5.4 C
Belgrade
29. Marta 2023.
Politika

VUČIĆ ŠOKIRAO SRBIJU: Evo šta smo dobili, OVO NIJE DOBRO

– Dobili smo pre nekoliko dana demarš predstavnika zemalja Kvinte i zemalja EU. U tom aktu u tački dva odeljka prvog se kaže da je kosovska akcija legitimna ali je problem u vemenu i metodama. Oni to nemaju pravo ni po jednom sporazumu. Oni su izmislili sve. To što oni pričaju, to što priča Kvinta, EU, to ne postoji nigde. Rekao sam im da obmanjuju javnost, ukazao sam im na to, a njih baš briga. Može im se – da budu bahati – kazao je Vučić.

On je naveo da je poruka Srbima sa KiM da „nismo tu da bi bili sa njima kada je lako i da po kafanama ističemo parole, nego i da smo tu kad je teško i u potpunosti“.

Vučić je naveo da je „saslušao zahteve legitimnih predstavnika srpskog narodna sa KiM koji su nas upoznali sa potrebama i svim sa čime se suočavaju a posebno pred istek ultimatuma koji je dao prištinski režim onima na severu Kosova a koji se odnosi na oduzimanje atomobila sa tablicama izdatim u Srbiji, takozvane KM tablice kojih ima oko 9.000“.

Prema njegovim rečima, do sada je 18 lica, a svega tri severa KiM prihvatili tu promenu.

Vučić je dodao da Srbija prihvata KS tablice, ali ne RKS.

„Obavljen je deo preregistracije, ali u KS, a ne u RKS, i to uglavnom na jugu. KS tablice govore o statusnoj neutralnosti, a oni će sve da prihvate osim tablica. Što se tiče srpskog naroda, oni su tražili sastanak sa mnom. Mi smo im rekli da ne nasedaju na provokacije, to je bila moja molba. A da neko preduzima oružane akcije protiv njih – neće moći“, rekao je Vučić.

On je rekao da pretnje Prištine da će nastaviti akciju koja treba da pokaže njihvu snagu ugrožavaju opstanak našeg narodna na KiM.

Vučić je rekao da će Srbi sa KiM na miran način pružiti otpor prištinskim vlastima.

„Ne znam šta će im sve zameriti, ali će svakako naići na demokratski otpor srpskog stanovništva. Neće biti ponavljanja 2004. godine, niti bilo kakvih sličnih akcija protiv srpskog naroda“, rekao je on.

Vučić je rekao i da je Savet razmatrao i nemaćko-francuski plan, podržan od strane SAD i da je Srbija uputila odgovore Nemačkoj i Francuskoj i obevestila ih da u tom planu postoej stvari koje Srbija ne može da prihavti.

„U roku od 24 sata smo ih upoznali sa odgovorom koji smo sastavili i u roku 24 sata ćemo im uputiti odgovor, mi smo spremni da nastavimo pregovore, ali postoje stvari koje nismo spremni da prihvatimo i u tome smo u tom planu upoznali njihove predstavnike. Ne bih ulazio u detalje“, rekao je on.

Vučić je rekao da u planu, koji je ponuđen Srbiji, piše da su „svesne strane da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir“.

„I pazite – ‘obe strane će se voditi ciljevima i principima predočenim u poveljama u UN, naročito u onim koje se odnose na suverenu jedankost svih država, na poštovanje njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta’. I vi se pitate da li se to neko šali ili šta? A od nas traže da upravo pogazimo te principe, da bismo došli do njihovih principa? A ako ne bude, onda sledi teška batina, pa dobro“, rekao je on.

U Palati „Srbija“ je danas u 10 sati počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost kojom je predsedavao predsednik Srbije Vučić.

Jedna od tema sednice prema očekivanjima je istek prištinskog roka za preregistraciju vozila na Kosovu sa srpskim tablicama na „RKS“ tablice.

Vučić je pre početka sednice održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, a predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je novinarima posle sastanka da će, ukoliko dođe do oduzimanja imovine i tablice Srba, oni „pružiti miran, nenasilan i demokratski otpor“.

Izvor: Danas

Pročitajte

VUČIĆ PREVARIO RADNIKE I NAPRAVIO HAOS: Ovo je potvrda da je lagao, EVO ŠTA JE UNIŠTIO

Urednik

ENGLEZI UDARILI NA VUČIĆA: Otkrili aferu tešku stotine miliona evra, SVE BLIŽI MU JE KRAJ

Urednik

AMERIČKI AMBASADOR POSTAVIO ULTIMATUM VUČIĆU: Evo šta traži od njega – SRBIJA ČEKA VESTI

Urednik