14.4 C
Belgrade
24. Marta 2023.
Politika

Vlada Srbije je bila nezamisliva bez njega, a sad je u medijskoj ilegali: Gde je i šta radi jedan od najdugovečnijih ministara

Godinama je Tomica Milosavljević bio čovek bez koga nije mogla da se zamisli nijedna Vlada. Nezaboravni ministar zdravlja ostao je upamćen po čuvenoj odluci da se leči u Nemačkoj gde je operisao kičmu. Danas Milosavljević radi u jednoj poznatoj beogradskoj klinici kao gastroenterolog.

Milosavljević je na mestu ministra zdravlja prvi put izabran u Vladi Zorana Đinđića juna 2002. godine kao nestranačka ličnost, a tu funkciju obavljao je u ukupno pet Vlada.

On je na funkciji ministra zdravlja bio skoro devet godina, sa manjim prekidima. U vladi premijera Vojislava Koštunice, formiranoj 3. marta 2004. ponovo je izabran za ministra zdravlja, a ostavku je podneo 1. oktobra 2006. u skladu sa odlukom G 17 plus da svi članovi ove stranke napuste vladu Srbije ako ne budu nastavljeni pregovori sa EU.

Četvrti put za ministra zdravlja izabran je 15. maja 2007, a peti put 7. jula 2008. godine u vladi premijera Mirka Cvetkovića.

Njegov ministarski rad potresale su brojne afere, zbog čega je Milosavljević ministar čija ostavka je najviše tražena. Na pozive javnosti i struke da zbog afera podnese ostavku nije reagovao, ali je sam napustio ministarsku fotelju krajem januara 2011. godine iz, kako je rekao, “duboko ličnih razloga”

Prilikom podnošenja ostavke, Milosavljević je rekao da mu ja početku svakog mandata postavljao iznova isti cilj – vraćanje poljuljanog i povređenog dostojanstva građana i pacijenata, i svih zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

„Za taj cilj sam se trudio da radim najbolje i najviše što umem i mogu, i verujem da je to činio i najveći broj mojih saradnika. Nažalost, bile su to godine u kojima je sve važnija postajala medijska slika o nečemu, nego činjenice i rezultati. I pored toga danas je vidljivo koliko je zdravstveni sistem uređeniji i održi“, kazao je Milosavljević, a tada je preneo Danas.

Kraj njegovog ministrovanja obeležen je aferom kada je otišao na operaciju kičme u bolnici u Minhenu u Nemačkoj.

Iako je javnosti ostao upamćen po toj aferi, Milosavljević je jedan od naših najboljih gastroenterologa. Jedan je od urednika časopisa „Gastroenterohepatološki arhiv“. Bio je predsednik Organizacionog odbora Prve jugoslovenske škole digestivne endoskopije.

Za člana Stalnog komiteta Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu izabran je 14. septembra 2005. u Bukureštu, a 2008. na zasedanju Regionalnog komiteta SZO u Tbilisiju u Gruziji izabran je za člana rukovodećeg tela SZO sa sedištem u Ženevi.

Od septembra 2007. član je Srpske lekarske komore.

Nakon napuštavanja ove pozicije nije se više politički angažovao, barem na onoj najvišem nivou.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

DAČIĆ UDARIO NA VUČIĆA S LEĐA: Ovo niko nije očekivao, POLITIČKI ZEMLJOTRES – OVO NIKO SADA NIJE OČEKIVAO

Urednik

MEDIJI POKUŠAVAJU SAKRITI: Dešava se velika promena, VUČIĆ JE SADA GOTOV – EVO ŠTA ĆE GA KOŠTATI VLASTI

Urednik

VUČIĆEV NAPAD NA GRAĐANE: Ovo neće proći nekažnjeno, OVO MALO KO MOŽE IZDRŽATI

Urednik