4.2 C
Belgrade
28. Marta 2023.
Politika

ZA VIKEND SE VIDELO: Ovaj čovek je najmoćnija osoba u Srbiji, VUČIĆA SE NIŠTA NE PITA – EVO KO JE ON

Manifestacija “Evroprajd 2022.” i propratna šetnja u Beogradu su održani, uprkos “zabrani”. Poziv Džoa Bajdena koji je spominjao predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio potreban, izgleda da je bio dovoljan samo razgovor sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom. Na posletku, ostaje utisak da smo prisustvovali još jednoj izrežiranoj drami, te da je država na čelu sa Vučićem bila svesna toga da će šetnja biti održana, čak i u onom trenutku kad je navodno zabranjena.

Prvo je predsednik Srbije rekao da Evroprajd ne može da se održi u političkoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Zatim je ponovio da se skup neće održati, makar ga zvao američki predsednik Džozef Bajden. Onda je konačna odluka prepuštena Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje je šetnju i definitivno zabranilo. U međuvremenu, supruge Aleksandra Vučića i ministra Aleksandra Vulina odlaze na izložbu koja je održana u okviru Evroprajda, a “zabranjenoj” šetnji prisustvuje partnerka premijerke Srbije Ane Brnabić. Šta tačno nije jasno?

Izjave predsednika Srbije o Evroprajdu menjale su se iz dana u dan.

Tako je 21. avgusta na prve najave da će Evroprajd biti zabranjen, rekao:

“Grozni su mi i oni koji bi da tukući pedera pored sebe da se bore protiv pedera u sebi, kao i oni koji bi nešto da hvališu, a ne razmišljaju o tome kakve sve probleme ima država Srbija”, rekao je Vučić.

Zatim je 27. avgusta rekao da se Evroprajd ne može održati u političkoj situaciji u kakvoj se Srbija trenutno nalazi, imajući u vidu sve od od energetske krize do Kosova.

Tri dana kasnije, Vučić je rekao da će odluke Vlade biti poštovane.

“Ako je zabranjen neki skup, on ostaje zabranjen. Neće biti promene te odluke, može da zove Bajden, Putin i Zelenski”.

Na kraju, konačna odluka prepuštena je Ministarstvu unutrašnjih poslova i Aleksandru Vulinu, koji je “prelomio” da šetnje neće biti.

Zašto je uopšte bilo zabrane

U međuvremenu, ambasade iz 22 države, uputile su zajedničko saopštenje javnosti u kojem pozivaju Srbiju da pronađe rešenje koje će omogućiti da se šetnja za Evroprajd održi bezbedno i legalno. Mnogi evropski zvaničnici najavili su da će prisustvovati šetnji, a premijerka Ana Brnabić poziva ih na razgovor samo nekoliko sati uoči događaja.

Epilog – šetnja je održana.

Zaključak – da će se to desiti, vlast (čitaj Aleksnadra Vučić) je sve vreme znala.

Na pitanje da li misli da je predsednik Srbije znao da će šetnje biti čak i u onom trenutku kad ju je zvanično zabranio koordinator Evroprajda Miletić za novine “Nova”kaže:

“Ja to zaista ne mogu da znam, a ne volim da spekulišem. Činjenica je da je sve to izgledalo vrlo haaotično i zbunjujuće. U suštini meni ni dan danas nije jasno zašto je uopšte Vučić govorio o zabrani. Ako je zaista bio problem u bezbednosnom aspektu, to je moglo da se reši. Na kraju krajeva, svi strani zvaničnici koji su učestvovali na Evroprajdu, znam to pouzdano, tražili su bezbednosne garancije za sebe i ostale učesnike i to su od države na kraju i dobili”, zaključuje Miletić.

Zavadi pa vladaj

Marketinški stručnjak Igor Avžner za novine “Nova” kaže da govorimo o slanju šizofrenih poruka, koje za cilj imaju dalje produbljivanje razlika u društvu. Jer se takvim društvom najlakše vlada.

“Aleksandar Vučić vlada slanjem šizofrenih poruka. Po sistemu danas je toplo, ali je i hladno, sutra će padati kiša, ali neće padati kiša… To smo imali prilike da vidimo bezbroj puta do sada. Zbog kovida smo imali Vučićeve najave da će nam groblja biti mala, ali smo onda pred izbore morali naprasno da objavljujemo pobedu nad koronom”, kaže Avžner i dodaje:

“Sad je slao poruke koje su sluđivale i desničare i proevropski nastrojene građane. Prajda će biti, Prajda neće biti… To će dovesti do sukoba u nekom trenutku, jer se razlike produbljuju. Zavadi pa vladaj u bukvalnom smislu, jer je najlakše vladati duboko podeljenim društvom i Aleksandar Vučić to zna”.

Izvor: nova.rs

Pročitajte

VUČIĆ NAŠAO PRELETAČE: Evo ko iz opozicije ga spašava, ONI ĆE BITI PRESUDNI AKO SE OVO NE DESI

Urednik

VUČIĆ PREKO NJIH UDARA NA RUSIJU: Otkriven podli plan, EVO KAKO SU RASKRINKANI (VIDEO)

Urednik

OD OVOGA VUČIĆ DRHTI: Otkrivena velika izborna krađa, VEČERAS SE SPREMA VELIKI PROTEST

Urednik