11.3 C
Belgrade
27. Marta 2023.
Politika

VULIN VIŠE NIJE MINISTAR POLICIJE: Evo na koje mesto sada ide, OVO JE KATASTROFA

Jedno od glavnih pitanja prethodnih meseci bilo je šta će biti sa ministrom policije Aleksandrom Vulinom. Prema saznanjima Nova.rs gotovo je izvesno da on neće biti deo nove Vlade Srbije, što za njega možda i nije tako loša vest, kad se uzme u obzir za koju se funkciju razmatra. U ovom trenutku, kako se može čuti iz krugova bliskih vlasti, Vulin je najbliži fotelji Srbijagasa, u kojoj godinama sedi čovek sa najvećim primanjima među političarima, socijalista Dušan Bajatović.

Dok ulazimo u poslednje dve nedelje pred istek zakonskih rokova za formiranje nove Vlade, do javnosti tek povremeno dospevaju informacije o tome ko će biti postavljen na koju funkciju.

Istovremeno, glavne nedoumice su i da li će svoje pozicije uspeti da zadrže ministarka energetike Zorana Mihajlović, ministar odbrane Nebojša Stefanović i prvi čovek policije Aleksandar Vulin.

Za poslednjeg je, kako saznajemo, gotovo izvesno da neće više biti za stolom u Nemanjinoj 11, a spominje se kao mogući naslednik Dušana Bajatovića, čoveka koji mesečno zarađuje oko 34.000 evra.

Što se samog Bajatovića tiče, priče o tome da neće više ostati na čelu Srbijagasa, koliko god to neverovatno zvučalo, počele su nakon poslednjeg sukoba sa ministarkom Zoranom Mihajlović kada ga je, kako su mediji pisali, izbacila sa sastanka. Neposredno nakon formiranja aktuelne vlade. I to zato što nije došao na sastanak sa saradnicima, kako se od njega tražilo.

S druge strane, razlozi zbog kojih Vulin ne bi trebalo da se nađe u novoj vladi mesecima unazad se provlače kroz medije. Samo neki od njih su: snimanje pred migrantima koji kleče na livadi, nazivanje Hrvata ustašama sa zvaničnog sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, vožnja motornim čamcem po jezeru iz kojeg se Kragujevčani snabdevaju vodom i gde je to zakonom zabranjeno, svedočenja o tome da ga strane službe vrbuju da bude njihov špijun…

Među onim događajima, koji su ostavili najveću mrlju na poslednji ministarski mandat Aleksandra Vulina jeste i snimanje razgovora ruske opozicije dok su bili u Beogradu, koji su zatim isporučeni Moskvi nakon toga su pojedini opozicionari uhapšeni.

O ovome je za Nova.rs pričao ruski političar, istoričar i pisac Vladimir Kara-Murza .

“U maju prošle godine Vulin je boravio u Moskvi kako bi predao transkripte naših razgovora sa sastanka u Beogradu. Tad se sastao sa Nikolajem Patruševim (sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije), a zatim su formirali takozvanu Radnu grupu za borbu protiv obojenih revolucija“, rekao je Kara-Murza u razgovoru za naš dnevni list.

Vulin je ove navode demantovao. Međutim, nije prestao da izlazi u javnost sa izrazito proruskim stavovima, čak i nakon početka rata u Ukrajini. Vulin je nedavno i boravio u Moskvi gde je razgovarao sa nekoliko ruskih zvaničnika.

Sergej Šojgu, ministar odbrane Ruske Federacije, Vulina je tada odlikovao ordenom za zasluge u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane. Vulin je, s druge strane, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim istakao da “Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, ne zaboravlja vekovno bratstvo i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije postala deo antiruske histerije”. Takođe, u saopštenju je iskazao i žaljenje što je Lavrovu onemogućena poseta Beogradu u junu.

To je, po svemu sudeći, bilo dovoljno da se Vulin kandiduje za još jednog “ruskog čooveka u Srbiji i da se uopšte otvori mogućnost da se razmatra kao naslednik Dušana Bajatovića, čoveka koji se na ovoj poziciji nalazi godinama.

Izvor: Nova.rs

Pročitajte

HRABRI SRBIN UGROZIO SVOJU BEZBEDNOST: Otkrio Vučićeve brutalne fotomontaže, PLJAČKA I NOVE BRUTALNE METODE!

Urednik

Ko je naslednica Tanje i da li će, poput njene prethodnice, biti „noćna mora“ Vučiću?

Urednik

OVO JE POZADINA: Evo zašto Vučić ne sme formirati Vladu, EVO KAKAV HAOS ČEKA SRBIJU

Urednik