22.4 C
Belgrade
1. Oktobra 2022.
Politika

VULIN U SUKOBU SA POLICIJOM: Nastao veliki haos, EVO KAKO JE VULIN UDARIO NA NJIH – OVO ĆE GA KOŠTATI MESTA U VLADI

Svedoci smo u prethodnom periodu nezapamćene samovolje Aleksandra Vulina, koji je kao ministar u tehničkoj Vladi smenio većinu pomoćnika direktora policije, Dejana Kovačevića, Bogoljuba Živkovića (koji je bio i načelnik PU Zaječar), dok se očekuje smena i Dragana Vasiljevića, koji je trenutno na godišnjem odmoru.

Rešenja o premeštaju (trajnom) na drugo radno mesto u okviru MUP-a potpisao je državni sekretar Bojan Jocić, kome je ovlašćenje za to dao Aleksandar Vulin, ministar policije u tehničkoj Vladi. Samo davanje ovlašćenja državnom sekretaru Bojanu Jociću, nije nezakonito, jer se Vulin pravno “pokrio” Zakonom o državnoj upravi – član 23. Stav 2. I član 24. Stav 2.

I dok je to regulisano zakonom, pitanje je na osnovu čega je prethodno Vulin dao ovlašćenje pomoćniku direktora Draganu Vasiljeviću za potpisivanje rešenja? Naime, ministar po zakonu ne može da ovlasti nikoga u Direkciji policije, pa su samim tim rešenja koja je potpisao Vasiljević kao pomoćnik direktora policije (uz Vulinovu saglasnost) nezakonita. Razlog za Vasiljevićevu smenu je navodno to što je shvatio da je njegov potpis na rešenjima nezakonit, pa je odbio da to i dalje radi, što mu je ministar policije debelo zamerio.

Sa druge strane, pozivanje na Zakon o državnoj upravi , na osnovu koga je Vulin dao ovlašćenje državnom sekretaru MUP-a Bojanu Jociću da potpisuje rešenja o smeni policijskih starešina, ukazuje i na najviši stepen politizacije srpskog MUP-a. Jer, pomoćnike direktora je postavljao direktor policije, koga Srbija nema već osam meseci, čak ni u v. d. stanju. Pomoćnici direktora su bili direktorovi, a ne ministrovi, najbliži saradnici, i po zakonu trebalo bi da budu postavljeni po policijskoj, a ne političkoj liniji.

Pitanje je i zašto se Aleksandar Vulin (preko državnog sekretara Bojana Jocića) tek na kraju svog mandata u tehničkoj Vladi, odlučio za tako drastičan korak – smenu pomoćnika direktora policije. I Dejan Kovačević I Bogoljub Živković su na tim položajima bili ceo, ili bar većinu Vulinovog mandata u MUP-u. Vasiljević je imenovan pre 14 meseci, takođe za vreme Vulinovog rukovođenja MUP-om.

Ako nisu bili na visini zadatka, zašto ranije, još dok je srpska policija imala direktora (pa makar i Vladimira Rebića, kome je mandat prestao decembra prošle godine) nisu smenjeni? Posebno ako se, recimo, Kovačevićev uspon u karijeri vezivao za bivšeg ministra policije Nebojšu Stefanovića i nekadašnju državnu sekretarku Dijanu Hrkalović.

Ovi poslednji potezi Vulina ukazuju na to da će koristeći Zakon o državnoj upravi na čelna mesta u Direkciji policije postaviti svoje ljude, i tako na najdrastičniji način politizovati i ovako politizovanu policiju, ali i da će svog naslednika u ministarskoj fotelji (bilo da je to Bratislav Gašić, Ivica Dačić ili neko treći) primorati da se bar u početku i do izbora novog direktora policije (nekog sebi bliskog policajca, kao što je običaj u Srbiji, a ne vrhunskog profesionalca), oslone na Vulinove kadrove.

Izvor: Direktno.rs

Pročitajte

U RS UHAPŠENI VUČIĆEVI SARADNICI: Evo šta su radili, OVO JE VELIKA BRUKA ZA VUČIĆA (VIDEO)

Urednik

SKUPŠTINA UNIŠTILA VUČIĆA: Ovo niko nije očekviao, STRAŠAN UDARAC KOJI ĆE TEŠKO IZDRŽATI – OVO TEŠKO MOŽE IZDRŽATI

Urednik

OBJAVLJEN VIDEO SUKOBA U SKUPŠTINI BEOGRADA: Evo kako je Branko Kockica napao opoziciju, VELIKI SKANDAL

Urednik