0.9 C
Belgrade
30. Januara 2023.
Politika

Vučiću pljušte šamari sa Zapada kakve nije dobijao za najveće afere – SADA MU TRAŽE ZAMENU, EVO KO JE OPCIJA

Nakon izjave predsednika Srbije da će predstojeći EuroPrajd u Beogradu biti “zabranjen i tačka”, stigle su reakcije iz međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, Saveta Evrope, zvaničnog Vašingtona, ali i iz regiona. O srpskoj sramoti i nepoštovanju ljudskih prava pisali su i svi svetski i regionalni mediji.

Vučić je juče na konferenciji za medije izjavio da je Prajd zabranjen i da se ta odluka neće promeniti makar ga zvao i predsednik SAD Džozef Bajden lično.

„Što se tiče tuča na ulicama, daćemo sve od sebe da ih ne bude, zato smo tako i reagovali. Šta je tu važno? Kao što ste videli, kada ponestane argumenata, počinje vika i dreka. A to nisu argumenti, to vidimo svaki dan i kod jednih i kod drugih. Što više neistina i ponavljanja laži i što glasnije. Pristojni ljudi se povlače i kažu đta mi to treba, pustite Vučića da se bori protibv njih. Nemam stotinu ruku, ne mogu da na svaku laž odgovaram strpljivo. Zato smo doneli odluku da se Prajd ne održi i neće se održati. Može da me zove Džozef Bajden, može da zove i Anu Brnabić, može da zove Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promene te odluke. Država meri bezbroj puta, kada preseče, odluke države se poštuju“, rekao je Vučić, između ostalog.

Zabrana Prajda bi bila jasno kršenje Ustava kao i presude ustavnog suda koje zabrane Prajda iz 2011., 2012. i 2013. godine proglašavaju neustavnim.

I reakcije jesu stigle. Ne direktno od Džozefa Bajdena, predsednika SAD, ali jesu iz njegovog kabineta.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken napisao je na Tviteru da su “sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije”.

On je pozvao vlasti u Srbiji da dozvole održavanje Europrajda zakazanog za 17. septembar.

„Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja su suštinske komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da obnovi svoju posvećenost domaćinu #EuroPride2022. LGBTQ+ prava su ljudska prava“, napisao je on na Tviteru.

Savet Evrope reagovao dva puta u 24 sata

Kao predsedavajući u Komitetu ministara Saveta Evrope, ministar inostranih poslova Irske, Sajmon Kovenej, dao je zvaničnu izjavu o mogućem odlaganju ili otkazivanju EuroPrajda sledećeg meseca u Beogradu.

„Sloboda okupljanja i zabrana diskriminacije su osnovne slobode sadržane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kao predsedavajući Saveta Evrope, Irska priznaje LGBTQ+ kao ljudska prava i ohrabruje Srbiju da podrži i omogući miran i siguran EuroPrajd“, rekao je on u zvaničnoj izjavi.

Kristof Lakroa, generalni izvestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Saveta Evrope juče je takođe dao zvaničnu izjavu o mogućem otkazivanju EuroPrajda u Beogradu.

„Najava predsednika Srbije ovog vikenda da bi EvroPrajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući je korak unazad za ravnopravnost i za demokratiju“, izjavio je on.

„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvek dobrodošlo – ali reči nisu dovoljne“, podvukao je on u svom zvaničnom saopštenju.

„Jednakost se može postići samo aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju“, dodao je on.

„LGBTQ+ osobe su i dalje previše često prisiljene da osećaju da imaju nešto da kriju“, rekao je on.

„Događaji vezani za Prajd su vitalni izvor snage i solidarnosti i daju ključnu vidljivost borbi za LGBTQ+ ravnopravnost. Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno istakao, i kao što je Skupština ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, ali zabrana Prajda jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju da se poštuju“, navodi Lakroa u svom saopštenju.

„Srbija je napravila veliki korak napred od godina kada su bezbednosni zahtevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda. Gostovanje EuroPrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji“, rekao je Lakroa.

„Evropa gleda. Nemojte ovo pogrešno shvatiti“, zaključio je u svom saopštenju.

Njujork Tajms zgroženo pisao o kršenju ljudskih prava u Srbiji 

Njujork Tajms je objavio opširan članak o EuroPrajdu koji treba da bude održan 17. septembra u Beogradu. U naslovu navode i citiraju izjave srpskog predsednika koji tvrdi da „krši prava manjina“, ali „nema drugog izbora“.

Objašnjavaju i u kakvom se teškom položaju manjinske zajednice nalaze u Srbiji.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

Bukti rat u SNS: Isplivalo novo pismo Vučićevog saradnika o „bogomoljki“ Zorani Mihajlović

Urednik

UDARNA VEST: SPS neće podržati SNS u Beogradu, EVO KO ĆE BITI GRADONAČELNIK

Urednik

Ana Brnabić je američki igrač

Urednik