5.7 C
Belgrade
5. Decembra 2022.
Politika

VUČIĆ U RASTROJSTVU: Počeo plakati pred medijima i nemačkom delagacijom, EVO ŠTA SU TRAŽILI OD NJEGA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Savezne vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić i Saracin su razgovarali o ekonomskoj saradnji, bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Kancelarije za saradnju s medijima.

„Predsednik Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i izrazio očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika Saracina dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu. U tom kontekstu, predsednik je naglasio da je Srbija svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima“, navodi se dalje u saopštenju.

Vučić je takođe istakao da Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

„Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju“, naglasio je predsednik i dodao da je od ključnog značaja da se ovi napori prepoznaju i u samoj Evropskoj uniji, kako bi se zemljama regiona pružili podsticaj i ohrabrenje na evropskom putu.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik je ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je naša zemlja zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se Srbija sve više profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje.

Predsednik je naglasio da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda, smatrajući da ovakve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da je razgovor jedini pravi put za rešavnje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. Predsednik je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od 9 godina.

Specijalni izaslanik Saracin je istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama, pri čemu je naglasio želju i za jačim angažmanom cele Unije u našem regionu.

Izvor: B92

Pročitajte

NOVA DIMENZIJA RATA SPS I SNS: Dačić kreće u obračun s Vučićem, AKO SE OVO DESI ON JE GLAVNI I VUČIĆ PROPADA

Urednik

GORE OD LONČARA: Ovo je novi ministar zdravlja, ODMAH 20 MILIONA IZ BUDŽETA – A NEKAD BILA PROTIV VUČIĆA

Urednik

OVO NIKO NE SME DA OBJAVI: Pogledajte kakvu je katastrofu Vučića napravio, ZBOG OVOGA ĆE HILJADE SRBA BITI GLADNO

Urednik