11.8 C
Belgrade
25. Marta 2023.
Politika

Vesićeve „gorile“ iz Dobergarda pljačkale muzeje, kupovale firme, tu je i Belivuk!

Protiv firme “Dobergard” pokrenut je postupak zvog sumnje da su, mimo zakona, postali monopolisti u svom sektoru. Ova firma koja se bavi poslovima obezbeđenja, dok je Goran Vesić bio gradski menadžer, dobijala je brojne, milionski vredne poslove od gradske uprave (iz budžeta siromašnog naroda).

U pitanju je firma bliska Goranu Vesiću, čiji su zaposleni optuživani za veliku pljačku u Muzeju primenjenih umetnosti. U međuvremenu, u poslu s gradom im je toliko dobro išlo da su kupili još dve firme i te transakcije su praktično sakrili, a bili su u zakonskoj obavezi da ih prijave.

Aktuelna ministarka kulture Maja Gojković, Vesićeva SNS koleginica preletačica, rekla je da iza pljačke, odnosno firme Dobergard koja je muzej obezbeđivala, stoji kriminalna grupa koju je predvodio uhapšeni Veljko Belivuk zvani Velja Nevolja.

U saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije navodi se da su po službenoj dužnosti pokrenuli postupuke protiv firme „Dobergard“ zbog ispitivanja neprijavljenih koncentracija koje nisu odobrene u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

Dodaje se da su prema osnovnoj pretpostavci, prekršaji napravljeni nakon što je „Dobergard“ stekao kontrolu nad „Sparta Security doo“ i “ Protecta Group doo Beograd“.

„Dobergard“ omiljeni saradnik grada Beograda (koji deli narodni novac)

Grad Beograd i gradska preduzeća u poslednjih godinu dana dali su čak PET MILIONA EVRA (!!!) narodnih para za poslove obezbeđenja firmi “Dobergard”.

Dobergard je, kako piše na njihovom sajtu, “vodeća bezbednosna kompanija” u Srbiji, Vesić ih je angažovao da pored regularnog obezbeđenja „honorarno“ čuvaju gradsku Skupštinu i po potrebi biju opozicionare i narod kad protestuju ispred protiv gradske vlasti, ali su takođe i privatno obezbeđenje (o trošku naroda) članova SNS kartela.

Početkom ove godine je isplivala u javnost velika afera oko pljačke Muzeja primenjenih umetnosti, kad su nestali zlatni predmeti vredni više od 300.000 evra. Pljačka se dogodila još 2019. godine, Ministarstvo kulture tvrdi da je o tome obavešteno 2020. godine, ali su ipak krili do ove godine.

Maja Gojković je otvoreno rekla da je obezbeđenje „Dobergarda“ organizovao  Veljko Belivuk.

Ministarstvo kulture izdalo je i saopštenje u kojem se navodi da se ministarka Maja Gojković upoznala s još jednim predmetom počinjene krađe, čiji je izvršilac bilo lice angažovano na ugovor o delu u firmi „Dobergard“, odnosno, „Dobergard plus“.

Reč je o krađi u Muzeju Jugoslavije 2016. godine, kad su nestali lični predmeti Josipa Broza Tita, kao i poslužavnik i čaša s likom Hajla Gebre Selasija. Firma „Dobergard“ je na osnovu učinjene štete isplatila svega 3.250.607 dinara na račun Ministarstva finansija, Uprave za trezor.

Uprkos svim pljačkama, gradska uprava (Goran Vesić) je istu tu firmu angažovao više puta u proteklih godinu dana na poslovima obezbeđenja, za šta im je dato pet miliona evra!

Tako je JKP Zelenilo Beograd potpisala ugovor s firmama Dobergard, Dobergard plus i Soko group u vrednosti od 23 miliona dinara, za usluge fizičko-tehničkog obezbeđenja objekata sa uslugom monitoringa (pored obezbeđenja koje inače postoji).

Zatim je u januaru ove godine za obezbeđenje JP “Beogradska tvrđava” Dobergardu i firmi Dobergard plus dato 46.925.568 dinara.

Privatni čuvari omraženog Vesića

Mila Popović, predsednica Gradskog odbora SSP, ranije je upozoravala da je ispred Skupštine Beograda postavljena metalna ograda, a policija na ulazu nije dozvolila zainteresovanim građanima da uđu na javnu sednicu na kojoj su se razmatrala pitanja u vezi sa metroom u Beogradu s pratećim šinskim sistemima, Popović je rekla „da su u strahu velike oči čemu svedoči ponašanje Vesića, gradskog arhitekte Marka Stojčića i ostalih iz ove gradske vlasti“.

Popović je navela i da je angažovano privatno obezbeđenje „Dobergard“.

„Dobergard, Dobergard plus i Sparta Sekjuriti su firme koje se bave obezbeđenjem pod kontrolom Dušana Đukića, vlasnika odgajivačnice dobermana u Ritopeku (gde je ono Belivuk imao „klanicu“…). Uspon ovih firmi počinje 2013. godine od kada je SNS preuzela vlast u Beogradu. Samo u poslednjih pet godina utrostručili su prihode i to za 13,5 miliona evra! Za manje od godinu dana su od ove Gradske vlasti i javnih preduzeća pod njihovom kontrolom dobili 5 miliona evra. Tako su dobili poslove od GSP, Štark Arene, Javnog osvetljenja, Gradskog zelenila, Beogradske tvrđave i Gradske uprave grada Beograda“.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

UHAPŠEN SIN TAJKUNA I POLITIČARA: Haos nastao, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

Boško Obradović: Preskupa i kratkotrajna Vlada „za jednu zimu”

Urednik

VUČIĆ PREKO NJIH UDARA NA RUSIJU: Otkriven podli plan, EVO KAKO SU RASKRINKANI (VIDEO)

Urednik