17 C
Belgrade
24. Marta 2023.
Politika

VUČIĆ ZNA ŠTA GA ČEKA: Nabavio sredstvo za obračun sa narodom, OVO JE U VEĆINI ZEMALJA ZABRANJENO (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova je kupilo uređaj LRAD američkog proizvođača Genasys, koji su američki policajci proteklih godina koristili radi kontrolisanja gomile, piše Direktno.rs. Nakon upotrebe na protestima protiv establišmenta i na demonstracijama izazvanih ubistvima Afroamerikanaca, u pojedinim državama SAD ovo zvučno oružje je zabranjeno, jer se veruje da izaziva glavobolju, paniku i potencijalno oštećenje sluha.

orišćenje LRAD-a je izazvalo brojne osude u svetskoj javnosti iz razloga nehumanosti njegove upotrebe, posebno jer je upotrebom tog oružja došlo do oštećenja sluha više učesnika protesta. Navedeni uređaj može razviti zvučnu jačinu čak do 160 decibela, dok je oštećenje sluha moguće već kod zvučne jačine 120 decibela, što je pandan jačini zvuka koju stvara avion koji poleće ukoliko se od njega nalazite na udaljenosti od sto metara. Poređenja radi, normalan razgovor je obično 60 decibela, dok kosilica može da dostigne 90 decibela. Nivo od 130 decibela se obično smatra prosečnim pragom bola za većinu ljudi.

Kako portal Direktno saznaje, u prošlogodišnjoj nabavci KRAD-a, učestvovalo je i državno preduzeće “Jugoimport- SDPR”. Takođe je zanimljiv podatak da je nabavka ovog uređaja išla preko firme “Romax” iz Novog Sada.

Zašto je LRAD zabranjen?

LRAD je prvi put dospeo na naslovne strane kada je policija u američkom gradu Pitsburgu upotrebila uređaj da odbije antiglobalističke demonstrante koji protestuju zbog samita G20 2009. Video sa tog događaja prikazuje demonstrante kako pokrivaju uši i povlače se dok LRAD montiran na kamion, koji podseća na satelitsku antenu, emituje buku visokog tona, sličnu automobilskom alarmu. U Pitsburgu je policija koristila LRAD da upozori demonstrante da evakuišu gradske ulice oko mesta samita.

Amerikanka Karen Pajper je pretrpela trajno oštećenje sluha kada je slučajno uhvaćena tokom dužeg perioda glasnih emisija od strane LRAD operatera. Tužila je grad Pitsburg (pod čijom su jurisdikcijom bile policijske snage) i dobila presudu, koja je bila značajna i istorijska jer je priznato da da se zvuk može koristiti kao oružje i izazvati trajna telesna oštećenja. Nakon toga je u većini država zabranjena upotreba LRAD-a jer su pokrenuti brojni sudski postupci.

Izvor: Direktno/Pravda

Pročitajte

ŠOK: Evo zašto je Vučić postavio Anu Brnabić za premijera, EVO ZA ŠTA MU JE POTREBNA

Urednik

RASPAD KARTELA, OTKRIVENA IMENA: Stiže crna lista iz SAD, svi planovi i Vučića i opozicije padaju u vodu!

Urednik

VULIN NAPRAVIO MEĐUNARODNI SKANDAL: Vučić besan sada udario na njega, EVO ŠTA JE URADIO

Urednik