4.6 C
Belgrade
29. Novembra 2022.
Politika

VUČIĆU, GDE NESTALO 48 MILIONA EVRA: Zbog ovog poteza hiljade ljudi na ulici gladno, EVO ŠTA SE DESILO

Srbija je kompaniji FCA Srbija dodelila 48 miliona evra subvencija, uz obavezu da investitor do kraja 2024. godine uloži najmanje 162 miliona evra.

Projekat se tiče proizvodnje elektičnih autobomobila u fabrici u Kragujevcu, ali kompanija nema obavezu zapošljavanja dodatnih radnika, vidi se iz ugovora o dodeli državne pomoći, piše Nova ekonomija.

Od ukupnog ulaganja, FCA Srbija, koja je delom i u državnom vlasništvu, mora da najmanje četvrtinu investicije finansira iz sopstvenih sredstava koja ne sadrže bilo kakvu državnu pomoć.

Državna pomoć će biti isplaćena u dve tranše, 15,5 miliona evra u 2023. godini i 32,54 miliona evra 2024. godine.

Kompanija je u obavezi da pet godina od završetka investicionog projekta ne smanjuje „vrednost materijalnih i nematerijalnih sredstava“. FCA Srbiji se ostavlja mogućnost da prodaje imovinu, ali da za najviše 120 dana kupi nova „materijalna ili nematerijalna sredstva“ koja će zameniti ono što je prodato.

U pratećem tekstu ugovora se navodi da je 11. februara između Srbije i FCA Srbija zaključen Memorandum o razumevanju. Kompanija je 21. aprila predala prijavu za dodelu sredstava, a samo dva dana kasnije Savet za ekonomski razvoj je doneo odluku kojom se odobrava 48 miliona evra državne pomoći.

Podsetimo, Vlada Srbije i predstavnici kompanije „Stelantis“ su 28. aprila, potpisali ugovor o finaniranju proizvodnje električnih automobila u fabrici kompanije „Fijat“ u Kragujevcu.

Predsednik Vućić je tada rekao da je vrednost novog ulaganja 190 miliona evra, da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023. godine, a da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024. godine.

Ono što nije rečeno tada i što se skrivalo od radnika, osvanulo je ovih dana.

U sindikatu Fijat plastik kažu da su zaposleni u kragujevačkom Fijatu treba da odluče da li će ići u inostranstvo da rade u Fijatovim fabrikama dve godine. Kako se dodaje, u suprotnom će biti proglašeni tehnološkim viškom i biće otpušteni.

„Katastrofalne su vesti za radnike Fijata u Kragujevcu. Radnici su danas zvanično obavešteni od menadžmenta da nude neke sitne otpremnine, u skladu sa zakonom. Radnici će biti proglašeni tehnološkim viškom, a jedan broj radnika treba da se pošalje u inostrane zemlje – Poljsku, Slovačku, Nemačku i Italiju“, kaže zamenik predsednika sindikata Fijat plastik Zoran Miljković.

Izvor: Info klix

Pročitajte

Evo ko je dočekao Vučića u Novom Sadu: Posle aplauza pao je odmah i poljubac

Urednik

VUČIĆ NAJAVIO SANKCIJE RUSIJI: Evo kada ih Srbija uvodi, KAKO ĆE NAROD REAGOVATI?

Urednik

OTKRIVENO: Vučić rušio ovog političara iz regiona kako bi došao njegov čovek, EVO KAKO JE NAPRAVIO SVETSKI SKANDAL

Urednik