14.4 C
Belgrade
24. Marta 2023.
Politika

VUČIĆ SAOPŠTIO DA GASI SNS: Osniva novu stranku, OBJAVIO IME NOVE STRANKE- EVO ŠTA JE CILJ

Shodno ideji predsednika Srbije Aleksandra Vučića o formiranju novog političkog bloka ubrzano se radi na stvaranju organizacije čiji je radni naziv “Moja Srbija” sa ciljem rebrendiranja Srpske napredne stranke kako bi mogla nesmetano da deluje u novim uslovima i obezbedi kontinuitet vlasti, saznaje Danas u dobro obaveštenim izvorima.

Nakon što je predsednik Srbije najavio pregrupisavanje odnosno ukrupnjavanja političke scene kroz “srpski blok pristojnosti” aktivno se radi na osnivanju nove političke organizacije koja treba da nastavi kontinuitet Srpske napredne stranke “u novim uslovima” ali gde navodno “neće biti mesta za sve dosadašnje članove rukovodstva SNS”.

– Ideja je da “Moja Srbija” u svom angažmanu stavi akcenat na orijentaciju “ni zapad ni Rusija već srpski interesi” i da na taj način promoviše vođenje “odgovorne nacionalne ali i građanske politike”. Shodno tome, već su počeli da se vode razgovori sa ljudima koje inicijatori žele da vide u redovima “Nove Srbije”. Naime, jedan od aduta te političke organizacije bi bila i “nova nekompromitovana lica” – objašnjava sagovornik.

Prema njegovim rečima ideja je da se brend “SNS pusti niz vodu” i da se Vučić na taj način i simbolično i u praksi odrekne svega onoga zbog čega je SNS bila kritikovana u proteklom periodu, piše Danas.

– Ono što treba naglasiti je da u novoj političkoj organizaciji koja treba da posluži svrsi rebrendiranja SNS neće biti mesta za sve njene dosadašnje funkcionere. Svi oni za koje Vučić smatra da su svojim delovanjem naneli štetu imidžu stranke neće biti pozvani da pristupe “Mojoj Srbiji” a protiv nekih od njih će biti prethodno pokrenuta i medijska kampanja za “korupciju” i druge nepravilnosti. Po svemu sudeći transformacija SNS u “Moju Srbiju” će sa sobom nositi i obračun sa prozapadnom strujom u Srpskoj naprednoj stranci u prvom redu sa aktuelnom ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović – ističe izvor i dodaje da će infrastruktura nove političke organizacije biti formirana ubrzo.

Ideja je, da se brend “Moja Srbija” aktivira onog trenutka kada određeni dogovor sa vlastima u Prištini u vezi statusa Kosova bude postignut te će u tom trenutku biti potrebna “borba na dva fronta”. S obzirom da svaki pa i najmanji kompromis sa Prištinom čini političku štetu vladajućoj SNS potrebno je iz taktičkih razloga javno odbaciti prozapadno krilo koje će u tom trenutku postati “balast”. Naime, nakon kompromisa oko određenih pitanja o statusu Kosova na udaru nacionalističke opozicije naći će se svi prozapadni pripadnici rukovodstva SNS a Vučić kritikovan što im daje podršku, sa ciljem da se deo glasača te stranke okrene protiv nje.

Sa druge strane, obračun sa prozapadnim krilom u SNS istovremeno neće značiti i raskid saradnje sa zemljama zapada te će “Moja Srbija” pored nacionalne orijentacije insistirati i na građanskoj komponenti i liberalnom ekonomskom kursu kao garantu da će podrška Vašingtona, Londona i Brisela politici predsednika Vučića i dalje biti aktuelna. Inicijatori formiranja “Moje Srbije” očekuju da će s vremenom snage nacionalističke opozicije znatno rasti pa će na drugom frontu biti povedena jaka kampanja protiv njih sa insistiranjem da oni zastupaju “strane a ne srpske interese” i da su “podjednako štetni za nacionalne interese Srbije kao i oni koji traže odricanje od Kosova”.

Ono što u ovom trenutku još uvek nije poznato je da li će “Moja Srbija” otvoriti svoje redove i za male koalicione partnere SNS koje parlamentarni status obezbeđuju nastupom na listi koju predvodi Vučić.

Podsećanja radi, spekulacije da se formira nova politička organizacija vlasti pojavile su se nakon što je to najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i objave na društvenim mrežama funkcionera SNS Vladimira Đukanovića da se valja baciti na formiranje nove partije, pripremiti osnivačke akte, skupljati potpise, napraviti osnivačku skupštinu, usvojiti programske ciljeve i statut.

– Veliki posao je pred nama – konstatovao je tom prilikom Đukanović.

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

U SKUPŠTINI VUČIĆ OPTUŽEN DA RUŠI SRBIJU: Evo šta se napravio haos, OVO SE ČEKALO (VIDEO)

Urednik

NASTAO VELIKI PROBLEM ZA VUČIĆA: Neće biti lako formiranje Vlade, OVAJ ČOVEK MU POSTAJE GLAVNI PROBLEM

Urednik

VUČIĆ SPREMA HAOS PREKO SKUPŠTINE: Evo šta želi uvesti a da ne bude on kriv, OVO JE NAJSRAMNIJI POTEZ U ISTORIJI SRBIJE

Urednik