obrazloženju.

Nove sankcije prevashodno su uvedene zbog Dodikove destabilizirajuće koruptivne aktivnosti i pokušaja demontaže Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je motivisano ličnim interesom, ali ugrožava stabilnost Bosne i Hercegovine i celog regiona”, rekao je sekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan Nelson.

Eskobar: BiH je najkorumpiranija zemlja Zapadnog Balkana

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar ocenio je juče da je glavni problem u Bosni i Hercegovini korupcija koja se, kako smatra, prikriva pojmom nacionalnih interesa.

„Pogledate li probleme koje BiH ima, problem nije u tome što ljudi ne žele suživot s Hrvatima, Bošnjacima ili Srbima. Ugledne analize, poput one Transparensi internešenela, pokazuju da je Bosna i Hercegovina najkorumpiranija zemlja zapadnog Balkana i gotovo najkorumpiranija zemlja Evrope. Dakle, to je najhitniji problem“, rekao je on.

Izvor: nova

Pročitajte

Kako je puklo između Vučića i Šapića: Iza kulisa nove bitke za Beograd

Urednik

UPALJENE CRVENE LAMPICE: EPS zbog SNS doživio katastrofu, EVO KAKVA NAS KATASTROFA ČEKA NA ZIMU ZBOG NJIH

Urednik

AMERIKA PREUZIMA GLAVNI RESURS U SRBIJI: Vučić im poklanja, OVO ĆE NAPRAVITI VELIKI PROBLEM

Urednik