5 C
Belgrade
28. Marta 2023.
Politika

VUČIĆU U FACU REKAO O UBISTVU KOJE UZDRMALO SNS: Evo šta su naprednjaci uradili, OVO POKAZUJE PANIKU

“Kad sam pitao zašto pored Sime Spasića na balkonu nije Sima iz Grocke, član Glavnog odbora SNS koji je optužen za paljenje kuće Milana Jovanovića, krenula je lavina. Kad sam pomenuo Jutku iz Brusa to je bilo skandalozno, a kad sam došao do Milana Radojičića oni su skakali sa sedišta, neki su njištali kao konji, drugi su meketali, jedan viče “beeee”… Hteo sam da kažem, molim vas pozovite veterinare”. Ovim rečima poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević opisuje šta se dešavalo u skupštinskoj sali za vreme njegovog izlaganja tokom sednice o Kosovu i Metohiji.

Imali ste jedan od najupečatljivijih govora na sednici o KiM, a spominjanjem ubistva Olivera Ivanovića najviše ste isprovocirali poslanike vladajuće većine.

Čim je Aleksandar Vučić rekao da će doći u Skupštinu ja sam spremio svoj govor. Ne sprema se samo on, spremamo se i mi iz opozicije. Oni su već bili isprovocirani kad su pročitali moj zahtev za formiranje anketnog odbora, koji treba da rasvetli sve okolnosti u vezi s ubistvom Olivera Ivanovića. Da vas podsetim samo devet dana pre ubistva Olivera, pronađen je mrtav Vladimir Cvijan. Možda ne postoji nikakva korelacija, nikakva veza između ta dva događaja, ali je činjenica i da je smrt Vladimira Cvijana praćena nizom nerazjašnjenih okolnosti i ogromnom ćutanjem. A u to vreme već se znalo šta će se desiti u Kosovskoj Mitrovici, tri meseca pre toga je pušten spot protiv njega, inspiratori njegovog ubistva već su uradili posao. Ne optužujem režim Aleksandar Vučića da je ubio Olivera, ali onaj ko je taj spot naručio očigledno je inspirisao ubice.

Kako je Vladimir Orlić vodio sednicu?

Očigledno je da je Vučić uspeo da nađe goreg predsednika skupštine od Maje Gojković, a to je Vladimir Orlić. On je kršenjem poslovnika štitio politički kukavičluk Aleksandra Vučića. Nikad u život nisam video veću političku kukavicu od Aleksandra Vučića. On je u ta dva dana bio jedan skrušen i skrešen čovek, van kontrole kad je reč o njegovom psihičkom stanju. Jednostavno izbezumljen, njegove grimase, govor tela, izraz lica pokazivao je da je van sebe i da ne može da izdrži to što mu se govori. Nikada se nije desilo da ne možete da replicirate, reklamirate povredu poslovnika. Punih šest sati su potpuno ignorisali podignut ruku našeg poslanika sa poslovnikom. Ovaj parlament je najgori do sad, predsednik parlameta vodi skupštinu kao Glavni odbor SNS. Kako drugačije da to nazovem, kad se Aleksandar Vučić kao gost u skupštini, stalno okreće ka predsedniku parlamenta i viče ”daj mu reč”, “ne daj mu reč”…

Interesantan je bio i izbor gostiju koji su se našli na balkonu skupštine. Ko je sve bio među posebnim zvanicama ove sednice?

Prvo tu je bio osuđeni silovatelj Simo Spasić. Partijski megafon SNS koji služi da ometa konferencije za novinare opozicije po Srbiji. To je radio i sa skupštinskog balkona, odakle je urlao i dobacivao. Dalje, tu je bio ambasador Rusije u Srbiji. Ja njegovu ekselenciju poznajem, ali ne znam da li je došao sam, a pretpostavljam da ga je neko pozvao. Ovo nije ruska gubernija, a njegov predsednik Vladimir Putin je kazao da će oblasti Donjecka i Luganska biti priznata po modelu Kosova, a onda je dođao na sednicu gde se mi ptrotivimo priznanju nezavisnosti KiM. N askupštinskom balkonu bio je Novak Nedić, čovek kojeg je Veljko Belivuk označio kao galvnu sponu sa Vladom Srbije i režimom Aleksandar Vučića. Posebno interesantno je prisustv Milana Radoičića, kojeg su prištinske vlasti označile kao neposrednog organizatora i učesnika u ubistvu Olivera Ivanovića, pod sankcijama je SAD i označen je kao vođa kriminalnog klana.

Optuženi ste da želite smrt sina Aleksandra Vučića. Kako to komentarišete?

Sve sam očekivao od Aleksandra Vučića, ali da bude toliki podlac da rođeno dete stavi u vrlo negativan kontekst da bi zaštitio sebe… Meni je to skandalozno. On je tvrdio da sam ja napisao neki tvit u kojem sam pozivao na ubistvo Danila i Andreja Vučića. Istine radi, tvit je napisan pre godinu dana, uopšte nema takvu konotaciju i kaže da će se neki Andrej i neki Danilo ne navodeći bilo čije prezime, sakrivati sa milijardama evra po rupama i šahtovima kao Muamer Gadafi i begunci po čitavom svetu. Nigde nisam napisao da su to Danilo i Andrej Vučić.

Niste eksplicitno, ali se to može zaključiti.

Može i ne mora, ali on ih je prepoznao. Pritom, Gadafi nije nađen mrtav, nego živ sa milijardama evra. Zašto Vučić pprepoznaje svog brata i dete kao nekog ko će imati milijarde evra? A ako je zaista taj tvit takva pretnja, kako je moguće da me nisu priveli istog dana? Pa ljudi se privode ako Vučića popreko pogledaju. A tad nisam bio poslanik, nisam imao imunitet i mogli su bez problema da me uhapse.

Vaše izlaganje ispraćen je uz povike poslanika vladajuće većine?

Sve je počelo kad sam pitao zašto pored Sime Spasića na balkonu nije Sima iz Grocke, član Glavnog odbora SNS koji je optužen za paljenje kuće Milana Jovanovića. Tad je krenula lavina. Kad sam pomenuo Jutku iz Brusa to je bilo skandalozno, a kad sam došao do Milana Radojičića oni su skakali sa sedišta, salve psovki, uvrede, neki su njištali kao konji, drugi su meketali, jedan viče beeeee…, neki su puštali zvukove kao vukovi. Ja sam hteo da kažem molim vas pozovite veterinare. Ni u jednom trenutku Vučić ništa nije rekao, ali je zato na svaki šum iz opozicije vikao “dobacujete mi”.

Predsednik je, čini se, za sednicu bio vrlo pripremljen?

Na balkonu je sedela Suzana Vasiljević, sa čitavom medijskim timom, znači žena koja je do 12 sati svakog dana uredila naslovne strane svh tabloida. E na sednici je marljivo radila. Vučić je imao čitav

Kako ste zadovoljni nastupom opozicije?

Mi radimo svako za sebe, ali i sarađujemo. Imam izvrsnu saradnju sa Radomirom Lazovićem, sa Miroslavom Aleksićem koji je moj dobar prijatelj, imam divnu saradnju i sa Nebojšom Zelenovićem i sa Narodnom strankom i sa SSP. Oni su se na ovaj sednici opredelilli za jedan drugačiji način, ja to razumem, to je bilo njihovo pravo, a govorili su samo Borko Stefanović, Pavle Grbović i Slaviša Ristič, koji živi na KiM. Mislim da Aleksandar Vučić ne može da se navikne na opoziciju u parlamentu, a izašao je sa sednice vraćen na fabrička radikalska podešavanja.

Zamenica glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je da je Vučić „predriblao“ opoziciju, jer se sve vreme obraćao građanima. Mislite li da ste prediblani i da je Vučić pokazao nadmoć?

Nemam takav utisak. Da je Vučić bio nadmoćan nad opozicijom, ne bi krio svoj politički kukavičluk iza bezobrazluka Vladimira Orlića. Dozvolio bi povredu poslovnika. On je po meni ispao politička kukavica, pogotovo što nije došao u skupštinu da ponudi jedno, jedino rešenje…

Jeste li od Vučića čuli neki predlog za Kosovo i Metohiji?

Opozicija je izbacila neke platforme i ideje, a Vučić nijedno. Za dva dana i 28 sati koliko je proveo u skupštini nijedan predlog nije izneo. S druge strane, Narodna stranka je predstavila plan u 20 tačaka. Zoran Lutovac je u obraćanju dao pet predloga, Boško Obradović je imao neku svoju ideju šta treba da se implementira. Vučić se isključivo obraćao svojim biračima, jer je i njemu samom jasno da gubi renome i rejting i da sledeće izbore čeka kao gubitnik.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

VUČIĆ BESAN NA PRESU: Evo šta ga je iznerviralo, NIJE MOGAO DA SE SMIRI – OVAKAV NIKADA NIJE VIĐEN DO SADA (VIDEO)

Urednik

Srpski seljak rasturio Vučića – otkrio stvari ko je Vučić hteo sakriti, EVO ŠTA PRETI SRBIJI

Urednik

ODAKLE NOVAC: Vučić pravi još jednu luksuznu kuću- LOKACIJA KOJU JE ODABRAO ĆE VAS ŠOKIRATI

Urednik