22.4 C
Belgrade
1. Oktobra 2022.
Politika

Vreme je da svi koji se nisu spremili za grejanje počnu da paniče – EVO ŠTA SE DESILO

Grejna sezona samo što nije počela, a sa različitih strana stižu uveravanja da uprkos teškoj globalnoj situaciji, ogreva ima. I dok ministarka energetike Zorana Mihajlović ohrabruje kako ima dovoljno gasa, mazuta i uglja, situacija na beogradskim stovaraštima je jasna – ogreva nema.

Osim što su se telefoni zbog velike potražnje usijali, mnogo veći problem je što peleta, uglja, i drveta gotovo da nema.

Najkritičnija situacija je sa peletom.

Najavljene isporuke u najvećem broju slučajeva nisu ni stigle do stovarišta, što je direktono kršenje Uredbe Vlade. Pored toga, muka za prodavce i je cena.

„Ovo nigde nema. Oni nama prodaju po ograničenoj ceni od 38.000 dinara po toni, pa se onda od nas očekuje da ispoštujemo Uredbu i opet ga prodamo za toliko“, kaže vlasnik jednog stovarišta iz Zemuna.

Najveća potražnja je za peltom, ali sa stovarišta u Ustaničkoj strahuju da nove količine, po svemu sudeći, neće ni dolaziti.

„Bojim se da ko je kupio i obezbedio se na vreme – to je to. Jedan šleper nam je stigao prošle nedelje i to se rasprodalo odmah, nemamo ništa“, kaže jedna od zaposlenih.

Ogrevnog drveta sporadično ima na stovarištima u Beogradu, a potražnja za ovim načinom grejanja blago je opala, kažu na stovarištima.

Za samo godinu dana cena ogrevnog drveta veća je za 60 do 70%.

Kako navode sa stovarištima, mnogi kupci su ovo doživeli kao „hladan tuš“ s obzirom da su drva bila alterantiva skupom i teško dostupnom peletu.

„Kod nas na Zrenjaninskom putu ima nešto malo drveta, ali čujem da ga na drugim mestima nema. Ako i dođe nešto malo, odmah se rasproda“, navede sa jednog od stovaritšta.

Šta piše u Uredbi Vlade o ograničenoj ceni peleta?

Cena peleta od drveta u trgovini na malo u naredna tri meseca ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, odlučila je Vlada Srbije u avgustu ove godine.

Vlada je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kako bi sprečila poremećaje na tržištu koji mogu ugroziti energetsku bezbednost zemlje. Uredba je juče stupila na snagu i važi devedest dana.

Pod peletom od drveta podrazumevaju se sporedni proizvodi kao što su strugotina, piljevina ili iverje, industrije mehaničke prerade drveta, industrije nameštaja ili drugih delatnosti obrade drveta, koji su aglomerisani ili direktno pod pritiskom ili dodavanjem vezivnog sredstva sa udelom u masi ne većim od 3 odsto.

Taj pelet je cilindričnog oblika, prečnika ne preko 25 mm i dužine ne preko 100 mm, piše u Uredbi.

Proizvođači i trgovci ne smeju da na tržište Srbije isporučuju manje količine od prosečnih u poslednjih 12 meseci, propisano je Uredbom.

Takođe, naglašava se da na maksimalnu maloprodaju cenu peleta nije dozvoljeno obračunavati druge naknade ili troškove koji nisu propisani ovom uredbom ili drugim posebnim propisima.

Propisane su i novčanje kazne od 100.000 do dva miliona za prekršaj pravnog lica i mogućnost zabrane vršenja određene delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

POTCENILI GA: Stefanović udario na SNS najjače do sad, OTKRIO STRAŠNE DETALJE I JEDNOG ČOVEKA OKRIVIO ZA SVE

Urednik

MINISTRI OTKAZALI POSLUŠNOST VUČIĆU: Odbili da urade ovo za njega, AKO OVO URADE MOGU GA SRUŠITI

Urednik

POPUSTIO PRITISKU: Vučić sada gubi svu političku moć, ODLAZI SA MESTA PREDSEDNIKA – PROTIVNICI PREUZIMAJU

Urednik