15.4 C
Belgrade
25. Marta 2023.
Politika

VUČIĆ PORUČIO DA SRBIJU ČEKA OVA KATASTROFA: Evo šta je pozadina, OVO POKUŠAO SAKRITI OD NARODA JER ZBOG TOGA PADA

“Što ste se igrali, igrali ste se”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prištinskim vlastima, nakon što je objavio informaciju da Albanci imaju plan da “ispod žita” tiho preuzmu i okupiraju sever KiM. Ovakva reakcija usledila je nakon što je kosovska Jedinica za patroliranje vodom obišla jezero Gazivode. I tako je započeta još jedna od nekoliko uzastupnih odmeravanja snaga Beograda i Prištine i novo obmanjivanje javnosti. Uglavnom srpske.

“Prvi put od posleratnog perioda, nakon što je uspostavljena Jedinica za patroliranje vodom, Kosovska policija danas je započela sa redovnim patroliranjem pogranične linije između Republike Kosova i Srbije, kao i čitavom oblašću jezera Gazivode. Sada je kontrola državnom granicom potpunija”, saopštio je u četvrtak kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja.

Ovakav potez kosovskih vlasti predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je pokušajem okupacije severa Kosova i Metohije.

„Albanci imaju plan da ispod žita, uz pomoć najvećih evropskih sila iz Kvinte, tiho preuzmu i okupiraju sever Kosova ispod žita. Danas je i njihov tzv. ministar unutrašnjih poslova rekao da u potpunosti kontrolišu jezero Gazivode, što bi značilo novo kršenje Briselskog sporazuma, jer po njemu policija na severu mora da pripada direktoratu na severu, odnosno Srbi moraju tamo da budu. Baš njih briga za sve to, može im se”, rekao je Vučić i dodao:

“Što ste se igrali, igrali ste ste. Ako možete da poštujete norme koje ste sami doneli – možete, ako ne možete – ima ko će”.

Što se jezera Gazivode tiče, ono je bilo obuhvaćeno Vašingtonskim sporazumom koji su upravo Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti, pod budnim okom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, potpisali u septembru 2020.

U njemu piše da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani. Pored toga što je predviđeno da nadležnost na Gazivodima bude zajednička, sagovornici novina “Nova” kažu da nijednim sporazumom nije zabranjeno specijalnim policijskim snagama da uđu na sever.

Nigde ne piše da je zabranjeno

Urednica portal Kossev Tatjana Lazarević za novine “Nova” kaže da je reč samo o još jednoj obmani građana.

“Što se prištinskih zvaničnika i predstavnika KFOR i NATO na KiM tiče, oni ovim povodom šalju istu poruku, a to je da specijalnim policijskim jedinicama nije potrebna dozvola KFOR, a ni dogovor sa gradonačelnicima opština, na koji se Vučić poziva. Ovo nije prvi put da Vučić naglašava da specijalne policijske snage ne mogu na sever KiM, ali je u ranijim izjavama izjednačavao policiju sa Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS). Međutim otkako su iz Brisela stigle poruke da se ne mogu izjednačavati, tako je letos promenio retoriku, pa sad kaže da nije u skladu sa Briselskim sporazumom i da su za to potrebne dozvole gradonačelnika”, kaže Lazarević.

Kako dodaje, to ne piše nigde čak ni u Briselskom sporazumu, na koji se Vučić takođe poziva.

“To nigde ne piše u Briselskom sporazumu, već se oni pozivaju na nekakava usmena pojašnjenja. Briselski sporazum govori o formiranju Policijskog regiona sever, koji predviđa postavljanje srpskog komandira i većinskog broja srpskih policajaca. Međutim, ni tu se ne spominju specijalne policijske jedinice”, navodi Lazarević.

Priština gradi policijske baze na severu

Ona smatra da patroliranje na Gazivodama zaklanja nešto drugo, što jeste glavna vest, a koju su srpska vlast i predstavnici Srpske liste prećutali.

“To je izgradnja kosovskih policijskih baza na severu KiM. Mesecima se u Zubinom potoku dešavaju velike promene i imamo prodor kosovskih vlasti na sever KiM. Mi smo kao novinari bili upućeni u to da se nešto dešava, ali nismo mogli da dobijemo odgovor na pitanja ni od kosovskih vlasti niti od predsednika opština iz Srpske liste. Znali smo da se obavlja eksproprijacija zemljišta, na kojem se grade policijske baze. Tek kad je Aljbin Kurti obišao sever i to rekao javno, onda su saopštenjem reagovali i beogradska vlast i Srpska lista. A sve vreme dok su se radovi izvodili i dok smo postavljali pitanja oni su ćutali”, kaže Lazarević.

Bivši ministar za KiM Goran Bogdanović u izjavi za novine “Nova” kaže da je to mnogo veći problem od patroliranja Gazivodama.

“Što se cele ove priče tiče, ja sam čitao sve sporazume koji su Beograd i Šriština pozpisali, sve ih imam i nigde ne piše da specijalnim policijskim jedinicama treba odobrenje KFOR da uđu na sever. To je Vučić izmislio. Jedino što je bila njihova obaveza jeste da obaveste opštinu Zubin potok da će to uraditi, čak im ni njihova dozvola nije bila potrebna, već samo da ih obaveste. Mnogo veći problem od patroliranja je ovo sa otvaranjem kosovskih policijskih baza na severu KiM. Koliko ja znam do sad ih je izgrađeno četiri. Ali, o tome se ćuti”, zaključuje Bogdanović.

Energetskim sektorom upravlja Priština

Vučić je 5. novembra prošle godine rekao i da očekuje da vlasti Kosova uskoro pokušaju da preuzmu trafo-stanicu Valač “pod izgovorom naplate električne energije” na severu Kosova.

Naime, u četiri opštine na severu Kosova srpsko stanovništvo čini većinu, a građani ovih opština od 1999. godine ne plaćaju električnu energiju.

Lazarević ovim povodom kaže da vlasti Kosova nisu ni imale šta da preuzmu, jer je ceo energetski sistem dat u ruke Prištini u decembru 2020.

“Tada je zvanično Elektromreža raskačena sa severa KiM i sve je prebačeno u kosovski energetski blok KOSST se onda spojio sa albanskom energetskom mrežom. Nijedan deo Kosova više nema veze sa EMS, ostalo je nekoliko radnika u Valaču kojima je Srbija isplaćivala plate, ali ne znam da li je tako i dalje. “Mapom puta” koju su u junu ove godine u Briselu dogovorili glavni pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bislimi praktično se dovršava briselski aranžman koji podrazumeva integraciju svih energetskih resursa u kosovski energetski sistem”.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

SKANDAL: Funkcioneri SNS napali novinare, ZA OVO MORAJU BITI SMENJENI OVI LJUDI

Urednik

VUČIĆ ŠOKIRAO SRBIJU: Evo šta smo dobili, OVO NIJE DOBRO

Urednik

AMERIKA UDARILA NA VUČIĆA: Eskobar otkrio njegove prljave tajne, SLEDI ZAPLENA IMOVINE I SANKCIJE

Urednik