5.3 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Srbija

VELIKI PROTEST U BEOGRADU: Centar grada blokiran, KREĆE VELIKO NEZADOVOLJSTVO – SPREMAN ŠTRAJK

Protest prosvetnih radnika, članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) održan je ispred Minsitarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a prosvetari su tražili izmene zakona iz oblasti obrazovanja, manji broj učenika u odeljenju, kao i uvođenje platnih razreda.

Video pogledajte OVDE.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na današnjem protestu koji je počeo intoniranjem himne Srbije. Naziv protesta je „Zaokruži obrazovanje“.

Nastavnik Dobrivoje Marjanović, član predsedništva USPRS obratio se prisutnima.

„Ispred nas se nalazi naša kuća – Ministarstvo prosvete, trebalo bi da predstavljaju nas ali da li je bas tako? Ministarstvo je priznalo da je bilo 30.000 radnika da sa nepunim radnim vremenom“, rekao je Marjanović i dodao.

“Novac koji smo uštedeli očigledno da je završio negde drugo, ono što oni (Ministarstvo) izmišljaju se razni projekti. Onlajn nastavu su uveli na grbači prosvetnih radnika i roditelja. Hoćemo da obrazovanje dođe na prvo mesto i da s EU našoj zemlji vrednuje znanje. Pozivamo sve one koji formiraju vladu nakon izbora zaokruže obrazovanje i da obrazovanju daju prvo mesto, ne u obećanjima, već u realnosti”, istakao je on.

Vladan Ćirić iz Sindikata prosvetnih radnika iz Niša istakao je da prosveta ustala danas, a zatim je pročitao pesmu ukazujući na probleme obrazovanja.

Protestu prisustvuju Đorđe Miketić i Aleksandar Jovanović Ćuta iz koalicije “Moramo”.

Nadežda Mihajlović iz Bačke Palanke rekla je okupljenima da su plate u predškolstvu ispod proseka.

“Niko nas se ne seti ni u vreme.izbora, ni u vreme kovida. Nikada nismo dobili solidarnu pomoć, ne sete nas se ni za Dan žena. U predškolskim ustanovama rade vaspitači isti posao za različitu platu”, ukazala je ona upozoravajući da to unosi svađu i probleme, navodeći da je to ona stara “zavadi pa vladaj”.

Ona je apelovala da se promeni Zakon o penzionisanju i vrati godine staža kao uslov, pozvavši inistra Ružića da dođe među srednjoškolce, a ne da sluša samo svoje savetnike.

Profesor ETŠ Nikola Tesla, Svetislav Ćalović, takođe se obratio prisutnima.

“Škole u Srbiji su u prethodne dve godine preživele pravu torturu bez prave podrske države i ministarstva. Zanemarljivo povećanje od 7 odsto ne vrede ništa kada se imaju u vidu nedavna poskupljenja. Ovaj zulum mi više ne možemo i nećemo da trpimo”, poručio je Ćalović.

Vesna Jerotijević iz USPRS Ocenila je Strategiju obrazovanja do 2030. kao “strategiju sunovrata”.

“Šta treba da se desi da svi nadležni videli kakve su nam škole i kakvo nam je obrazovanja. U ovako nemarnom obrazovanju naša deca postaju jeftina radna snaga za strane kompanije. Svega ovoga se setite u aprilu jer u aprilu treba da zaokružimo obrazovanje”, istakla je Jerotijević, nakon čega su se okupljeni uputili prema zgradi Vlade Srbije.

Na čelu kolone je šetalica “Rušenje prosvete Srbija bez budućnosti”.

Obraćanja prosvetara nastavljena su ispred Vlade Srbije, gde su ponovljeni zahtevi za izmenom zakona iz oblasti obrazovanja, manjim broj učenika u odeljenju, kao i uvođenjem platnih razreda.

“Svaki dan je dobar dan za borbu”, poručio je jedan od govornika.

Tokom obraćanja kod Vlade okupljeni su dva puta propustili vozila Hitne pomoći.

Jasna Janković, predsednica USPRS-a, poručila je na kraju protesta ispred zgrade Vlade Srbije koja je pozdravila tehničkog ministra prosvete i tehničku vladu.

“Srbijo, hoće da ti unište obrazovanje. Šta je smisao vlasti u Srbiji onda. Mi radimo za ovu državu, za đake, roditelje, radimo za našu decu. Ako je jedan čovek koji radi u obrazovanju problem, onda ovakva obrazovna politika vodi u propast ovu državu”, zaključila je Janković, poslavši snažnu poruku.

“Vidimo se 31. Marta na svim trgovina obe naše zemlje”, poručila je Janković na kraju skupa.

Nakon obraćanja ispred zgrade Vlade, okupljeni su se mirno razišli.

Podsetimo, ovo je prvi u nizu najavljenih protestnih skupova ovog sindikata u narednom periodu. Sindikat je ranije naveo da će tokom današnjeg jednodnevnog štrajka časovi biti skraćeni na 30 minuta u školama članicama Unije.

Inače, Vladan Ćirić, predsednik Sindikata prosvetnih radnika Niša, organizacije koja je deo Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, rekao je ranije da su u nekim niškim školama direktori vršili pritisak na članove ovog sindikata da odustanu od današnjeg štrajka i protesta u Beogradu.

USPRS je ranije najavio i da će 31. marta veliki protest biti održan u celoj Srbiji.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

UDARNA VEST: Objavljena prepiska Belivuka i momka Hrkalovićke, VUČIĆ POMENUT KAO GLAVNI ŠEF

Urednik

ŠOKANTNO: Pogledajte kakva je veza između Hrkalovićke i Andreja Vučića, OVO JE ČUVANO KAO NAJVEĆA TAJNA

Urednik

Srbija glasala protiv Rusije u UN – EVO ŠTA JE VUČIĆ TIME URADIO

Urednik