11.4 C
Belgrade
30. Marta 2023.
Srbija

VUČIĆU NIJE DOBRO KADA JE OVO VIDEO: Radnici važnog preduzeća kreću u pobunu, EVO ŠTA JE RAZLOG

Predsednik Republičkog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije Aleksandar Radojević obavestio je građane i širu javnost, da je nastupio generalni štrajk povodom odluke novog rukovodstva Grada Beograda i samog gradonačelnika, Aleksandra Šapića, da se bez pokrića i opravdanja osnuju dva nova komunalna preduzeća.

Video pogledajte OVDE.

Ispred Sindikata komunalaca Beograda Radojević je saopštio i obrazložio razloge zbog čega su se odlučili na ovakav korak. Obraćanje prenosimo u celosti:

“Bez konsultovanja socijalnog partnera, donose se neke odluke, a od nas nije zatraženo ni mišljenje za to. Takav način rada i nedostatka socijalnog dijaloga, vodi nas u socijalno nezadovoljstvo koje može da pređe u ozbiljan socijalni bunt, koji ima svoje posledice.

Dok su Grad vodili Siniša Mali, gospodin Radojičić i Vesić nama su vrata uvek bila otvorena i mislim da smo bili pravi socijalni partneri. Svi smo imali koristi od toga, a pogotovo zaposleni u komunalno-stambenim delatnostima. Prvog avgusta obratili smo se sadašnjem gradonačelniku Aleksandru Šapiću kao najveća sindikalna centrala da organizujemo neki sastanak. Nisu našli za shodno da se jave odmah, već nekih mesec dana kasnije, i to šefica nekog kabineta. Pokušali smo da organizujemo neki sastanak, ali su i njega odložili.

25. septembra u sali Doma sindikata, Sekretarijat za javni prevoz koji je vodio zamenik načelnika Predrag Lukić, zakazao je sastanak u dva termina, pozivajući zaposlene da im nešto saopšti, preskačući legalno izabrane predstavnike Sindikata kako su to definisale međunarodne organizacije rada i mnoga dokumenta EU. To do sada nismo doživeli.

Iako je zamoljen da se drugi sastanak ne održi, on nije mogao to da izbegne i održao ga. Na drugom sastanku se pojavilo 32 čoveka. Predstavljeno je da se pravi neko novo komunalno preduzeće koje će rukovoditi logistiku i pružati i vršiti naplatu za javni prevoz Beograd. Istivremeno je došla odluka i za “Gradsko zelenilo” da se pravi neko novo preduzeće koje treba da obuhvati sve parkove i sve opštine.

Da li je u vremenu krize o kojoj nam pričaju normalno da se prave nova komunalna preduzeća? Sve to košta, novo rukovodstvo, nova struktura. Zašto nisu pitani socijalni partneri? Nije ovo grad jednog čoveka. Imamo pravo na svoj stav, svoje mišljenje i tako smo radili do sada. Sedam godina smo radili jako dobro što je imalo i rezultate.

Samim ovakvim načinom prekršene su odredbe posebnog kolektivnog ugovora. Moramo da se suprotstaviti ovakvom načinu rada.

Sutra će svi zaposleni izaći ispred Skupštine grada da pozdrave odbornike i da razmisle da li će da glasaju za takvu predloženu tačku dnevnog reda, a tiče se formiranja ta dva nova preduzeća, bez ikakvih utemeljenih papira koji bi opravdali takvu odluku.

U ponedeljak je doneta odluka svih komunalnih preduzeća da će ući u generalni štrajk. Poštovaćemo zakonsku normu, nećemo dati da “nastrada” nijedan radnik. Mi interesa nemamo, jedini interes je da radimo svoj posao za koji smo plaćeni za plate koje su i sada izuzetno male.

Ako je normalno da gradonačelnik ne želi da priča sa nama, sa kim namerava da priča? Najviše pritužbi dolazi na račun komunalnih delatnosti. Sa kim će on pričati onda?

Obratili smo se predsedniku države i očekujemo razumna rešenja.

Molimo građane da ukoliko dođe do takve obustave koja ugrožava njihovo konforno funkcionisanje u Beogradu, da nas razumeju i da nam oproste“, saopšteno je iz ovog sindikata.

Izvor: Direktno.rs

 

Pročitajte

SUTRA POTPUNA BLOKADA SRBIJE: Sprema se veliki haos, USTANAK ZBOG KOGA VUČIĆ NE MOŽE DA SE SMIRI

Urednik

POLJOPRIVREDNIK ZAŠTO JE USTALA KUKA I MOTIKA: Vučiću nije bilo dobro kada je ovo video, SADA KREĆE PRAVI HAOS

Urednik

POTPUNI KOLAPS U BEOGRADU: Protest podigao celi grad, POLICIJA NEMOĆNA DA OVO REŠI

Urednik