3.7 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Srbija

VELIKI PROTEST ISPRED VUČIĆA: Besni građani negoduju, POGLEDAJTE NJEGOV SRAMNI POTEZ

Pošto od Ministarstva finansija nisu dobili odgovor, pijačni prodavci su odlučili da zahtev za izuzimanje od e-fiskalizacije predaju – predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Svoj zahtev, zajedno sa potpisima 15.840 građana na peticiji protiv e-fiskalizacije predali su danas u Predsedništvu Srbije, a simbolično će, kako navode u Udruženju pijačnih prodavaca “Opstanak” – zajedno sa predstavnicima pijaca mnogih gradova u Srbiji – ostati u parku ispred zgrade predsedništva da odgovor sačekaju do sutra u 8 časova.

Video pogledajte OVDE.

Protest istrajnosti – kako su u udruženju Opstanak nazvali današnje okupljanje ispred Predsedništva Srbije – organizovan je kako bi se javnosti ukazalo da je „situacija kritična“.

„Neophodno je brzo delovanje, kako bismo zaštitili opstanak pijace“, kaže Srđan Praštalo iz ovog udruženja.

Predstavnici pijačnih prodavaca najavljuju da će ispred Predsedništva Srbije – ostati do ujutru.

“Ako ne bude pozitivnog odgovora nemamo drugu opciju već da 30. marta ponovo organizujemo veliki protest”, najavio je on.

Vesna Sekulić je, u ime udruženja Opstanak pročitala zahtev upućen predsedniku Srbije, u kojem se navodi da je “nepravedno što traže od njega da se izjasni”, ali su na to primorani zbog, kako ističe – nedostatka sluha u Ministarstvu finansija.

“Imamo jedan skroman zahtev – da nam se dodeli poseban status i da pijačni prodavci budu izuzeti od obaveze e-fiskalizacije”, navela je Sekulić.

U obrazloženju zahteva pijačni prodavci ukazuju da su, za razliku od drugih prodavaca, njihovi uslovi rada – specifični.

Rad na otvorenom 

“Radimo na otvorenom prostoru i u teškim vremenskim uslovima. U slučaju e-fiskalizacije ne bi bilo moguće da pijačni prodavac odredi svoje radno vreme, a takođe ni nivelaciju cena svežih proizvoda da ne bi propali, što povlači kaznenu politiku”, navodi predstavnika Opstanka.

Pijačni prodavci, dalje, ukazuju na opštu ekonomsku krizu i da više hiljada porodica pošteno živi od pijačne prodaje

“Ova godina je bila posebno teška zbog pandemije, a potom i rata u Evropi. Kupovna moć je ograničena, zarada i promet takođe. NIsmo u stanju da opstanemo ako se ne zaustavi primena novog zakona”, ukazuje se u pismu predatom predsedniku Srbije.

Pijačni prodavci podsećaju i na “duh pijhace” .

“Potpuno bi se uništila komparativna prednost pijace u odnosu na sada već dominatne multinacionalne trgovinske sisteme. E-fiskalizacijom bi bila onemogućeda direktna pogodba. Pod pretpostavkom da neko od vaših saradnika, braneći ovaj zakon pokušava da vas uveri da će pijace opstati čak i ako mi kao preduzetnici ne pristanomo da se uskladimo – uveravamo vas da dobijate pogrešne informacije”, navodi Vesna Sekulić.

Koliko je, stvarno, poljoprivrednika

Ona ukazuje da je ukupan udeo poljoprivrednih proizvođača u pijačnom prometu manji od deset odsto.

“Većina proljoprivrednih proizvođača koja prodaje svoje proizvode na pijaci mora svoj asortiman da dopunjava – najčešće zimi. Mi kao pijačni prodavci-preduzetnici sa našim kolegama poljoprivrednim proizvođačima činimo neraskidivu celinu koja se zove pijaca. I smatramo izuzetno neodgovornu nekolicinu zagovornika ovog zakona koji potenciraju razlike i postavljaju suprotne zahteve pred naše dve grupacije, pokušavajući da naprave netrpeljivost koju niko ne želi”, navodi ona.

Ko će biti žrtve

Pijačni prodavci ukazuju da će e-fiskalizacija pijaca imati svoje direktne i indirektne žrtve.

“Više desetina hiljada porodica našlo bi se na teretu države. To su porodice koje do sada možda nisu bile najnapredniji deo privrede Srbije, ali su bile stabilne, samozaposlene, nikome na teretu… Njihovim nestankom indirektno ugrožavamo desetine hiljada dobavljača – malih poljoprivrednih proizvođača i voća i povrća i robe široke potrošnje koji ne mogu zbog nedostatka kapaciteta da sarađuju sa velikim trgovinskim sistemima”, ukazala je predstavnica udruženja Opstanak.

Izvor: N1

Pročitajte

HRKALOVIĆKA DANAS POKAZUJE ZAŠTO JE NAJMOĆNIJA ŽENA U SRBIJI: Evo šta je njena tajna i kako će to ostvariti

Urednik

Ko je od političara i javnih ličnosti bio na „Litiji za spas Srbije“ i molebanu?

Urednik

VLADIKA GRIGORIJE UZDRMAO SRBIJU OVOM IZJAVOM: Najava velike stvari, EVO ŠTA JE REKAO

Urednik