7.8 C
Belgrade
6. Decembra 2022.
Srbija

VUČIĆ DOBIO NAJJAČI UDARAC IZ AMERIKE: Evo kako su reagovali na njegov potez, OVO MU NIKADA NEĆE OPROSTITI

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se “EuroPrajd neće održati makar me zvao i Džozef Bajden lično”, stigao je odgovor iz SAD. Ne od Bajdena, već od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena. 

Naime, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken napisao je na Tviteru da su “sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije”.

On je pozvao vlasti u Srbiji da dozvole održavanje Europrajda zakazanog za 17. septembar.

“Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja su suštinske komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da obnovi svoju posvećenost domaćinu #EuroPride2022. LGBTQ+ prava su ljudska prava”, napisao je on na Tviteru.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je izjavio da će Vlada zabraniti održavanje EuroPrajda, zbog nepovoljne bezbednosne situacije zemlje, Kosova, Otvorenog Balkana. Nakon Vučićeve najave, usledile su oštre reakcije i iz Evropske unije.

Vučić je juče na konferenciji za medije izjavio da je Prajd zabranjen i da se ta odluka neće promeniti makar ga zvao i predsednik SAD Džozef Bajden lično.

“Što se tiče tuča na ulicama, daćemo sve od sebe da ih ne bude, zato smo tako i reagovali. Šta je tu važno? Kao što ste videli, kada ponestane argumenata, počinje vika i dreka. A to nisu argumenti, to vidimo svaki dan i kod jednih i kod drugih. Što više neistina i ponavljanja laži i što glasnije. Pristojni ljudi se povlače i kažu đta mi to treba, pustite Vučića da se bori protibv njih. Nemam stotinu ruku, ne mogu da na svaku laž odgovaram strpljivo. Zato smo doneli odluku da se Prajd ne održi i neće se održati. Može da me zove Džozef Bajden, može da zove i Anu Brnabić, može da zove Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promene te odluke. Država meri bezbroj puta, kada preseče, odluke države se poštuju”, rekao je Vučić, između ostalog.

Zabrana Prajda bi bila jasno kršenje Ustava kao i presude ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011., 2012. i 2013. godine proglašavaju neustavnim.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

ŠOKANTNE INFORMACIJE: Evo ko trguje oružjem za Srbiju, NEĆETE VEROVATI ŠTA SU DOBILI OD VUČIĆA

Urednik

BLOKIRAN AUTOPUT: Demonstranti napravili haos, POLICIJA NIJE USPELA OVAKO DA IH SPREČI

Urednik

RAT NARODA I RIO TINTA: Veliki sukob koji niko ne može zaustaviti, NAROD PORUČIO DA POČINJE ŽIVOTIMA BRANITI ZEMLJU

Urednik