11.2 C
Belgrade
26. Marta 2023.
Politika

Vučiću će i ostavka ići u prilog: Šta se krije iza najave da bi predsednik mogao da se povuče sa funkcije

Hoće li Aleksandar Vučić podneti ostavku na mesto predsednika Srbije, to niko, moguće ni on, još ne zna. Dobar deo javnosti je ubeđen da se to neće dogoditi, deo da hoće, a verovatno najveći deo i ne zna, niti ga zanima, šta Vučić hoće ili neće da uradi.

U svakom slučaju, šta god da se dogodi, sigurno je da će to ići Vučiću u korist a ne na štetu. Zato do javnosti i dolaze nepotvrđenje informacije iz njegovog okruženja, koje obelodanjuje urednik tabloida, kako bi se na vreme opipao puls naroda i Vučić iz svega izašao neokrnjenog rejtinga.

Teško je zaista poverovati da će Vučić, koji je godinama gradi, imidž neustrašivog, nesalomivog i nepotkupljivog političara i državnika koji iznad svega brine o javnom ineteresu, sada pokleknuti i povući se pred pritiscima oko Kosova, uvođenja sankcija Rusiji i kada, kako sam kaže, Srbiji kao državi i njenom opstanku, a ne njemu lično kao predsedniku, prete.

Odustajanje u takvoj sutuaciji za ličnost poput njegove, čini se nije opcija, osim ako ruka kojom se uzima iz državne kase već ne grebe dno i svrha opstanka na vlasti se za njega i njegove najbliže saradnike izgubila.

O načinima na koje on iz svega može izaći se da razgovarati, nagađati i fantazirati. Jedan od njih je i ostavka, koja bi verovtano obradovala opoziciju. Nakon nje sledi ulazak u novi krug izborne predsedničke kampanje, odlaganje svih važnih odluka i izbor novog predsednika koji će igrati kako Vučić svira. Opozicija će se opet nadati da je pobeda moguća.

Tu je i formiranje najavljenog nacionalnog pokreta na čijem će čelu biti Vučić, neukaljan teškim odlukama koje su se od njega očekivale, a u tom bloku nanovo presvučeni radikali koji su na svoje evropsko odelo u međuvremenu dodali šajkaču ili šubaru, obuli opanke, stavili crvenu petokraku ili srp i čekć kao značku, spremni da Srbiji omoguće, kako Vučić reče, opstanak i napredak.

A onda 2024. novi izbori, na kojima će Vučić ili biti kandidat za premijera ili će u međuvremenu izabrani predsednik podneti ostavku i omogućiti Vučiću da se vrati na „tron“ i pređe igricu po ko zna koji put.

Ako se vratimo u realnost, Vučićeva ostavka može biti još jedna dimna bomba kojom se skrivaju važnije teme. Nadajmo se da odluke u njima neće voditi ka potezima Zapada i Istoka koji bi Srbiju pretvorile u izopštenu državu.

Izvor: Danas

Pročitajte

PUCA PO ŠAVOVIMA: Vučić doživeo histerični napad u Skupštini (VIDEO)

Urednik

SKANDAL: Poslanica SNS dobila mandat lažno se predstavljajući, EVO KAKAV HAOS NASTAJE ZBOG TOGA

Urednik

Zbog Siniše Malog haos u Skupštini: Orlić preti kaznama onima koji pomenu rušenje u Savamali VIDEO

Urednik