3.6 C
Belgrade
3. Decembra 2022.
Srbija

VUČIĆU SE SMEJE CELA SRBIJA: Supruga mu vanbračnu ćerku predstavljala kao mlađu sestru

Danas, kad su na vrhu, sve im izgleda idilično. Porodica Vučić ima apsolutnu vlast, neograničenu moć i isti takav apetit. Otac i dva sina upravljaju sudbinom svih građana, po svojoj volji raspolažu državnim budžetom, kontrolišu medije, zloupotrebljavaju policiju i pravosuđe za progon političkih protivnika i zaštitu svojih sponzora. Strahom i nasiljem celu Srbiju drže u vanrednom stanju. Sve je njihovo, sve im se može.

Za uspon “klana Vučić” najzaslužniji je, naravno, porodični alfa-mužjak Aleksandar. Sve što sada posjeduju, stvoreno je njegovim lažima i prevarama. Kvadratura njihovih stanova i kuća tek je malo manja od kvadrature grobove djece ubijene NATO bombama, koje je Alek don Vučić prizivao, braneći sveto srpsko Kosovo.

Svaki put kad sednu u neku limuzinu, svoju ili državnu, pod rotacijskim svetlima priviđaju im se sene izbeglica koje na traktorima beže sa svojih vekovnih ognjišta. Tajkune, kojima prete hapšenjem ako ne budu kooperativni, postrojavaju kao nekada četničke odrede koje je mladi radikalski jurišnik upućivao na zapadnu granicu od Karlobaga do Virovitice. Svaki njihov bankovni račun podvučen je krvavim tragom Alekovih ratnih avantura, kojima je unesrećio sve narode bivše Jugoslavije. Srbe najviše i najteže.

Kroz sve to vrijeme, uništavajući tuđe porodice, Alek je svoju uzdizao u nebesa. Svakoga ko bi kritikovao bilo koji njegov politički potez optuživao je da mu napada porodicu, vređa roditelje, brata, a posebno ženu i decu. Bez ikakvih moralnih dilema satanizirao je porodice svih političkih protivnika, od Ćuruvije, a istovremeno se, lažima i najprimitivnijom patetikom, sakrivao iza Danila i Milice. U “Vučićevom rečniku”, mojoj prvoj knjizi o njemu, napisao sam da, pored Šešelja, mrzi još samo dve osobe: suprugu Kseniju i mene.

Gostujući na B92 Vučić je sat i po kukao kako sam mu time “žestoko izvrijeđao porodicu”. Tekst o Vučićevim mladim stranačkim saradnicima i njihovim pikantnim sklonostima, koji je ilustriran, između ostalog, fotografijama iz njegovog kabineta na kojima je bio i prestolonaslednik Danilo, diktator je patološki predstavio kao tvrdnju da ima “homoseksualni incest odnos sa sinom”. Konzilij psihologa ne bi uspio utvrditi kako je došao do tog zaključka, ali nema veze, njemu se, iz nekog bolesnog razloga, svidelo da tako kleveće medije koje nema pod kontrolom.

Najprljavijim lažima branio je porodičnu čast i ugled. A, ima i šta braniti.

Iza propagandnih slagalica kojima dva decenijama puni medije krije se odličan sinopsis španske sapunice. Kao da je KASANDRINA bliznakinja, kod Aleka ima svega: iznuđenih brakova, vanbračne dece, tajnih razvoda i venčanja, švalerskih avantura, porodičnih konflikata, pa čak i iskrenih, toplih emocija.

Sumnjivo poreklo

Saga o Vučićima počinje u Čipuljiću, selu pored Bugojna. Tokom Drugog svjetskog rata ustaše su izvršile pokolj nad Vučićima, više od 20 članova porodice ubijeno je u Jasenovcu. Krajem 2008, u svojoj prvoj poseti Hrvatskoj otkako je postao naprednjak, Vučić se pred kamerama HTV-a čudio što na popisu stradalih u Jasenovcu nema nijednog imena njegovih rođaka.

Pogrom je preživela samo njegova baka, koja je, trudna, pobegla u Srbiju, gdje je rodila Anđelka. Tu tragičnu priču Alek ponavlja dve decenije, samo s malim varijacijama. Ponekad pomene da mu je otac rođen u Beogradu, nekad u Vojvodini, a najčešće u vagonu.

Možda u njegovim rečima ima i istine, iako je Ljubiša Petković, bivši potpredsednik Srpske radikalne stranke i dugogodišnji poslanik, u knjizi “Haške muke” objavio bitno drugačije činjenice o sudbini porodice Vučić.

Vučićeva porodica 1941. u Bugojnu se izjašnjavala kao rimokatolici

– Niko iz porodice Vučić nije stradao u Jasenovcu. Posedujem dokument od 19. septembraa 1941. iz koga se vidi da su se Vučići izjašnjavali kao rimokatolička porodica. Porodica Kadijević, Lukić, Praljak i Vučić prešle su iz pravoslavne u rimokatoličku veru septembra 1941. Glava porodice je bio Anđelko Vučić, Aleksandrov deda.

O Anđelkovoj supruzi nemam mnogo podataka, budući da je u relativno kratkom roku nakon pristupanja rimokatoličkoj veri, napustila Bugojno i preselila se u Vojvodinu, u Kikindu, gde se i rodio otac Aleksandra Vučića, Anđelko Vučić.

Anđelko stariji imao je četvoro dece. Najstariji sin Antonije imao je nadimak Braco, drugi po starosti bio je Kojo, a najmlađi Anđelko. Uz tri sina imao je i ćerku čije ime nisam uspeo saznati. Stari Anđelko je bio jedina žrtva Vučića u Drugom svjetskom ratu, ali ni on nije stradao od ustaša.

Naime, deda Aleksandra Vučića preminuo je od zadobivenih povreda nakon jedne kafanske tuče u Banja Luci. On se bavio trgovinom, odnosno švercom. Pošto je bio u stalnim dugovima, osnovano se sumnja da je u pitanju osveta za nenaplaćena potraživanja. Po njemu je dato ime njegovom najmlađem sinu, odnosno ocu Aleksandra Vučića. Antonije-Braco Vučić umro je u Beogradu 1991 godine od posledica čira.

Drugi Aleksandrov stric, Kojo, umro je u Bugojnu od posledica alkoholizma. Aleksandrova tetka je također preminula krajem osamdesetih godina prirodnom smrću. Zato na spomen-ploči u Jasenovcu nema nijednog Vučića. Naravno da ih nema kada se dobro zna da je porodica Vučić promijenila veru za večeru i da su svi preživeli Drugi svjetski rat. A kako i ne bi kada je porodica Vučić bila tesno povezana s ustaškom organizacijom. Aleksandrov stric Braco bio je oženjen ćerkom iz poznate ustaške porodice Tomas.

Ljubo Tomas je jedan od najozloglašenijih ustaša, isticao se nezapamćenim zverstvima nad srpskim narodom. Braco ima dvoje dece, ćerku i sina Sinišu, koji je po struci stomatolog, ali i vlasnik jednog kafića. I drugi stric Aleksandra Vučića ima dvoje dece, sina Rajka i ćerku Dobrinku – naveo je Petković, koji je u svojoj knjizi objavio i faksimil s potpisom fratra Mije Filipovića, koji je izjavio da su Vučići 1941. prihvatili rimokatoličku vjeru.

Lično, baš me briga za verska, seksualna, ideološka i druga uverenja Aleksandra Vučića, to je njegova privatna stvar. Ipak, priznajem da me ne bi iznenadilo kad bi Petkovićeva priča bila istinita. Uostalom, Vučić je na najkonkretniji način, transformacijom iz veslikosrpskog radikalskog viteza u euro-atlantskog fanatika, dokazao sklonost izdaji.

Tata, mama i Fahrija

Anđelko i Angelina Vučić, Alekovi roditelji, verujem, nisu krivi što je on ovakav. Radikali, ovo malo njih što je ostalo verno Šešelju, danas o Anđelku, zvanom Bata, iznose mnogo tračeva. Kažu da je uvek bio alav, da je na sitno ali često koristio prednosti sinovljeve pozicije. Ne verujem. U nekoliko naših susreta Bata je ostavio vrlo pozitivan dojam. Tih i nenametljiv, ali vrlo oprezan i ozbiljan. Nikada se nije suprotstavljao Alekovim agresivnim postupcima i stavovima, ali nije ih ni doživljavao kao aksiome.

Jednom prilikom, pred desetak saradnika, Aleksandar mi je detaljno opisivao kako je Darko Lilić, sin bivšeg predsednika Jugoslavije, pucao u nekog dečaka samo zato što je nosio Zvezdin dres. Dok je Alek gromoglasno vapio za osvetom, makar medijskom, Bata je šutio. Javio mi se čim sam napustio sastanak. Pozvao me i rekao da se ne zalećem s pisanjem teksta, nije sve baš tako kako je Alek tvrdio. Tim gestom uverio me da je korektan čovjek i, još važnije, da zna ko je i kakav mu je sin.

S Angelinom, izuzev pozdrava, nikada ni reč nisam razmenio. Uvek je bila odmerena, otmjena i, sa svojih skoro dva metra, potpuno nevidljiva. Naravno, i nju je Vučić zloupotrebljavao u propagandne svrhe. U vrijeme bombardovanja, kad je u zgradi RTS-a ubijeno 16 radnika, kao tadašnji ministar Vučić je NATO zlikovce optužio da su hteli da mu ubiju mamu.

U jednoj od njegovih verzija tog događaja, Angelina je, kao iskusni skupštinski izveštač državne televizije, te noći bila dežurna. Imala je sreće, zgradu u Aberdarevoj napustila je pola sata pre udara rakete. Kao novinar RTS-a, u to vrijeme Angelina nije dobila vizu za odlazak u Nemačku, pa je njezin sin i to srpskoj javnosti prikazivao kao napad na porodicu Vučić, na Zapadu ozloglašenu zbog beskompromisne obrane kosovske kolijevke srpstva.

Vučići nisu odbranili Kosovo, ali uspeli su da oslobode nekoliko stotina dobro parketiranog stambenog prostora u Beogradu. Aleksandar je od vlade, neposredno pred bombardovanje, dobio stan u YU biznis centru, a tata i mama su nekom čudnom transakcijom uspeli prodati stančić u bloku 45 i, za iste pare, kupiti nekoliko puta skuplju stančugu na Vračaru. Rat se, očito, herojskom klanu Vučić mnogo više isplatio nego nesretnicima koji su pobijeni, obogaljeni ili rasterani s Kosova.

Vučići, posebno Angelina, imaju još jednu vezu s Kosovom. Odnosno, s Fahrijom Musliu, njenim bivšim kolegom s Televizije Beograd. O toj temi mnogi znaju više od mene, ja sam vidio samo njegove fotografije i, moram priznati, zaista liči na Aleka.

Doduše, kako čujem, i Bata sve više liči na svog sina. Iz sene, daleko od medija, utiče na sve političke odluke, izbor i smenu ministara, direktora i Alekovih saradnika. Zli jezici tvrde da Anđelko kadrira u državnim institucijama, često i bez znanja svog sina. Navodno, na mesto predsednika nadzornog odbora u jednoj moćnoj banci, na tatin zahtev, postavljen je Zlatan Peručić. Njihovo prijateljstvo – Batino i Zlatanovo – nastalo je još u vreme crno-crvene koalicije.

Prema nekim informacijama, Bata i Angelina su se uselili u Peručićev stan na Vračaru. Još tada beogradskom čaršijom su krenule glasine da su Vučići stan kupili po izuzetno povoljnoj ceni, ali i da im je slobista, tadašnji gospodar Beobanke, dao kredit pod uslovima koje nisu mogli odbiti. Kako god bilo, alfa-Vučić Alek nije oduševljen ovim potezom tate Bate, ali šuti radi mira u kući.

Da Bata nije dobroćudan i naivan kao što ja verujem tvrdio mi je i Momir Maks Malović, zet prepoštenih Vučića. Poslije nekoliko godina sudskih i fizičkih sukoba s bivšim košarkašem Željkom Rebračom oko stana u Somboru, Malović je zatražio pomoć Aleksandra Vučića. Nadao se, ne iz političkih nego iz familijarnih razloga, pošto je Momirova supruga Nataša Aleksandrova sestrična. Naravno, Vučić je obećavao i strpljivo čekao da se problem reši sam od sebe. Na kraju, kad je policija intervenisala kako bi izbacila Malovića iz stana, Nataša se polila benzinom i prijetila samospaljivanjem.

“Pravda” je detaljno pratila ta dešavanja. Dok je drama trajala, pitao sam Vučića zašto ništa nije uradio kako bi se izbegla tragedija, dobio sam odlučan odgovor:

– Ko jebe Natašu, zašto se udala za kriminalca!

Ni Malović nije bio iznenađen Vučićevim lažima. Ispričao mi je kako je Natašina majka, koja je živela u Čipuljiću, ostala bez ogreva, pa je pitala brata Batu može li poseći dva-tri stabla iz njegove šume, samo da se ne smrzne. Bata, već smrznutog srca, nije dozvolio sestri da takne nijednu njegovu bukvu.

Ne znam ima li u toj priči istine, ali tvrdim da su Vučići galantni isključivo tuđom imovinom.

Braća po materi

Ne sumnjam da su Bata i Angelina imali dobre namere, kojima su popločili Alekov put do moći i novca. Nije im bilo lako. Aleksandra su dobili 1970, a tri godine kasnije i Andreja. Bata je radio u Narodnoj banci Jugoslavije, Angelina na TVB. Sa solidnim primanjima mogli su sinovima omogućiti bezbrižno detinjstvo. Odrastanje u sivim novobeogradskim blokovima ulepšavali su letnim posetima zavičaju u Bosni.

Aleksandar je bio energično dete, ali stalno su ga sputavale razne bolesti. Iskompleksiran time što je morao nositi medicinske naočale, s jednim staklom prekrivenom gazom, nikada se nije rešio potrebe da se predstavlja jačim i čvršćim nego što jeste. Detinjstvo i momačke dane ulepšavao je mačo-pričama o teškim fizičkim izazovima. Na novobeogradskom asfaltu Alek je glumio mangupa, nasrtao na jače i starije, nekoliko puta i na svoje sadašnje mafijaško-tajkunske drugare Keku i Peconija. U Čipuljiću je kosio, mešao malter, zidao, čak je radio i kao drvoseča. Nedostajalo je samo da pojede kuhanu svinjsku glavu, pa da bude isti Tito.

Umesto svinjske, često je pričao legende o svojoj glavi.

– Dok me je majka Angelina dojila iskliznuo sam joj iz naručja i slepoočnicom udario u špic fotelje. Kažu da sam bio krvav do kolena! Sve je uhvatila panika, jer su pomislili da je sa mnom gotovo! Kao što vidite sve se završilo na najbolji način – govorio je Alek, uveren da pad na glavu nije ostavio posledice.

Problem s glavom imao je i Andrej. Prošle godine, kao potpredsednik i vatreni navijač Crvene zvezde, proslavljajući jedan koš, skočio je iz stolice i glavom udario u betonski stup. U nesvjesnom stanju odneli su ga u bolnicu, doktori su ga pregledali i zaključili da je sve u redu. Za sve Vučiću, Zvezdu i vaskoliko srpstvo ispalo je dobro što je Andrej zveknuo glavu, mogao je povrediti neki vitalni organ.

Aleksandar i Andrej su vrlo emotivno okrenuti jedan ka drugog. Jednom vrlo dirljivom prilikom, u sitne sate, Andrej me pozvao i pitao da li sam se te večeri čuo s Alekom.

– Ne. Šta se događa?

– Ne znam. Gostovao je na Pinku, emisija se završila prije dva sata, a on još nije uključio mobitel. To mu se nikada ne događa – rekao je Andrej.

– Ne brini. Kakav je, nema šanse da mu se desi nešto loše …

– Pusti to … Baš sam se zabrinuo …

Naravno, bio sam u pravu, nije bilo razloga za brigu.

Alek je i Andreja upotrebljavao u svojim intrigama. U vreme puča u SRS, dok je tihovanjem ucjenjivao Tomislava Nikolića da mu da više novca za transfer, Alek je plasirao priču kako ga je brat odgovorio od bavljenja politikom. Što će vrednim i čestitim Vučiću to valjanje u političkoj kaljuži, oni se mogu izuzetno uspješno baviti bilo kojim poslom, mogu biti marketinški stručnjaci, prevoditelji, pekari, doktori, gutači vatre, sve što požele.

Istog karaktera i morala, Alek i Andrej razlikuju se samo po temperamentu. Dok stariji samo glumi spremnost na fizičku konfrontaciju, mlađi Vučić u takvim situacijama uživa. O čemu postoje policijski i medijski izvještaji. Navodno, Andrej je nekoliko puta učestvovao u uličnim tučama, najčešće s političkim protivnicima.

– Demokratska stranka je saopštila da je Andrej izašao iz džipa i pretukao nekoliko njihovih aktivista koji su lepili plakate. Jel ‘vidiš kako lažu? Ja im smetam, zato mi napadaju porodicu – pomamio se Alek jedne večeri, dok je još bio radikal.

Pola sata mi je objašnjavao kako je njegov brat divan, pitom i tolerantan, nikada ne bi nasrnuo na nekoga, da bi mi onda, uz glasan smeh, opisao scenu iz “Sport kafea”, gde je Andrej maltretirao Srđu Popovića. Mladi demokrata je sedio za stolom s nekim svojim društvom. Andrej nije bio len. Izašao je, na kiosku kupio “Milku”, vratio se za svoj ​​stol, izlomio čokoladu i kockicama počeo gađa Srđu.

– Nije nasilje ako nekoga gađaš slatkišima – smejao se Alek.

Koliko je pažljiv prema bratu, dokazao je na mom primjeru. Andrej se oženio u leto 2009. Pošto sam odbio ići na svadbu – ne trpim Cakanu i slične narodnjake – Andrej je potpuno prekinuo komunikaciju sa mnom, a Alek me nekoliko meseci, za kaznu, nije pozvao na sastanak, sve dogovore oko “Pravde” obavljali smo telefonom.

Tajne ženidbe i razvodi

Braća funkcionišu kao odlično uigran tandem, Alek je dobar, Andrej loš pandur. Prvi sve svakome obećava, drugi izigrava strogoću. Kopirajući Koplin “Kum”, za koji tvrdi da mu je omiljeni film, Aleksandar se uživio u ulogu Michaela, a Andreju je zapao lik Sonyja Corleonea. U tom rotoru svojevremeno se našao i Brana Crnčević. Ljut što mu je otkazana saradnja u “Pravdi”, od Aleka je tražio ogromnu otpremninu. Dobio je Alekovo obećanje. I Andrejevo odbijanje.

– Kakvi su to igrači! – šokirao se Crnčević.

– Znam im roditelje, fini ljudi. A njih dvojica … Oni su dokaz da i priroda nekad uzme generaciju-dvije da se odmori …

Od udara “klana Vučić” danas nemaju vremena da se odmore mnogi građani Srbiji, pogotovo bogatiji.

Piše: Predrag Popović

Izvor: Magazin Tabloid

Pročitajte

POSTOJI SNIMAK SASTANKA: Evo kod koje voditeljke u stanu organizovan sastanak Vučića i Belivuka, EVO ŠTA SE DESILO

Urednik

SRBIJI PRETI VELIKA KRIZA: Evo šta je razlog, VLAST ODGOVORNA ZBOG OVE SITUACIJE

Urednik

Ko je navijač koji je Dijanu koštao fotelje u MUP: Evo šta je radio u MUP-u, VEZA KRIMINALA I VRHA VLASTI

Urednik