4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Politika

VUČIĆA UCENJUJE ZAPAD: Evo kako ga ponižavaju, AKO OVO URADI BIĆE NAJVEĆI IZDAJNIK – NAROD ĆE GA UNIŠTITI

Zahtev  tzv. Kosova za ulazak u Savet Evrope još jedna je u nizu inicijativa institucija u Prištini za članstvo u međunarodnim organizacijama. Diplomatski rat sa Beogradom traje od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, a do sada je Srbija relativno uspešno sprečavala akcije kosovskih vlasti. Međutim, okolnosti su se značajno promenile od napada Rusije na Ukrajinu, a odbijanje naše države da osudi Moskvu ugrozilo je dipomatsku poziciju Beograda, koji sa manjim šansama ulazi u novu diplomatsku bitku.

U četvrtak je Kosovo i zvanično uputilo zahtev za učlanjenje u Savet Evrope, a predstavnici tamošnjih vlasti uvereni su da su im ovog puta šanse da ulazak u ovo međunarodno telo veće nego prethodnih godina.

Optmizam Priština gradi najviše na činjenici da su dve trećine članica Saveta Evrope podržale kosovsku nezavisnost, stoga i očekuju da će im pomenute zemlje pružiti podršku kad na dnevnom redu bude njihovo pristupanje.

Direktor Centra za regionalizam, Aleksandar Popov, kaže za dnevni list “Nova” da je članstvo Kosova u Savetu Evrope veoma realno.

“U pitanju je organizacija koja samostalno funkcioniše i nije deo Evropske unije. Tu se na osnovu većine odlučuje ko će biti naredni član, a realno je da Kosovo postane deo Saveta Evrope”, ističe on.

Naš sagovornik napominje da bi ovu priču trebalo posmatrati kroz konekst onoga što se događa trenutno u Ukrajini. Na pitanje da li je odbijanje Srbije da se pridruži ostatku Evropke unije u osudi ruske agresije rezultirao pritiscima nakon kojih je došla i pomenuta incijativa Prištine, Popov je odgovorio potvrdno, napominjući da je nemoguće biti politički neutralan u ovakvim međunarodnim okolnostima.

“Niko nas ne tera u NATO pakt, ali ako želimo da uđemo u EU, onda moramo da uskaldimo spoljnu politiku. Od Srbije se traži da se izjasni da li je za sankcije Rusiji, ako nije, ona će biti, na neki način, ne pod pritiskom, ali zaboravljena od strane Evrope i SAD”, rekao je Popov.

Međunarodne institucije koje su primile Kosovo – Interpol i UNESKO do sada bili daleko

Podsetimo kosovske vlasti su u novembru 2015. godine uputili zahtev za članstvo u UNESKO (Organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu), ali nisu uspeli da dobiju neophodnu većinu.

Tri godine kasnije, novembra 2018. godine, odbijen je i zahtev Prištine da postane član Interpola, jer za prijem nije glasala dvotrećinska većina. Za članstvo Kosova u Interpolu glasalo je tada 68 država, 51 bila je protiv, dok je uzdržano bilo 16.

Nakon pomenutog glasanja, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, proglasio je diplomatsku pobedu naše države.

U oktobru 2019. godine, kosovske vlasti su ponovo nameravale da apliciraju za članstvo u Interpolu, ali su i pre glasanja povukli zahtev za prijem. Ukoliko bi dipomatska akcija za članstvo u Savet Evrope bila uspešno realizovana, to bi, prema rečima Popova, značajno povećalo šanse Kosova za ulazak i u Interpol, i u Unesko.

“To bi bio korak dalje i to bi bio signal da Kosovo napreduje u međunarodnim organizacijama. Naravno, neće za sada moći da postane deo UN, ali na taj način ubiraju poene i dobijaju podršku značajnog broja zemalja. I nama bi išlo u korist da Kosovo postane deo Interpola i UNSKO-a. To bi značilo da oni moraju da se pridržavaju pravila tih organizacija; kroz UNESKO sistem ne bi mogli da svojataju tuđu kulturnu baštinu i morali bi da se obavežu da će čuvati srpske svetinje, dok kroz saradnju, u okviru Interpola, ne bi moglo da bude voluntarizma oko nekih stvari koje se tiču istraga”, poručuje Popov.

Kosovo je trenutno član Svetske banke, Međunarodnog monternog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, Svetske carinske organizacije, CEFTA, Stalnog arbitražnog suda, Svetske fudbalske federacije, Evropske fudbalske federacije i Olimpijskog komiteta.

S druge strane, zvanična Priština, pored toga što čeka odgovor na zahtev za prijem u Savet Evrope, nije član Ujedinjenih nacija, NATO, Evropske unije, Svetske trgovinske organizacije, Svetske zdravstvene organizacije, OEBS-A, Interpol-a i UNESCO.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆU, GDE NESTALO 30 MILIJARDI EVRA: Otkrivena nova pljačka režima, EVO KAKO JE NESTALO 30 MILIJARDI

Urednik

AMERIKA PREUZIMA GLAVNI RESURS U SRBIJI: Vučić im poklanja, OVO ĆE NAPRAVITI VELIKI PROBLEM

Urednik

VUČIĆ MENJA ZAKON: Sam sebi napravio problem, EVO KAKO POKUŠAVA SADA NAPRAVITI HAOS U SKUPŠTINI

Urednik